Bugac

2021.06.18. 17:28

Történelem, természet, élmények

Bugachoz tartozik a legismertebb magyar puszták egyike. A védett terület a Kiskunsági Nemzeti Park része. Ennek, s a kiváló világbajnok fogathajtóknak köszönhetően világhírnévre tett szert. A pásztor- és betyárvilág emlékeit, valamint a védett és fokozottan védett növény- és állatritkaságokat őrzi a bugaci táj, amely az Árpád-korban már lakott.

Fotó: BUS CSABA

Pásztorélet

A turisták ma is megtekinthetik az ősi foglalkozásból, a pásztoréletből fennmaradt tárgyi emlékeket, az idegenforgalmi idényben pedig napi bemutatókon láthatják a puszta ötöst, a csikóséletet, a kisbéri lovakból álló ménest és a rackanyájat, valamint a magyar szürkemarha-gulyát.

A látogatóknak érdemes megnézniük a puszta közepén álló Pásztormúzeumot is, amely a kiskunsági szárazmalmok stílusában épült. A múzeum nemrég megújított kiállítása a letűnt pásztorvilágot mutatja be.

Régészeti lelőhely

A Bugac határában található Monostordomb környezetében több mint egy évtizede kezdődtek régészeti feltárások. A tudomány számára egészen eddig ismeretlen régészeti lelőhely mára fogalommá vált az Árpád-kor kutatásában. A helyszínen folyamatosan zajló régészeti feltárások az Árpád-kori Magyarország kiemelkedő gazdagságát, nagyhatalmi státuszát bizonyító leletek tömegét hozták felszínre.

A Pétermonostor Bugac északkeleti határában található. A monostor pillanatnyilag részben rekonstruált állapotában látogatható. A napvilágra került leletek jelenleg a Kecskeméti Katona József Múzeum időszakos kiállításaiban tekinthetők meg. De várhatóan jövő év májusában nyílik meg a helyszínen most épülő látogatóközpont, az Aranymonostor, ahol az előkerült páratlan leletanyagot mutatják majd be a látogatóknak. A bugaci Alföldfásítási Múzeum is számos érdekességet tartogat a látogatóknak.

Ősök napja és Kurultáj

A Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség idén augusztus 13–14–15-én rendezi meg a VI. Ősök Napját. A Bugacon megrendezett ünnep a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. Az Ősök Napja mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. A legnagyobb történelemformáló őseink tiszteletére szervezett ünnepséget minden második évben rendezik meg. Jövőre a Kurultájnak ad otthon a bugaci puszta. A Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Több mint száz, Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző – ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban – vesz részt benne aktívan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!