Jobb félni

2019.01.10. 06:00

Vészhelyzetben egy érintéssel segíthet az okostelefon

Egy pillanat alatt megadhatjuk barátnak, családtagnak, hogy éppen pontosan hol vagyunk.

Kép: Shutterstock

Jól jöhet idős, beteg embernek, veszélyes helyszínen tartózkodó nőnek, idegen helyen eltévedt kirándulónak a segítség, amivel könnyen és gyorsan képes tudatni, hogy az adott pillanatban éppen hol tartózkodik.

Ráadásul az ingyenes segítő program ott van a mobilon, ami amúgy is mindig velünk lehet.

Van ingyenes megoldás a Google-től

Már egy éve, hogy a Google elkészítette és beépítette a „Helyzetmegosztás” menüpontot a szinte minden okostelefonban előtelepített (vagy ingyen letölthető) Térkép applikációba.

Úgy készítették el az alkalmazást, hogy nem kell szövegesen leírni a helyszínt. Veszélyes helyzetben nagyon hasznos lehet, hogy szükségtelen levelet irkálni virtuális billentyűzeten, a mobil automatikusan az adott helyszín pontos koordinátáit küldi el a kiszemelt személyeknek.

Érdemes most, jó előre kipróbálni, nem akkor kapkodni, amikor tényleg gyorsan szükség van rá.

Indítsuk el a Google Térkép applikációt: a bal felső sarkában van három vízszintes csík – az úgynevezett hamburger menü – ezt megérintve találjuk lejjebb a „Helyzetmegosztás” opciót. Ehhez érve a program megkérdezi, mennyi időre akarjuk tudatni, s kivel, hogy hol tartózkodunk.

A személyeket a mobil névjegyei közül érintéssel választhatjuk ki. Nagyon fontos, hogy

a megjelölt időtartam után az aktuális helyzetünk eltűnik az illető mobiljáról.

Tehát nem egyszer s mindenkorra tudja valaki, hogy merre vagyunk.

A „Továbbiak” gomb választásával akár nem feltétlen a Térképből, hanem Messengerrel, vagy Gmailen – ahogy tetszik – oszthatjuk meg a helyszínünket.

Ha nem tetszik, nem elég a Térkép, van másik

Sok Samsung mobilt például már régen elláttak beépített vészhelyzeti SMS-küldő funkcióval, csak kevesen tudnak róla.

Ha aktiválni akarjuk, lépjünk a „Beállítások”-ba, válasszuk a „Speciális funkciók”-at, s görgessünk a „Segélykérő üzenetek küldése” menüponthoz. (Az elnevezések típusonként némileg különböznek.)

Az alaphelyzetben „Ki”-re állított kapcsolót toljuk„Be” állásba.

A mobil kérni fogja a segélykérő üzenet címzettjének kiválasztását, akinek vészhelyzet esetén értesítést küld.

Az üzenethez csatolja a készülék elő- és a hátlapi kamerájával

automatikusan készített fotót, 5 másodperces hangfelvételt, s a GPS koordinátákat.

A küldéshez semmi mást nem kell tenni, mint gyors egymásutánban háromszor lenyomni a bekapcsológombot. A dolog hibája – vagy némelyik fenyegetett helyzetben éppen erénye? -, hogy a telefonon nem látszik, mikor a háromszori gombnyomásra elküldtük az üzenetet.

Minden más iPhone és Android készülékre ajánlott

Minden Androidra és iPhone-ra adott a megoldás az alkalmazásáruházakból ingyen letölthető a Google Trusted Contacts (Megbízható kapcsolatok) alkalmazással.

Ha kiválasztjuk a telefon névjegylistájából azt a személyt (azokat a személyeket), akik elől nemhogy el akarnánk titkolni, hanem kifejezetten tudatni akarjuk, hogy éppen merre járunk, a Megbízható kapcsolatunk nyomon követheti az aktuális tartózkodási helyünket, a mobil akkumulátorának töltöttségét, s hogy az elmúlt órában aktívak voltunk-e.

A biztonsági alkalmazás jelzi, hogy megérkeztünk, vagy bajba kerülhettünk: 5 percen belül riaszt, ha a figyelt személy nem reagál.

Alkalmas lehet idősek, betegek, magányos emberek, vagy gyerekek távolból figyelésére.

Természetesen feltétele a működésének, hogy bekapcsolva legyen a megfigyelt személy mobilja: a lemerült vagy kikapcsolt készüléknek az utolsó ismert helyszínét adja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!