Hallgassa élőben!
Fotó: MTI / Kollányi Péter

Törőcsik Mari: nekem szép és gazdag életem volt

A csodálatos magyar színésznő több évtizedes pályája során a magyar film- és színháztörténelem legfontosabb alkotásaiban szerepelt.

Ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében meghalt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész.

Virágok Törőcsik Mari portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 16-án
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A nagypapa mozija

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyben, szülei pedagógusok voltak. Nagyapja apró mozijában arról ábrándozott, hogy jön majd egy híres színész és felfedezi. Egerben az angolkisasszonyoknál tanult, majd előfelvételt nyert a békéstarhosi zenei gimnáziumba. Végül mégis – az évnyitó napján – egy fővárosi közgazdasági gimnáziumba iratkozott be.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakának elsőéves hallgatójaként kapta meg Fábri Zoltán Körhinta című alkotásának főszerepét.

1956-ban a cannes-i filmfesztiválon sokakat megigézett törékeny alakja, kifejezőerejének gazdagsága, köztük volt az író Jean Cocteau és a rendező Francois Truffaut is. Az akkor még filmkritikusként alkotó Truffaut azt írta:

anélkül, hogy a húszéves művésznő tudott volna róla, ő volt a fesztivál legnagyobb sztárja, ő érdemelte volna az Arany Pálmát.

Főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomáját évtizedekkel később, az elmulasztott vizsgák pótlása nélkül kapta meg.

1958-ban a Nemzeti Színház szerződtette. A következő három évben tíz filmet forgatott, a kor legjobb alkotásaiban játszhatott (Külvárosi legenda, Vasvirág, Édes Anna), Jancsó Miklós rendezte a Csend és kiáltásban, majd a Szerelmem, Elektrában. Ezt követte a Szerelem Makk Károllyal. Megismerkedett későbbi férjével, Maár Gyulával, aki neki írt filmeket, a Déryné, hol van? című alkotásért 1976-ban elnyerte a legjobb női alakítás díját a cannes-i filmfesztiválon.

1978-ban megvált a Nemzeti Színháztól, a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője lett, 1980-tól a Mafilm, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja, 1993 és 1996 között a Művész (Thália) Színház művésze, 1993-tól egy évig igazgatója volt. 1990-től 1992-ig a Magyar Színészkamara elnökeként is tevékenykedett. 2002-ben újra a Nemzeti Színház tagja lett, vendégként más színházakban is fellépett.

Törőcsik Marit a magyar színház- és filmtörténelem meghatározó alkotói rendezték – Fábri Zoltán fedezte fel, mint írtuk, de utána Jancsó Miklós, Szabó István, Makk Károly, Sára Sándor, Gaál István, Herskó János, Rényi Tamás, Mészáros Márta, későbbi férje, Maár Gyula is sokat filmezett vele, színházban pedig – mások mellett – Marton Endre, Major Tamás, Iglódi István, Zsámbéki Gábor, Schwajda György és Vidnyánszky Attila is rendezte. Az elmúlt jó félszázad két legnagyobb orosz rendezőjének, Jurij Ljubimovnak és Anatolij Vasziljevnek is kedvenc színésznője volt, rajongtak páratlan tehetségéért.

Az elmúlt években több alkalommal került hosszabb-rövidebb időre kórházba, 2008 őszén újraélesztést követően kómába esett, és hetekig intenzív kórházi ellátásra szorult.

A művészetét elismerő díjakat felsorolni szinte lehetetlen. 1959-ben Balázs Béla-díjjal, számos nagy nemzetközi fesztiválon a legjobb női alakítás díjával ismerték el, 1994-ben életműdíjat kapott a Magyar Filmszemlén. Kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal (1964, 1969). Kossuth-díjat (1973) és Kossuth-nagydíjat (1999) is átvehetett, 1971-ben érdemes művész, 1977-ben kiváló művész címet kapott. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét ítélték neki oda, 2000-ben a nemzet színésze lett.

Törőcsik Mari a Fábri Zoltán által rendezett Édes Anna című film főszerepében, 1958-ban
Fotó: FORTEPAN / FSZEK BUDAPEST GYŰJTEMÉNY / SÁNDOR GYÖRGY

A Prima díjat 2003-ban, a Prima Primissima Jubileumi díját 2007-ben kapta meg. Többször is elnyerte a Színikritikusok Díját. 2011-ben a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjával, 2014-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki, 2015-ben Kölcsey Ferenc-emlékplakettet kapott, 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjával tüntették ki. 2005-ben Budapest, 2018-ban a Vas megyei Velem, 2019-ben Vas megye díszpolgárává avatták. 2019-ben Kossuth-nagydíjjal tüntették ki több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus filmfőszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve elismeréseként.

A Nemzeti Színház 2015 novemberében gálával és kiállítással ünnepelte a betegséggel küzdő színésznő nyolcvanadik születésnapját, aki könnyeit törölgetve nézte végig kollégái, barátai őt köszöntő előadását,

az évforduló alkalmából pedig így vetett számot: nekem szép és gazdag életem volt.

Ez alkalomból jelentették be a nevét viselő ösztöndíj megalapítását fiatal, tehetséges színinövendékek támogatására.

Így nyilatkozott korábban az Origónak Törőcsik Mari

A lapnak utolsó interjúját Törőcsik Mari 2019 júniusában adta, velemi otthonában, amely így a Velemi melódiák címet viseli, utalva a Varsói melódia című darabra, amely a színésznő értékelése alapján elhozta számára az igazi áttörést.

A beszélgetésre nem sokkal azt követően került sor, hogy a két Kossuth-díja mellé Orbán Viktor miniszterelnöktől Törőcsik Mari átvehette a Kossuth-nagydíjat is, szintén a velemi lakásában.

Ők köszöntötték Törőcsik Marit a 85. születésnapja alkalmából

Orbán Viktor a 85. születésnapja alkalmából Facebook-oldalán köszöntötte Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas színművészt, a nemzet színészét. A kép akkor készült, amikor a miniszterelnök személyesen vitte el a Kossuth-nagydíjat Törőcsik Marinak.

Törőcsik Mari maga a színház, és a színház pedig Törőcsik Mari. Sajátos orgánum, sajátos jelenlét a színpadon, utánozhatatlan gesztusrendszer: ő Törőcsik Mari. Ott van már, és ott is marad a magyar színháztörténetben és a Nemzeti Színházban örökké – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője, miután köszöntötte Törőcsik Marit 85. születésnapján Velemben, a nemzet színészének otthona előtt.

A Nemzeti Színház több tagja, köztük Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Rubold Ödön és Földes László Hobo rövid műsort adott az utcán, Törőcsik Mari ablaka előtt. A színésznő az ablakból nézte az előadást.

Így vettek végső búcsút Törőcsik Maritól

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán a következőképpen búcsúzott Törőcsik Maritól: Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel!

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője az Origo megkeresésére nyilatkozott Törőcsik Mariról. Azt mondta: „Nehéz szavakat találnom, megrendültem„. A Nemzeti Színház vezetője hozzátette, hogy 2018-ban ellátogatott a Vas megyei Velemre.

Vidnyánszky Attila a színésznõ portréjánál a színház előtt 2021. április 16-án.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A nemzet nagy színésznője akkor kijelentette Vidnyánszkynak: most lehetnénk igazán jó barátok, sajnálom, hogy kiestem. A színházigazgató szerint Törőcsik Mari a kora és a betegsége ellenére is folyamatosan vissza akart térni játszani, még akkor is, amikor arról beszélt, hogy már nem állna színpadra.

A nemzet színésze elárulta Vidnyánszkynak, hogy jó a filmjáték, de neki a színház hiányzik.

A Nemzeti Színház vezető színésze, Trill Zsolt két utolsó szerepében együtt játszott Törőcsik Marival, lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, a színésznő halálával az utolsó nagy színész ment el abból a generációból.

Színész a színészt a színpadon nem tudja átverni, ha Törőcsik Mari valamit akart, akkor nagyon izgalmasat tudott csinálni mondta Trill Zsolt, aki nem tudja elhinni, hogy Törőcsik Mari meghalt.

A színművészre emlékeztek a Nemzeti Színháznál

A péntek hajnalban elhunyt Törőcsik Marira emlékeztek péntek délután a Nemzeti Színháznál.

A Nemzeti Színház bejáratánál lévő emlékhelyen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár; Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a teátrum társulatának tagjai egy-egy szál sárga rózsát helyeztek el Törőcsik Mari portréja előtt.

Törőcsik Mari kedvence a sárga rózsa volt.

A színművész tisztelői az emlékhelyen pénteken 21 óráig, a továbbiakban pedig a hét minden napján 10 és 21 óra között helyezhetik el virágaikat. A színháznál emlékezők a hangszóróból többek között Pilinszky János verseit és a János vitéz részleteit hallhatják felvételről Törőcsik Mari előadásában. A Nemzeti Színház arra kéri a tiszteletüket tevőket, hogy az emlékhelyet, a Nemzeti Színház Hajóorrát a Soroksári út felől kijelölt útvonalon közelítsék meg. A járványhelyzetre való tekintettel azt kérik, fokozottan ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra. Ha lerótták kegyeletüket, a tömeg elkerülése érdekében a Duna felőli oldalon, a Nemzeti Színház parkolójának irányába lehet távozni.

Cserhalmi György az Origónak azt mondta: Én nem búcsúzom… Mariska itt marad örökre, ő valóban halhatatlan. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar színész – többek között – a Szerelmem, Elektra és az Eszter hagyatéka című filmben szerepelt együtt Törőcsik Marival.

Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr és rendező Törőcsik Mari halálának hírére azt nyilatkozta az Origónak, hogy Az egyik legnagyobb magyar színésznő búcsúzik, az egyik legnagyobb jelensége a magyar színészetnek, legyen szó színházról vagy filmről. Koltai Lajos olyan filmek alkalmával fényképezte a színésznőt, mint például a Prés, a Végül, a Déryné, hol van? és a Teketória.

Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, Törőcsik Mari egykori férje az Origónak azt mondta: Fáj. Nem értem, ez szörnyű. Nagyon-nagyon fog hiányozni, hozzátéve, számára ez az idő most a csendről, a gondolkodásról szól. Törőcsik Mari Bodrogi első felesége volt, de nagyon jó volt a kapcsolatuk a válás után is.

Bodrogi Gyula a színésznő portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 16-án
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Borítókép: Törőcsik Mari Madame Armfeldt szerepében Stephen Sondheim – Hugh Wheeler: Egy nyári éj mosolya című színművének próbáján,

a Centrál Színházban 2011 októberében

Hozzászólások

Történelmi siker a Giro d’Italián
Orbán Viktor: hajrá, Valter Attila!
Javaslatok / 1 órája
Ombudsman: a védettségi igazolvány szabályozása nem visszás
Az alapvető jogok biztosa javaslatokkal fordult az Operatív Törzset vezető belügyminiszterhez és az emberi erőforrások miniszteréhez.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÓZSEF matkópusztai lakos, 94 éves korában, 2021. május 2-án elhunyt. Temetése 2021. május 17-én, 11.45 órakor lesz kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, Munka, küzdelem volt az egész életed." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSERNUS ISTVÁN lakiteleki lakos, 76 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 14-én, 10.00 órakor lesz a lakiteleki Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁRI LÁSZLÓ őrnagy kecskeméti lakos, 70 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 19-én, 10.45 órakor lesz katonai tiszteletadással a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyám, Nagymamám MARKÓ MIHÁLYNÉ Szulyó Erzsébet életének 84. évében, csodálni való türelemmel viselt hosszú szenvedés után örökre itt hagyott minket. Temetése 2021. május 17-én, 15.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és a gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓSA ANTAL kerekegyházi lakos, 75 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2021. május 14-én, 16.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. A gyászoló család.
Olyan csend van itt nélküled, Hogy szinte hallani, Amit még utoljára Akartál mondani." (Váci Mihály) Megtört szívvel tudatjuk, hogy elhunyt szerettünk DR. KOVALCSIKNÉ DR. KALMÁR ÉVA ügyvéd gyászmisével egybekötött búcsúztatására 2021. május 15-én, 14.00 órakor a Kecskeméti Nagytemplomban kerül sor. Ezt követően a legszűkebb családi körben helyezzük örök nyugalomra a Barátok Temploma Urnatemetőjében. A körülményekre tekintettel kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Gyászolják: férje, lánya Nóra, unokája Bence, nővére és családja, rokonai, barátai, ismerősei, tisztelői.
"Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, Örökké él, kit igazán szeretnek." (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy HÓDI TIBOR 86 éves korában, 2021. április 28-án elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 15-én, 9.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. (6000 Kecskemét, Béke fasor 71/A) Hamvait akaratának megfelelően felesége mellé temetjük. Drága emléke örökre szívünkben él!
"Küzdöttél de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy CSORDÁS ISTVÁNNÉ Görög Julianna 86 évesen 2021. május 6-án elhunyt. Drága halottunk temetése 2021. május 14-én, 9.00 órakor lesz a kiskunfélegyházi felsőtemetőben. Soha el nem múló szeretetünk őrködik nyugalmad felett! Búcsúztatja a gyászoló család, rokonok, ismerősök.
"Tiéd a csend a nyugalom miénk a könny a fájdalom!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BERÉNYI SÁNDOR kecskeméti lakos, 78 éves korában hosszú szenvedés után elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. május 14-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." "Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki nem kértéL, csak adtál, minket örökre itthagytál. Elfeledni Téged soha nem lehet, Te voltál a jóság és a szeretet. Elvitted a fényt a meleget, csak egy sugarat hagytál: az emlékedet." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy BUDAI LÁSZLÓNÉ született : Dósa Mária 72 éves korában, 2021. május 05-én csendesen örökre elaludt. Temetése 2021. május 14- én, 14.00 órakor lesz kecskeméti Református temetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. "Édesanyánk, Isten veled, legyen áldott nyugvóhelyed." A gyászoló család.
„Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit utoljára akartál mondani..." Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk LUKÁCS LÁSZLÓNÉ Varga Mária kecskeméti lakos életének 86. évében megtért Teremtőjéhez. Temetése 2021. május 14-én pénteken 13:00 órakor lesz a Kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett A gyászoló család
"Nem múlnak ők el, akik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek, ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LAJOS FERENCNÉ Csecsetka Krisztina kerekegyházi lakos, 63 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 12-én, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Küzdöttél de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek." (Kosztolányi Dezső) KÁTAI BÉLA 1944-2020 ny. rendőr főtörzszászlós Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesapánk 2020. november 14-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 15-én, 10.00 órakor lesz a Cserkeszőlői Temetőben. A gyászoló család.
"Még most is ég a csillag, ahogy ottan, arany-tüzekkel ékszeres az égbolt, csak én nem égek már, ki úgy lobogtam." (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSERNUSNÉ SZABÓ GIZELLA a Katona József Megyei Könyvtár volt dolgozója kecskeméti lakos, 61 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 13-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik K. KIS GYULÁNÉ Tóth Anna temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Sírodhoz vezet utunk, feledni Téged sohasem tudunk. Feledni Téged sohasem lehet, mert Te magad voltál a jóság és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TURBUCZ ANTAL 2021. május 3-án, 74 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2021. május 11-én, kedden 11.00 órakor kísérjük a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi u. 17/B.) A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Lelked remélem békére talált, S Te már a mennyből vigyázol majd Ránk. Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk, Rád örökkön-örökké emlékezünk!" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk MADARÁSZ LÁSZLÓ volt helvéciai lakos, 2021. április 30-án, 69 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 11-én, 13.00 órakor lesz a kiskunfélegyházi Felső temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HEGEDŰS SÁNDOR gépjárművezető szakoktató, kecskeméti lakos életének 81. évében elhunyt. Temetése 2021. május 11-én 9:45 órakor lesz a Kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
BODOR PÉTERNÉ Kunszabó Emma halálának 31. évfordulója és lánya BODOR EMMA halálának 6. évfordulója alkalmából. Szerető családjuk.
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De egy könnycsepp szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon érted ég. S bennünk él egy arc , egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem feledünk Téged " Fájó szívvel emlékezünk HARKAI JÓZSEF halálának 1. évfordulóján. A gyászoló család.
Kiskőrös / 4 órája
A fóliás zöldségtermesztés lehet a kitörési lehetőség
Barta Zsolt
Olimpia / 5 órája
Tokiótól-Tokióig címen rendez versenyt az Olimpiai Barátok Köre
Kovács Nóra
Csip-csirip / 5 órája
Rosszabbul tanulnak énekelni a zajos helyeken élő madárfiókák
Bács-Kiskun / 5 órája
Fokozottan vigyázni kell a túzokokra a költési időben
Horváth Péter
Kerékpár / 6 órája
Valter Attila összetettben az élre állt a Giro d’Italián
Távközlési Világnap / 6 órája
Szélessávon a hazai otthonokba – bemutatták az airPON-t