Kecskemét

2021.06.18. 18:43

Hírös város az Alföld szívében

Kecskemét az ország középső részén található, dinamikusan fejlődő város. Bács-Kiskun megye székhelye, 110 ezres lakosságával az ország nyolcadik legnépesebb települése. Gazdag kulturális értékei és történelmi kincsei mellett természeti szépségei is minden évben sokakat vonzanak.

Fotó: Maksa Balazs

Történelmi időutazás

Kecskemét főtere autóforgalomtól mentes, impozáns megjelenésével, fákkal és cserjékkel díszített sétányával kedvelt a turisták körében. A főtérről kellemes sétával felfedezhetőek a belváros legszebb épületei, így a 20. század elején épült Cifrapalota, az Újkollégium, az Ókollégium, illetve a romkert. A belváros különlegessége, hogy hat vallási felekezet, több évszázaddal ezelőtt épült templomai is megtalálhatók, egymáshoz közel: a katolikus Nagytemplom és a város legrégebbi épülete, a 13. századból származó Barátok temploma, valamint a református templom, a görögkeleti templom az ortodox ikonmúzeummal, az evangélikus templom, a Zsinagóga és a Piarista templom.

Múlt és jelen

A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén az időszaki tárlatok mellett két állandó kiállítás látható. Az egyik a 19–20. század remekeiből összeválogatott képzőművészeti, a másik a Nagyurak és Vezérek című tárlat, mely a Kiskunságban feltárt avar leletek alapján készült. A kiállítások mellett maga a szecessziós stílusú épület, a Cifrapalota is figyelemreméltó. Különleges atmoszférájának megteremtésében elsősorban a mennyezetét ékesítő nyolc páváról ismert díszterme és hangulatos belső udvara játszik szerepet.

Fókuszban a játékok

A múzeumok sokaságából kiemelkedik a Szórakaténusz Játékmúzeum, mely nemcsak a gyerekeknek kínál tartalmas kikapcsolódást, hanem a felnőttek is kedvükre nosztalgiázhatnak a régi játékok között. A múzeumban őrzik a játékkultúra tárgyi és szellemi értékeit, a több ezer muzeális értékű darab között az ősi eredetű csigacsont-játékok, egyszerű népi játékok együttesei mellett a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi alkotásai, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a Rodolfo bűvész hagyatékai is megtalálhatók.

Régiségek bűvöletében

Kecskemét híres szülötte, Bozsó János (1922–1998) Munkácsy-díjas festőművész, műgyűjtő hozta létre több mint negyven évvel ezelőtt a Bozsó Gyűjteményt a régi Klapka házban. Életét nem csak a festőművészet határozta meg, a régiségek bűvöletében élt. Fáradhatatlanul rótta a környékbeli tanyavilágot, a poros padlásokat, zsibpiacokat, miközben felfedezte a magyar néprajz elfelejtett emlékeit. Így teremtette meg a régió legnagyobb látogatható magángyűjteményét, amelyben a magyar néprajz és az európai iparművészet kiemelkedő tárgyi emlékei kaptak helyet a 15. századtól a 20. század elejéig tartó időszakból. A régi korok tárgyai között láthatók a festőművész alkotásai is, valamint az épületegyüttesben kapott helyett a szintén kecskeméti Hanga István órásmester különleges óragyűjteménye.

Az iparművészet kincsei

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény átfogó képet ad a magyar népi iparművészetről, mely ma is élő művészeti ág. A Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben című állandó kiállításukon a régi, idős mesterek munkái mellett a kortárs fiatal alkotók is bemutatkoznak. A tárlat méltó módon vonultatja fel a népi iparművészet mind az öt fő szakágát: a faragást, a fazekasságot, a hímzést, a szövést és a népi kismesterségeket.

A város híres szülötte

Kecskemét híres szülötte, Katona József (1791–1830), a Bánk bán című nemzeti dráma szerzője. Szülőházában alakították ki az emlékházat, ahol állandó kiállítás keretében a látogatók megismerhetik Katona József életét és munkásságát. Emellett minden évben történelmi, irodalmi és kulturális témakörökben időszaki kiállítások színesítik a repertoárt.

Séta a természetben

A város észak-nyugati részén található a KEFAG Zrt. által fenntartott Kecskeméti Arborétum, mely december 1–25. kivételével egész évben ingyenesen látogatható. A nyolcvanas évek második felében létrehozott, mai napig formálódó arborétum három fő részre tagolódik: véderdősáv, tölgygyűjtemény és a gyűjteményes rész. Utóbbi a legnépszerűbb a látogatók körében, melynek 14 ösvényén végig sétálva több mint 800-féle fás szárú növényt fedezhetünk fel a növényismertető táblák segítségével. A látogatókat egy kilátó is várja.

Állatok testközelből

Az állatbarátok számára kiváló úti cél a Kecskeméti Vadaskert, ahol testközelből láthatók az állatok. A látogatók háromhektáros területen kalandozhatnak és ismerkedhetnek meg a gazdag állatgyűjteménnyel. A 120 faj 500 egyede a Föld öt kontinensét képviseli. Különlegességek közé tartozik, hogy a vadaskertben látható az országban egyedülállóan mandrillmajom és petymeg, emellett kivételesen szép a nagymacskagyűjteményük. Az intézmény Bács-Kiskun megye állatmentő központjaként is funkcionál.

Gyógyvíz és domb

A Kecskeméti Fürdő ötcsillagos minősítésű, 2900 négyzetméter vízfelülettel és 17 medencével rendelkezik. A komplexumban versenyuszoda, élményfürdő, szaunavilág, gyógymedencék, továbbá wellness és gyógyászati központ várja a vendégeket.

A fürdő szomszédságában található az Élményfürdő és Csúszdapark, valamint a Benkó Zoltán Szabadidőközpont, mely 174 hektáros fás-füves parkja és negyvenhektáros tava csodálatos természeti környezetet biztosít az odalátogatók számára. A park egyik büszkesége a 49 méter magas domb, mely a térség legmagasabb pontja, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Kecskemét városára.

Tudta?

A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!