Kultúra

2009.07.09. 19:58

Örökbefogadott alkotás

Egy Bécsből hazatelepült újságíró lett a kecskeméti gyermekrajz múzeum első örökbefogadó szülője. Schmidt János és felesége Baricza Réka festményét fogadta örökbe, aki így készségfejlesztő táborba mehet egy hétre.

Rákász Judit

A gyermekrajzok örökbefogadásának ötlete a kecskeméti Pedagógia Sub Rosa Egyesülettől származik. A civil szervezet tagjai hisznek benne, hogy a gyermekrajzok kulturális értéket képviselnek, s mint ilyenek, megőrzésre méltók. Régi tervük egy olyan múzeum létrehozása, amely gyűjti, rendszerezi, megőrzi és kiállítja a gyerekek alkotásait, egyre közelebb kerül a megvalósításhoz.

– A város két ingatlant is felajánlott, kérdés, hogyan tudjuk kitermelni a bérleti díjat – mondta Kövesdi Mária, az egyesület elnöke. – Támogatókat kerestünk az álom megvalósításához, s úgy tűnik, a kezdeményezésünkben fantáziát lát a Püski Kiadó. Elképzelhető, hogy betársulnának a Rákóczi úton felajánlott üzlethelyiség bérletébe.

Az egyesület több iskolában is rajzszakkört indított neves művészek közreműködésével. Az egyik ezek közül a Magyar Ilona Általános Iskola, ahova a 10 éves Réka is jár. Mestere Bodri Ferenc.

– Egy asztali naptárban láttuk meg Réka festményét – meséli az örökbefogadás történetét Schmidt János. – Nagyon megtetszett a madár képében égre szálló nap. Megkerestük az egyesületet, s kértük, hadd vásárolhassuk meg a festményt. Erre ugyan nem volt lehetőség, de az örökbefogadásra, amit remek kezdeményezésnek tartunk, igen. Így nálunk lehet Réka műve, de ha kiállításokhoz, kiadványokhoz szükség lesz rá, a múzeum rendelkezésére bocsátjuk.
Az örökbefogadók támogatásának köszönhetően a kecskeméti kislány egyhetes tehetséggondozó táborozáson vehet részt Szolnokon. 

– Mindannyian jól jártunk – teszi hozzá az újdonsült örökbefogadó. – Mi kitehetjük a falra ezt a nagyszerű képet, Réka pedig elmehet tanulni. Ráadásul megtapasztalhatja, hogy milyen jó érzés, hogy képes volt megkeresni a táborozás költségének nagy részét. Sokat segíthet később, ha 10 évesen megérzi, milyen jó, ha megbecsülik a munkáját. Azt a munkát, amit egyébként muszáj csinálnia, hiszen rajzolni, alkotni muszáj.
Erről Réka édesanyja és nagymamája is számot adhat, hiszen a negyedikes kislány rajzaival tele a lakás.

– Tájképeket, fákat, virágokat szeretek a legjobban rajzolni – meséli. – A szakkörben mindent ki lehet próbálni: festettünk már szivaccsal, kézzel, gézzel is.
Arra a kérdésre, hogy nehéz volt-e odaadni a rajzát, csak ingatja fejét: – Inkább örültem. Bölcsis korom óta sokat festek, még sok képem lesz.

Zsűrizik az alkotásokat

A Sub Rosa Egyesület munkáját neves művészek támogatják. A gyűjteménybe csak olyan alkotások kerülhetnek, amelyeket arra alkalmasnak ítél a zsűri, melynek tagjai: Földi Péter, Aknay János, Kő Pál, Bodri Ferenc, Szappanos István. A tervek szerint a múzeumban a kiállítások mellett képességfejlesztő foglalkozások is lesznek Szappanos István vezetésével.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már keret is került a képre – Schmidt János, Baricza Réka és Kövesdi Mária
[/caption]

Már keret is került a képre – Schmidt János, Baricza Réka és Kövesdi Mária -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!