Bács-Kiskun megye

2022.06.11. 08:00

A költőfejedelem városa, Kiskunfélegyháza

Kiskunfélegyháza különös bája mindenkit rabul ejt. A megújult városközpont ligetes, virágos terei kellemes sétára csalogatják a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt. Ezúttal azonban nemcsak egyszerű városnéző sétára, hanem Petőfi-sétára invitálják a látogatókat.

A költőfejedelem születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Petőfi-emlékév apropóján különleges túrát állítottak össze a Tourinform Iroda munkatársai. A Petőfi útja Kiskunfélegyházán elnevezésű séta során a látogatók megismerhetik a Petőfit ábrázoló beltéri és köztéri műalkotásokat, valamint megkóstolhatják a költő ihlette gasztronómiai különlegességeket is.

Játékos Petőfi-séta

A Petrovics család az 1820-as évek elején érkezett Kiskunfélegyházára. Petrovics István először a Hattyúházban működő két mészárszék egyikét, majd 1824-től hat éven keresztül mindkettőt bérelte. A városközpontban bérelt házban laktak, így Petőfi Sándor Kiskunfélegyháza szívében töltötte gyermekéveit. A Szülőföldemen című versét is itt írta meg 1848-ban. Kiskunfélegyházához való szoros kötődése kapcsán a város számos emléket őriz a nemzet költőjéről. Ezek megismerésében segít az a kiadvány, amelyet a Tourinform Iroda munkatársai állítottak össze, és amellyel játékos Petőfi-sétára invitálják a félegyháziakat, illetve a városba érkező vendégeket. Miközben a városban pontról pontra fedezik fel a lánglelkű költő nyomait, a feltett nem mindennapi kérdésekre is megtalálják a választ. A barangolók a Petőfi-séta utolsó állomásaként a Kiskun Múzeumba érnek, ahol, ha felmutatják a kitöltött kiadványt, ajándékot kapnak.

Tárlatvezetés a Tourinform Irodában kérhető. Elérhetőség: 06-76/562-039.

Börtönből múzeum

És ha már a Kiskun Múzeumban járnak, érdemes megnézniük a régészeti, természettudományi, történeti, néprajzi, vallástörténeti, katonatörténeti és képzőművészeti tárlatot, valamint a dr. Magyari Béla kiképzett űrhajós életét bemutató állandó kiállítást. Az egykori börtön épületében ma büntetéstörténeti kiállítás várja a látogatókat. A börtönudvaron áll a Pajkos-Szabó-féle szélmalom, amelyet 1962-ben hoztak be a város külterületéről. Körülötte út menti keresztek, sírkövek, harangláb, népi szakrális emlékek és egy Árpád-kori veremház-rekonstrukció látható.

A híres Zsolnay csempék

A tizennégy állomásos Petőfi-séta érinti a szecessziós stílusban épült, több mint százéves városházát, amely Félegyháza egyik ékköve. Messze földön híresek magyaros díszcsempéi, amelyek Zsolnay Vilmos pécsi gyárában készültek. Történelmi miliőt árasztó dísztermében a Petőfi születésének centenáriumára készített bronz dombormű látható.

A Petőfi-séta során a főtéren álló Petőfi-szobor, a Hattyúház, a Petőfi Sándor Emlékház, a Millenniumi emlékpark, a Hősök ligete, a Petőfi-kút, a Görögház, a centenáriumi díszkút, illetve a Petőfi-kutatók történetét is megismerhetik az érdeklődők.

Kokárda desszert

A sétában elfáradt turisták megpihenhetnek az Anno Kávéházban, ahol az emlékév tiszteletére elkészítették Petőfi Sándor kedvenc kávéit, amelyeket bárki megkóstolhat. Ugyanakkor a Petőfi-emlékév két másik félegyházi vendéglátóhelyet is megihletett. Így a Sirius Clubban Minek nevezzelek névvel elkészítették a Petőfi-menüt, amely a költő kedvenc ételeiből: gazdag zöldséglevesből, marharostélyosból és almás-diós süteményből áll. Kovács János cukrászmester pedig a Kokárda süteményt alkotta meg az emlékév tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!