A gyerek, meg a szülő pénze

2019.01.30. 10:58

Óriásit kaszál a videójáték-ipar, a Facebook a gyerekeket is lehúzta

Kiugróan jövedelmező a játékbiznisz: több pénzt fial, mint a szórakoztatóipar többi ágazata.

A teenager is playing the vidéogame Fortnite on PS4. Photo credit should read "Bruno Coutier via AFP"

Nagy utat jártak meg a videójátékok: mára minden platformon, PC-n, mobiltelefonon, konzolon jelen vannak. És a játékosok csak fizikailag vannak egyedül: a legnépszerűbb játékokat interneten egy időben akár negyedmillióan játsszák, s 80-100 millióan használják rendszeresen.

A valóságot egyre jobb minőségben szimuláló,

fotórealisztikus játékok új csúcsot értek el.

Minap írtunk róla, hogy hazánkban is tízmilliárdokban méri a játékipar forgalmat.

Az Entertainment Software Industry most közzétett adatai szerint az Egyesült Államokban a videojátékok bevételei, beleértve a hardvereket, a szoftvereket, a perifériákat és az előfizetéseket is, az előző évi 36,9 milliárd dollárról 43,4 milliárdra nőttek.

Infographic: U.S. Video Game Sales Reach a New Highscore | Statista

Rekordév volt, fogalmazott Mat Piscatella, a The NPD Group elemzője: „Függetlenül attól, hogy mobilon, otthoni PC-n vagy konzolon játszott, minden korosztály vonzó tartalmakra lelt.”

Hogy fogalmat alkothassunk a méretekről, érdemes a felhasználók videojátékokra fordított költéseit a többi szórakoztató szektorba áramló pénzzel összehasonlítani.

Sokkal jobb üzlet például a zenénél

Az Egyesült Államokban tavaly a zeneipar bevételei összesen 8,8 milliárd dollárra rúgtak, míg az otthoni szórakozásra 23,3 milliárdot költöttek – beleértve a DVD és a Blu-ray, a digitális letöltések értékesítéseket és a Netflix-stílusú videó streaminget.

A 43,4 milliárd dollárt hozó videójáték-ipar 220 ezer munkahelyet tart fenn az USA-ban.

Fortnite játékos (Kép: AFP)

Bár messze nem csak gyerekjátékokról van szó, s minden korosztályból költenek rá,

azért a kiskorúak nagyon jó ügyfelek.

Mint a RevealNews most, utóbb kiderítette, a Facebook például éveken keresztül kihasználta, hogy az ingyenesen letölthető játékokban, az úgynevezett appon belüli vásárlással jó sok pénzt lehet elkölteni.

Mégpedig anyuka, apuka bankkártyájához csatolt mobiljával játszva: a szülők csak az ingyenes játékról tudtak, a gyerek meg nemigen lehetett vele tisztában, mire bök éppen.

Mikor a turpisság kiderült, a Facebook a visszafizetési kérelmeket megtagadta.

A Facebook által Friendly Fraudnak (barátságos csalásnak) nevezett konstrukcióban az átlagos gyereknek ötlete nem volt arról, hogy pénzt költött, miközben a mobilt nyomogatta. A közösségi portál a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint 2016-ig nem tett semmit a megtévesztő üzleti gyakorlat korlátozásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!