baja

2021.06.18. 18:19

Baja, a halászlé fővárosa

Baja turisztikai célpontként értékes eleme az országnak és Bács-Kiskun megyének. Minőségi élményben lehet része az ide látogatóknak, számos csoda várja a kirándulókat a városban.

BAJA Szombat este ismét füstfelhő és halászléillat takarta be a halászlé fővárosát. Huszonkettedik alkalommal gyűltek össze a bajaik és barátaik a Halfőző Fesztiválra.

Fotó: Bús

Baja, a sokszínű város

A velencei Szent Márk térhez hasonlítják a város főterét. A látogatók maradandó emlékképe a négylevelű lóhere alakban kövezett tér, melynek nyugati oldala kilátást nyújt a Sugovicára és a szemközti Petőfi-szigetre. A városképi jelentőségű műemlék jellegű épületekben több szálloda, üzlet, kávézó és turisztikai információs iroda működik. A jellegzetes tér egykor piacok, vásárok színtere volt. Itt található a Szentháromság szobor, mely a 18. században készült barokk stílusban, ez Baja egyik legrégebbi műemléke. A Sugovicára néző, reneszánsz, olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota.

A városi könyvtár a város legszebb műemlék épületében, az 1845-ben épült késő klasszicista zsinagógában, valamint a mellette lévő egykori zsidó szeretetotthonban kapott helyet. Az épület tetőzetén két Dávid-csillag látható. Az épületben megmaradt az eredeti berendezés nagy része, az eredeti kettős galériarendszer is érintetlen.

Ha valaki Bajára látogat, ajánlott megtekintenie a Türr István-kilátót, amelynek tetejéről szép kilátás nyílik a Dunára és a Sugovicára.

Kikapcsolódás a város szívében

A Sugovicán átívelő, 1982-ben épült híd köti össze a belvárossal a korábban Kis-Pandúr-szigetnek (ma Petőfi-szigetnek) nevezett területet. Keleti oldalról a Sugovica, nyugati oldalról a Türr István-átvágás vize határolja. A sziget a város kedvelt üdülőövezete, amely több rendezvénynek ad otthont. A szigeten teniszpálya, futballpálya is található, illetve kerékpározásra, sétálásra is alkalmas.

A Hungarikum bajai halászlé

Baja hazánk ha­lász­lé­fő­vá­ro­sa. A rendezvényt 1996-ban tartották meg először, azóta tízezrek látogatják minden évben. Ilyenkor két-háromezer bográcsban fő a hallé. Érdekessége, hogy minden évben egyszerre gyújtják meg a tüzet a bográcsok alatt. Családok, baráti társaságok tevékenykednek a bográcsok körül. A könnyűzenei koncertek és művészeti programok is fontos részeit jelentik a fesztiválnak.

A kezdetben egynapos rendezvény mára már három-négy naposra bővült.

Nemcsak a gyufatészta, hanem a halászlé összetevői és a főzési módja is egyedivé teszi a bajai halászlét, mely bekerült a hungarikumok közé. A bajai halászlé több mint egy étel, kulturális örökségünk része, mely a környéken élők hagyományaihoz szorosan kötődik.

Tudta?

Bajától tíz kilométerre, Érsekcsanád külterületén helyezkedik el a Veránka-sziget a Rezéti-Duna ölelésében. A természetvédelmi terület páratlan állat- és növényvilággal rendelkezik. Itt található Európa legnagyobb ártéri erdeje. A szigetet csak vízi úton lehet megközelíteni, amely kiválóan alkalmas kirándulásra, pihenésre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!