Árammal működő szeretet

2019.03.20. 22:49

Magányos? Depressziós? Már gyártják a hűséges barátot

Gyakorlatilag mindent tud, lelki támaszt nyújt, mint az igazi, viszont nem kell gondoskodni róla, mint az élő háziállatról.

Fotó: Shutterstock

Megbízható társunk lesz, amíg az akkumulátora nem le nem merül.

A Tombot nevet kapott kiskutya a legújabb terápiás robot, amelyik éppen olyan feltétel nélküli szeretetet ad gazdájának, amit csak egy eb tud adni, csak töltsük fel időben.

Tombot ugrál, ugat, reagál az érintésre, kedvességével lelki vigaszt kínál az időseknek, a depressziótól szenvedőknek, demenseknek.

Fejlesztői a Kickstarter közösségi oldalon kalapozzák éppen érte a pénzt: a robotkutyus minden bizonnyal megvalósul, mert az elérendő bevételi cél már most teljesült.

Egyes kritikusai szerint még túlzottan is életszerű lett Tombot, mert igazi szomorúságot vélnek felfedezni a szemében.

Kétségtelenül, a már régen sikert aratott Qoobo terápiás macskapárna – jobb híján nevezzük így – nem kelthet ilyen benyomást, hiszen tervezői csakis a lényegre, a simogatás visszajelzésének tökéletességére törekedtek.

 

Vizsgálatok igazolják, hogy a robotok kedvező terápiás hatást gyakorolnak az idősekre, a demenciától szenvedőkre. Jót tesz például a Paro, mert szintén csökkenti a stresszt és a szorongást.

Lovot robot hang (és száj) nélkül nyújt kedvességet. Szlogenje:

„egy kis szeretet megváltoztatja a világot”.

És itt van a Sony Aibo kutyája, akivel (amivel) annyira szoros érzelmi kapcsolatot alakítanak ki az emberek, hogy Japánban igazi buddhista temetést kap, amikor eljön az ideje. A The Japan Times beszámolója szerint füstölővel, szútrákat mormoló, imádkozó papokkal búcsúznak tőlük.

Tombot kutya egyébként sokkal megfizethetőbb, mint a 2899 dolláros Aibo és a 3000 dolláros Lovot: az úgynevezett korai támogatók 299 dollárért kapják meg a szeretetét. Kiskereskedelmi forgalomban jövő márciustól a robotka 500 dollárba fog kerülni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!