18°
28°
18°

Fából görögdinnye

Azt mondja, a gyermekek fantáziáját nem kell félteni. Ezek a kis emberek a világ legnagyobb gyönyörűségeit művelik. Ráadásul a felnőttek nagyon sokat tanulhatnak tőlük.

– Jó napot Művész Úr!
– Jöjjenek, üljenek le, talán valahol tudunk helyet szorítani ebben a műtermi forgatagban. Én már jól elférek, mert leadtam vagy négyszáz kilót.

– Talán valami speciális diéta?

– Nem egészen. Kórházi intenzív osztály. No, itt van, amit maguknak szántam. Sajnos az érme készítés nagyon költséges dolog, mégis szeretném ezt a két érmét felajánlani pályázati fődíjként. Az egyik oldalon lovas huszár a másikon lányka portréja. A huszárt a kisfiam rajzolta. A pályázatra persze nemcsak érme érkezhet, bármilyen térbeli kompozíciót küldhetnek. Bízzuk ezt rájuk.

– Ez az érme gyönyörű. A Katona József Könyvtár felajánlotta, hogy földszinti vitrinei egyikében kiállítja amig a pályázat tart. Valamilyen jelmondattal esetleg tereljük a pályázó gyerekek fantáziáját?
– Huszár gyerek, huszár gyerek szereti a táncot! Legyen ez a pályázati felhívásban. Persze a gyerekek fantáziáját nem kell félteni. Bálint fiam egyszer egy nagy farönköt vonszolt tanítványaimmal. Megkérdeztem tőle: Édes fiam, mi ez? Hát nem látod, Apa? Ez egy szelet görögdinnye! Azonnal nekiláttunk a munkának és megszületett fából az első görögdinnye. Azóta már a harmincnyolcadiknál járok. Néhány most is látható a Nemzeti Színház balkonján rendezett kiállításon. Bánszky Palinak is ígértem egyet és végre meg kéne csinálni, mert ígéret szép szó, tudják…

“A művészet küldetését nem tudjuk beskatulyázni. Gyógyítani is képes.”– Mondhatjuk, hogy szívesen merít a gyermekek alkotó világából?

– Igen ez így van, de ezt nehogy elárulja valakinek! Én mostanában ebből élek. A világ legnagyobb gyönyörűségeit művelik a gyerekek. Hoztam is magának két mappát, amiben Bendegúz és Bálint rajzai vannak, mert én készültem. Nézze csak! Ennek a dinnyének lába is van!

– Hát ezek a fantasztikus lények, figurák, színek! De jó lenne, ha észrevennék ezeket az értékeket gyermek könyvek kiadói is rajzfilmesek meg sokszor mennyit tipródnak, hogy ilyen figurákat szüljenek.
– Ezt sem kell feltalálni, mert már Bernáth Aurél is szép dolgokat tesz unokájával alkotó párban. Na nézze ezt a csodaszarvast a fantasztikus agancsával ! A Jankovics Marci az agyát eldobta, amikor látta. És ezek a firkák?

– Mi okos felnőttek, hányszor dobunk firkákat a szemétbe, mert semmit sem érnek!
– Nem szabad! A firka, a vacakolás az egyik legkomolyabb dolog a világon. Amikor nálunk legutóbb születésnap közeledett és megkérdeztük Nanót, mit szeretne adni a testvérének, azt válaszolta: rajzolok neki egy fát. Nem kapkodott a zsebeihez, hogy mennyi pénze van. Ez a fa testvéri üzenet és ma is vigyázzuk.

– Ön szerint lenne létjogosultsága egy állandó kiállításnak, ahol felnőtt és gyermek alkotó-párok, alkotás párok kerülnének a látogatók elé?
– Feltétlenül! Kecskemét nagyon alkalmas volna arra, hogy ilyen galériának otthont adjon, Biztosan lesznek támogatói, nem tudok róla, hogy lenne ilyenre példa másutt. Két felnőtt gyermekem Virág és Boldizsár is ott gyerekeskedett, szép emlékeket őrzünk. Nagyon tetszett nekem a levelében írt kezdeményezés, hogy gyermek alkotásokkal felnőtt művészeket keresnek fel és a gyermekalkotásokhoz így felnőtt mű is, készül.

-A gyermekek alkotásában találhatunk művészi értéket?
– Természetesen! Ő nem törődik azzal mi a művészet! Nem is kell tudnia, inkább tesz.

-Picasso azt mondta egyszer:  Amikor gyermek voltam szerettem volna úgy rajzolni, mint Raffaelo és egy egész élet munkája kellett hozzá, hogy megtanuljak úgy rajzolni, mint egy gyermek.
– Ez nagyon szép. Sajnos az én időmben Picasso nem volt hozzáférhető. Ami eljutott hozzám a munkáiból, azt mindig nagyra becsültem.

– Van olyan vélemény, ami szerint a művészet későbbi életkorban jelenik meg, ha megtanulják, ahogyan az ikonok is készülnek.
-Ő így gondolja, mi így gondoljuk. Tiszteletben tartjuk, nem hiszem, hogy kritikával kell egymás felé fordulnunk. A művészet küldetését nem tudjuk beskatulyázni. Gyógyítani is képes. Tapasztalatom szerint a dob az a hangszer, ami a legmesszebb távolodott, gyermeki lélek felé is utat talál. Doboljanak, mert gyógyít! Magam sok éven átdolgoztam együtt egy kiváló teremtéssel Dr. Maninger Máriával, aki 18 évnél fiatalabb elmebeteg gyerekeknél ért el javulást  művészet segítségével. Vacakolunk egy kicsit, mondta gyakran. Ma is sajnálom, hogy  Dr. Veér András véget vetett ennek munkának.

-Előfordulhat, hogy a gyermek tanítja meg valamire a művészt?
– Hogyne! – kapcsolódik be a beszélgetésbe a művész időközben betoppanó fia, Kő Boldizsár, a három gyermekes családapa. Engem Lázár fiam tanított meg a színek használatára, pedig ő nem kapott főiskolán elméleti képzést, mint én. Amikor odatelepedtem mellé és figyeltem, hogyan rakja biztos érzékkel egymás mellé a színeket, lassan rájöttem én is ennek a nyitjára.

-Mi is elkezdtünk Kecskeméten heti találkozásokon, ilyen szellemben foglalkozni gyerekekkel, és – nagyon megtetszett a kifejezés, kölcsön venném – néhány szülő valóban úgy látta, hogy ez csak fölösleges vacakolás. Segítene megfogalmazni, mit mondhatunk a szülői aggodalomra, mit mondhatunk a pedagógus jelölteknek?
– Tanítani nem nagyon lehet semmit. Ha ráérez a tanulás ízére, akkor tanul magától. Itt például, az Epreskertben mi csak megszoktuk, hogy én a tanár vagyok, és itt vannak a növendékek. Én többet tanulok tőlük, mint ők tőlem. Szervusz-szia, jövünk-megyünk.

– Amikor Comenius 1650-ben a pánszofikus iskola módszerét akarta a tanároknak átadni, példázattal élt. Azt kérte képzeljék el, mi lenne, ha elkezdenének mesélni a tanítványoknak, de nem fejeznék be a történetet. A gyermekek biztosan nyaggatnák őket, hogy mi a történet vége. Ha a kíváncsiságot felébresztette a tanító bármilyen téren, akkor utána már nincs más dolga csak óvni, támogatni a gyermeket abban a munkában, ahogyan belefog a dolgok kiismerésébe.
– Ezek nagyon mély dolgok és sajnálom, hogy nincs módunkban eléggé elmélyülnünk. A mese fontosságára azért kell utalnunk, hiszen egy család tele van mesékkel. Meséljünk minél többet, Akár úgy is, hogy a gyermek kezdi vagy fejezi be a történetet. Ebben a nagyszülőkre jól lehet építeni, mert ők még nem nézték ezt az egyszeműt és tudnak beszélgetni. Ha ez nekünk nehézséget jelent, ajánlom a Kobak-mesék című könyvet. Kobak a bukaresti földrengésben meghalt ugyan, de emlékét őrzi a szülei könyve. Ők, Hervay Gizella és Szilágyi Domokos, ugyanígy együtt szövögették a mesét gyermekükkel, Igazi irodalmi alkotópáros voltak, szülők és a gyermek.

– Nagyon szépen köszönjük a művész Úrnak a beszélgetést, és szeretettel hívjuk meg a gyermek szobor verseny ünnepi díj kiosztója mellett, arra a felnőtt-gyermekalkotó pár kiállításra, amit a Pedagógia Sub Rosa Kulturális Egyesület 2007 tavaszán a Bács-Kiskun Megye Művészetéért Alapítvány támogatásának köszönhetően Kecskeméten rendezhet.

baleset
Két autó karambolozott a Hetényi úton – teljes az útzár
ryanair / 2 perce
Figyelmezették a pilótákat és a légiutas-kísérőket, hogy elveszíthetik állásukat
Elbocsátások lehetnek a sztrájkok elhúzódása miatt.
Gyász
"A múltba visszanézve valami fáj, valakiket keresünk, akik nincsenek már. Nélkülük szomorú, üres a házunk, mert tudjuk, hogy őket hiába várjuk." Fájó szívvel emlékezünk Édesanyánk születésnapján Édesanyánk és Édesapánk halálának 2. évfordulójára. GYULAI ELEK és GYULAI ELEKNÉ Szerető családja.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Szívünkben örk fájdalom és szeretet." HORVÁTH JÓZSEF halálának 1. évfordulójára Szerető párod, menyed és unokáid.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KARA PÁL kisfái lakos, 94 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 25-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Boldogok a szívükben tiszták, mert ők látni fogják Istent." Mt. 5:8 Szerettünk MOLNÁR RÓBERT a Kingspan kereskedelmi vezetője 2018. július 12-én, életének 51. évében családja körében csendesen elhunyt. Búcsúztatására a hozzá közelállók körében kerül sor. Kérjük, egy mécses gyújtásával emlékezz rá!
Fájdalommal tudatjuk mindenkivel aki ismerte, hogy MIKLOVICS JÓZSEF repülőgépszerelő az MH Légijármű Javítóüzem dolgozója hosszú, súlyos betegség után 2018. július 9-én elhunyt. Szerettünktől 2018. július 24-én, 9.00 órakor veszünk búcsút az izsáki felsővárosi temetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy DR. ZSEMBERY BÉLA a Megyei Kórház Gyógyszerészeti Osztály nyugalmazott főgyógyszerésze életének 77. évében elhunyt. Búcsúztatása 2018. július 26-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
,, Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed vigyázunk az álmodra... Te csak aludjál! Kedves szerettünk Isten Veled!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ BÉLA kecskeméti lakos, 78 éves korában hirtelen elhunyt. Búcsúztatása 2018. július 23-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapám, testvérünk, sógorunk, keresztapám, nagybátyánk és rokonunk CSORBA LAJOS GUSZTÁV türelemmel viselt hosszan tartó betegség után, 72 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 23-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP GÁBOR tiszaalpári lakos, 62 éves korában hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt. Utolsó útjára 2018. július 24-én, 10.00 órakor kísérjük a Tiszaalpári Felső Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." TERCSI ISTVÁNNÉ Szűcs Julianna halálának 1. évfordulójára. Szerető párja.
"Mert a kiszabott esztendők letelnek és én útra kelek, és nem térek vissza." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SÁNDOR LÁSZLÓ törökfái lakos, 66 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton modnunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÍK PÁLNÉ Válik Julianna kunpusztai lakos, 89 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án, 9.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DOMJÁN BALÁZS kecskeméti lakos, 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2018. július 20-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben refomátus szertartás szerint. A gyászoló család.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GUBONYI JÓZSEFNÉ Hegedűs Terézia kecskeméti lakos, 88. életévében elhunyt. Temetése 2018. július 20-án, 9.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy TETŐZI BÉLÁNÉ Túri Mária kecskeméti lakos, 71 éves korában, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Temetése 2018. július 19-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÓBOR LAJOSNÉ Bodor-Tóth Gizella helvéciai lakos, 59 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án, 11.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. MIHÁLYI LÁSZLÓ életének 84. évében, 2018. június 28-án elhunyt. Búcsúztatását 2018. július 17-én 15.00 órakor a szabadszállási római katolikus templomban tartjuk. Temetése 2018. július 20-án 16.00 órakor a Szent Gellért Plébániatemplom (Budapest, XI. ker. Bartók Béla út 149.) urnatemetőjében lesz. A gyászoló család.
"Ne fájjon, amire nincs orvosság. Aminek vége, vége." (Shekaspeare) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PASKA JÓZSEF nyugalmazott rendőr alezredes helvéciai lakos, 72 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. július 19-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalom tudatjuk, hogy KOVÁCS JÁNOSNÉ Borika 2018. július 4-én elhunyt. Temetése 2018. július 19-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
URBÁN ISTVÁN Drága Öcsém! 7 éve távoztál a földi létből. "Hogy végtelen tér és örök idő Csak egyszer alkotott olyat, minő Te voltál s hasztalan repül tova, Hozzád hasonlót nem szül már soha." (Vajda János) Nagyon hiányzol! Nővéred: Katalin
Kelebia / 24 perce
Őrzik a Kárpát-medence hagyományait Kelebián
portugál botrány / 41 perce
Meggondolta magát a Sporting játékosa
nyílt szembeszállás / 43 perce
Komoly kihívója akadt Soros Györgynek
Hajós / 49 perce
Ékszer vagy szotyi: mindegy volt a hajósi tolvajnak
short treks / 49 perce
Újabb sorozattal folytatódik a Star Trek
filmadaptáció / 2 órája
Taylor Swift is szerepet kap a Macskákban