interjú

2018.01.15. 17:00

Csákányi Eszter: Sokat civódtunk apámmal

Csákányi László lánya édesapjával való kapcsolatáról és pályája kezdetéről is mesélt egy interjúban.

hot!

Csákányi László és Eszter kapcsolata legendás; amíg élt a közönségkedvenc színész, rengeteget bolondoztak, humorizáltak kettesben. A színésznő öntörvényűsége már kiskorában megmutatkozott, és ez igencsak tetszett az édesapjának – írja a Hot!.

– Apám nagyon bírta, hogy én elütöttem az átlagtól – emlékezett a Kossuth-díjas művésznő huszonöt évvel ezelőtt elhunyt édesapjára a lapban, akit pályája elején megaláztatás is ért, így eleinte féltette a lányát a választott hivatásától.

                                                             Kulka nála bulizott

Csákányi Eszter sok éve tart néhány karácsonyi hagyományt: december 24-én délelőtt mindig kimegy a szülei sírjához, éjjel pedig a legközelebbi barátaival bulizik.

– Tizenegy órára jönnek hozzám, javarészt színészkollégák, nagyon bizarr társaság! Ilyenkor megajándékozzuk egymást, jókat eszünk, iszunk, dumálunk, csak hajnali négykor-ötkor megy haza a banda. A tavalyit Kulka Jancsi kihagyta, ezért is örült úgy mindenki, hogy idén már újra velünk volt!

– A szüleim mindig hagyták, hogy más legyek, nem volt rám kényszerítve soha semmi. Apám sokat dolgozott, keveset volt velünk odahaza. Amikor nappal aludt, lábujjhegyen kellett járkálni, erre anyám és a velünk élő nagyanyám vigyázott. Olaszos családként sokat civódtunk, ám a szívünkben mindig imádtuk egymást. Apámnak az a fajta játékossága, hogy szeretett mindenből viccet csinálni, otthon is működött. Hogy Zsuzsi nővéremmel azért legyen előttünk némi tekintélye, néha szigorú is próbált lenni, de a beígért pofonokból sose lett semmi – tette hozzá a színésznő.

Csákányi Eszter szerint szívmelengető báj és játékosság jellemezte leginkább az édesapját. Amikor azonban a lánya – már színészként – a nyakára járt pénzért, Csákányi László megmutatta a keményebb oldalát is.

– Nem vettek fel a pesti Színművészetire, lementem hát Kaposvárra, húsz csodás évre – mondta a színésznő. – Csak ezernyolcszáz forint volt a kezdő fizetésem, és rezsi helyett sokszor inkább ruhákra szórtam el a pénzt. Ha ilyenkor kértem apámtól, végig kellett hallgatnom, hogy minek költök ennyit, miért nem spórolok, de a végén mégis mindig adott. Amikor beteg lett, és a halála előtt rengeteget beszélgettünk, egyszer elárulta azt is, hogy mindig tudta, amikor ruhát vettem, de, mondjuk, fotelt hazudtam helyette – ecsetelte az Örkény Színház tagja.

A színész kezdetben aggódott a lánya miatt, aztán amikor már látta színpadon játszani, megnyugodott; boldog volt, hogy ilyen bátor, és becsülte a kitartását.

– Nem volt rest párszor leautózni Kaposvárra, és később a pesti előadásaimat is mind megnézte. Teljesen más műfajban játszottam, mint ő, de tudta, hogy értékes az is, amit én csinálok, csak szembe sosem dicsért. A 70. születésnapján tévéinterjúban kérdezték, milyen színésznek tart engem. Akkor kedvesen elmosolyodott, és azt mondta: „Eszter, az jó…” Ennél szebb elismerést nem kaphattam – magyarázta a művésznő.

                                                         Nem kellett a jobb osztályzat

Csákányi László a színházi és filmes szerepei mellett sokat szinkronizált: Flinstone Frédi, Foxi Maxi, Mikrobi, a Lúdas Matyi Döbrögije és a Vukban Karak is az ő hangján szólalt meg. Eszter gyerekként mégsem kovácsolt előnyt magának abból, hogy az édesapja híres művész.

– Apám sose járt szülőire, pedig boldogan fogadták volna. A töritanárom negyedik gimiben felajánlotta, hogy ha apám fellép a banketten, hármast ad. De erről szó sem lehetett, hát ezért lettem kettes!

 

Borítókép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!