Emberi tényező

2019.02.25. 10:16

Facebookon támadta meg a NATO a saját katonáit

Nagyon is sérülékenynek bizonyultak ezen a harctéren: a közösségi média a gyenge pontjuk.

A katonák bizonyára igyekeznek betartani a szabályzatuk minden előírását, de úgy tűnik, a közösségi oldalakon nem az elvárható óvatossággal vesznek részt, közölték a Strategic Communications Center of Excellence kutatóközpont elemzői vizsgálódásuk eredményeként.

Itt van Lasse L. Matberg tiszt, aki 630 ezer Instagram követővel rendelkezik.

Társai meg pózolnak a fegyvereikkel

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Wilda Hanna Nilsson (@outdoors_hanna) által megosztott bejegyzés,

vagy éppen hadgyakorlatokon vesznek részt

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bjørn-Eirik Lindstad Lian (@b.e.lian) által megosztott bejegyzés,

netán éppen a pilótafülkében vagánykodnak.

" data-instgrm-version="12">

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Caa An YUU (@ca_an_yu) által megosztott bejegyzés,

Egy közelmúltbeli hadgyakorlat, a 2018-as Trident Juncture alkalmából ötezer fotót posztoltak a #Tridentjuncture hashtag alatt.

A független elemző intézet megállapítása szerint érzékeny adatok dőlnek ki így a internetre, nyomon lehet követni a csapatok mozgását, a katonák tartózkodási helyét az óvatlanul kitolt képekből és szövegekből.

Emlékezzünk tavaly év elejéről a nagy sokára kijavított Strava fitnesz appra, amelyiken keresztül annyi mindent lehetett tudni a gyakorlatozó hadfikról és hadnőkről.

A mostani vizsgálat során hamis Facebook és Instagram fiókokon keresztül léptek kapcsolatba velük: a közösségi oldalakon pedig dőlt ki az információ.

Még olyan adatokhoz is jutottak, amelyekkel akár meg lehetett volna zsarolni őket: nős férfiakat találtak, akik online társkereső oldalakon ügyködtek. Tapasztalt a vizsgálat még „olyan nemkívánatos magatartást” is, hogy meg lehetett győzni őket arról, hagyják el az előírt tartózkodási helyüket.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!