Bulvár-celeb

2021.04.09. 11:40

Kiderült, ennyi pénzt keresett évente Karikó Katalin, a vakcina anyja

A New York Times lerántotta a leplet a sokakat foglalkoztató kérdésről: mennyi pénzt keresett Karikó Katalin?

Karikó Katalin

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A fél világ ünnepli a magyar biokémikust, akinek a szabadalmára épül a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinája – nem csoda, hogy sokakat érdekel: mennyi pénzt keresett óránként Karikó Katalin?

A neves New York Times részletes cikkben foglalkozik Karikó Katalin pályafutásával, s a pénzügyeit is érinti, kerek perec megírva: ennyi pénzt keresett a magyar biokémikus – szemlézi a Ripost.

A cikkből kiderül, hogy a hivatásának élő, jó értelemben megszállott kutató nemcsak a hétköznapokon túlórázott rengeteget, de a hétvégéken is gyakran visszatért a laborba.

Karikó Katalin férje, Francia Béla annak idején egyszer kiszámolta, hogy a biokémikus végtelen munkanapjai azt jelentették, hogy óránként körülbelül egy dollárt keresett.

Megjegyezték, hogy a magyar biokémikus „karrierje hosszú évekig törékeny volt a Pennsylvaniai Egyetemen, laboratóriumról laboratóriumra vándorolt és soha nem keresett évente 60 000 dollárnál többet”. (A 60 ezer dollár 18 millió forint, ez magyarországi viszonylatban soknak tűnhet, ugyanakkor amerikai mércével mérve, pláne a napi nyolcórás munkaidő többszörösével számolva nem az.)

Bizonyára ma már a BioNTech alelnökeként jóval magasabb a fizetése, de Karikó Katalin számos friss nyilatkozata is arról tanúskodik, hogy továbbra sem a pénz foglalkoztatja. Sőt, ahelyett. hogy 66 évesen hátradőlne és csak a pihenésre koncentrálna, mondván, eleget dolgozott már, újabb és újabb terveket szeretne megvalósítani a laborban az emberek megsegítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!