Bács-Kiskun megye

2022.06.11. 08:00

Időutazásra hívja a látogatókat Bugac

Bugac nevét szinte az egész világon ismerik. Világhírét többek között a településhez tartozó, egyik legismertebb magyar pusztának köszönheti, illetve olyan kiváló világbajnok fogathajtóknak, mint Abonyi Imre, Juhász László és Kecskeméti László.

A bugaci táj még ma is hűen őrzi a pásztor- és a betyárvilág emlékeit, de a pusztában fellelhető számtalan védett és fokozottan védett növény, valamint állatritkaság, amelyekért megéri a településre látogatni. A turisták az idegenforgalmi idényben a napi bemutatókon láthatják a szintén világhírű pusztaötöst. Betekintést nyerhetnek a csikós élet hagyományaiba, megismerhetik a pusztán tenyésztett kisbéri lovakból álló ménest és a rackanyájat, valamint a magyar szürke marhát. Lovaskocsikázás során lehetőség van a puszta kínálta érintetlen környezet megismerésére is.

Aki egyszer látott már pusztai naplementét, az soha nem felejti el a páratlan élményt, újra meg újra visszavágyik a bugaci pusztára.

Bugacpuszta

Aranymonostor látogatóközpont

A Bugac határában található monostordomb környezetében 2010-ben kezdődtek a régészeti feltárások. Az elmúlt években előkerült leletanyag a közelmúlt magyar régészetének legnagyobb szenzációja, amely teljes mértékben felülírja az Árpád-korról, annak fejlettségéről és gazdagságáról vallott korábbi tudásunkat. A leletanyagot és az Árpád-korról annak alapján kirajzolódó képet a hamarosan megnyíló látogatóközpontban mutatják be a nagyközönségnek. A fogadóépület külső megjelenése, építészeti megformálása lapos, kerek, így rovátkolt, ezüstszínű oldalával együtt a homokban fellelt pénzdarabot idéz.

Hagyományőrző szemlék

Bugac több mint egy évtizede ad otthont a Kurultaj és az Ősök Napja rendezvénynek. A százezres létszámú közönséget vonzó eseményeket a Magyar Turán Szövetség hívta életre. Idén augusztus 12. és 14. között rendezik meg a Magyar Törzsi Gyűlést, amely a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe, és egyben a hun és a türk tudatú népek legnagyobb találkozója. A Magyar Turán Szövetség hívására száznál több csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Délvidék hagyományőrzői is.

Kurultaj

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés a magyar ősöknek, a magyar történelem nagy alakjainak emlékét hivatott megőrizni, és az évek során olyan összekötő kapoccsá vált, amely képes az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni. Az ünnep a sztyeppei lovas nomád népekkel való rokonság okán egy nagy törzsi gyűlés formájában zajlik, és egyben a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A háromnapos Kurultajon több mint 25 rokon nemzet lesz jelen, és több mint ötven olyan programra kerül sor, amelyekkel a hun-türk tudatú népek képviselői saját kultúrájukból adnak ízelítőt.

Az ünnepségen hagyományőrző seregszemle, harci bemutatók, lovasversenyek és lovas vetélkedők, íjászprogramok, a magyar–hun–avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei programok várják az oda látogatókat. Hatalmas jurtatábor épül, valamint kézműves bemutatók, kézművesvásár, gyermekprogramok és tudományos ismeretterjesztő előadások emelik majd az ünnep fényét.

Bugacpuszta

A Bugaci Csárda

A település tulajdonába került öreg Bugaci Csárda nagy hírű, emblematikus épületét az önkormányzat pályázati forrásból megújította. A patinás épület az elmúlt fél évszázadban többek között olyan híres méltóságokat látott vendégül, mint Erzsébet királynő és férje, továbbá Diana hercegnő, valamint Japán hercege. Jelenleg rendezvények helyszínéül bérelhető egész évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!