Segítő csúcstechnika

2019.01.14. 15:44

Világtalanoknak e-könyv-olvasót fejlesztettek

Mióta Louis Braille a 19. században megalkotta a Braille-írást, sok millió vak vagy látássérült ember számára vált elérhetővé az olvasás.

Ám a Braille-írással nyomtatott könyvek elég terjedelmesek, a Biblia Braille-írásos példánya másfél métert foglalhat el egy könyvespolcon.

A Bristol Braille Technology brit cég ezen akar segíteni a Canute 360 elnevezésű, „vakok számára fejlesztett olvasójával”, számol be az MTI.

A Braille-írásban minden egyes karakter hat pontból áll, téglalap alakban elrendezve, két oszlopban. Az olvasón egyszerre kilencsornyi szöveg jelenik meg Braille-írással, amely egy normál nyomtatott oldal egyharmada. „Így nem minden 20 karakter után kell lapozni, hanem csak minden 360 karakter után” – magyarázta Stephanie Sergeant.

Sergeant cége, a Vision Through Sound vakoknak nyújt képzést, illetve együttműködik a Bristol Braille céggel.

Hatalmas mennyiségű könyvhöz jutnak a látássérültek

Az új Braille-olvasó a lapozás után az új oldal tetejétől lefele haladva egymás után frissíti a sorokat, ez egyúttal lehetővé teszi, hogy szinte azonnal lehessen folytatni az olvasást a lapozás után.

A Canute-ra bármely szöveget fel lehet tölteni, amelyet lefordítottak Braille-formátumra, így az ujjukkal olvasók potenciálisan hatalmas mennyiségű könyvhöz juthatnak hozzá.

Egy jobb laptop árán lesz kapható

Bár a Braille-betűket olvasni tudók száma visszaesett – részben az írott szövegek felolvasásának térhódítása miatt -, a Bristol Braille szerint a Braille-jelek olvasásának elsajátításával csökkenhet az írástudatlan és számolni nem tudó vakok aránya.

A Canute prototípusának tömeggyártása még idén megkezdődik, a gép ára nagyjából egy csúcsminőségű laptopéhoz hasonló lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!