-1°

Fából görögdinnye

Azt mondja, a gyermekek fantáziáját nem kell félteni. Ezek a kis emberek a világ legnagyobb gyönyörűségeit művelik. Ráadásul a felnőttek nagyon sokat tanulhatnak tőlük.

– Jó napot Művész Úr!
– Jöjjenek, üljenek le, talán valahol tudunk helyet szorítani ebben a műtermi forgatagban. Én már jól elférek, mert leadtam vagy négyszáz kilót.

– Talán valami speciális diéta?

– Nem egészen. Kórházi intenzív osztály. No, itt van, amit maguknak szántam. Sajnos az érme készítés nagyon költséges dolog, mégis szeretném ezt a két érmét felajánlani pályázati fődíjként. Az egyik oldalon lovas huszár a másikon lányka portréja. A huszárt a kisfiam rajzolta. A pályázatra persze nemcsak érme érkezhet, bármilyen térbeli kompozíciót küldhetnek. Bízzuk ezt rájuk.

– Ez az érme gyönyörű. A Katona József Könyvtár felajánlotta, hogy földszinti vitrinei egyikében kiállítja amig a pályázat tart. Valamilyen jelmondattal esetleg tereljük a pályázó gyerekek fantáziáját?
– Huszár gyerek, huszár gyerek szereti a táncot! Legyen ez a pályázati felhívásban. Persze a gyerekek fantáziáját nem kell félteni. Bálint fiam egyszer egy nagy farönköt vonszolt tanítványaimmal. Megkérdeztem tőle: Édes fiam, mi ez? Hát nem látod, Apa? Ez egy szelet görögdinnye! Azonnal nekiláttunk a munkának és megszületett fából az első görögdinnye. Azóta már a harmincnyolcadiknál járok. Néhány most is látható a Nemzeti Színház balkonján rendezett kiállításon. Bánszky Palinak is ígértem egyet és végre meg kéne csinálni, mert ígéret szép szó, tudják…

“A művészet küldetését nem tudjuk beskatulyázni. Gyógyítani is képes.”– Mondhatjuk, hogy szívesen merít a gyermekek alkotó világából?

– Igen ez így van, de ezt nehogy elárulja valakinek! Én mostanában ebből élek. A világ legnagyobb gyönyörűségeit művelik a gyerekek. Hoztam is magának két mappát, amiben Bendegúz és Bálint rajzai vannak, mert én készültem. Nézze csak! Ennek a dinnyének lába is van!

– Hát ezek a fantasztikus lények, figurák, színek! De jó lenne, ha észrevennék ezeket az értékeket gyermek könyvek kiadói is rajzfilmesek meg sokszor mennyit tipródnak, hogy ilyen figurákat szüljenek.
– Ezt sem kell feltalálni, mert már Bernáth Aurél is szép dolgokat tesz unokájával alkotó párban. Na nézze ezt a csodaszarvast a fantasztikus agancsával ! A Jankovics Marci az agyát eldobta, amikor látta. És ezek a firkák?

– Mi okos felnőttek, hányszor dobunk firkákat a szemétbe, mert semmit sem érnek!
– Nem szabad! A firka, a vacakolás az egyik legkomolyabb dolog a világon. Amikor nálunk legutóbb születésnap közeledett és megkérdeztük Nanót, mit szeretne adni a testvérének, azt válaszolta: rajzolok neki egy fát. Nem kapkodott a zsebeihez, hogy mennyi pénze van. Ez a fa testvéri üzenet és ma is vigyázzuk.

– Ön szerint lenne létjogosultsága egy állandó kiállításnak, ahol felnőtt és gyermek alkotó-párok, alkotás párok kerülnének a látogatók elé?
– Feltétlenül! Kecskemét nagyon alkalmas volna arra, hogy ilyen galériának otthont adjon, Biztosan lesznek támogatói, nem tudok róla, hogy lenne ilyenre példa másutt. Két felnőtt gyermekem Virág és Boldizsár is ott gyerekeskedett, szép emlékeket őrzünk. Nagyon tetszett nekem a levelében írt kezdeményezés, hogy gyermek alkotásokkal felnőtt művészeket keresnek fel és a gyermekalkotásokhoz így felnőtt mű is, készül.

-A gyermekek alkotásában találhatunk művészi értéket?
– Természetesen! Ő nem törődik azzal mi a művészet! Nem is kell tudnia, inkább tesz.

-Picasso azt mondta egyszer:  Amikor gyermek voltam szerettem volna úgy rajzolni, mint Raffaelo és egy egész élet munkája kellett hozzá, hogy megtanuljak úgy rajzolni, mint egy gyermek.
– Ez nagyon szép. Sajnos az én időmben Picasso nem volt hozzáférhető. Ami eljutott hozzám a munkáiból, azt mindig nagyra becsültem.

– Van olyan vélemény, ami szerint a művészet későbbi életkorban jelenik meg, ha megtanulják, ahogyan az ikonok is készülnek.
-Ő így gondolja, mi így gondoljuk. Tiszteletben tartjuk, nem hiszem, hogy kritikával kell egymás felé fordulnunk. A művészet küldetését nem tudjuk beskatulyázni. Gyógyítani is képes. Tapasztalatom szerint a dob az a hangszer, ami a legmesszebb távolodott, gyermeki lélek felé is utat talál. Doboljanak, mert gyógyít! Magam sok éven átdolgoztam együtt egy kiváló teremtéssel Dr. Maninger Máriával, aki 18 évnél fiatalabb elmebeteg gyerekeknél ért el javulást  művészet segítségével. Vacakolunk egy kicsit, mondta gyakran. Ma is sajnálom, hogy  Dr. Veér András véget vetett ennek munkának.

-Előfordulhat, hogy a gyermek tanítja meg valamire a művészt?
– Hogyne! – kapcsolódik be a beszélgetésbe a művész időközben betoppanó fia, Kő Boldizsár, a három gyermekes családapa. Engem Lázár fiam tanított meg a színek használatára, pedig ő nem kapott főiskolán elméleti képzést, mint én. Amikor odatelepedtem mellé és figyeltem, hogyan rakja biztos érzékkel egymás mellé a színeket, lassan rájöttem én is ennek a nyitjára.

-Mi is elkezdtünk Kecskeméten heti találkozásokon, ilyen szellemben foglalkozni gyerekekkel, és – nagyon megtetszett a kifejezés, kölcsön venném – néhány szülő valóban úgy látta, hogy ez csak fölösleges vacakolás. Segítene megfogalmazni, mit mondhatunk a szülői aggodalomra, mit mondhatunk a pedagógus jelölteknek?
– Tanítani nem nagyon lehet semmit. Ha ráérez a tanulás ízére, akkor tanul magától. Itt például, az Epreskertben mi csak megszoktuk, hogy én a tanár vagyok, és itt vannak a növendékek. Én többet tanulok tőlük, mint ők tőlem. Szervusz-szia, jövünk-megyünk.

– Amikor Comenius 1650-ben a pánszofikus iskola módszerét akarta a tanároknak átadni, példázattal élt. Azt kérte képzeljék el, mi lenne, ha elkezdenének mesélni a tanítványoknak, de nem fejeznék be a történetet. A gyermekek biztosan nyaggatnák őket, hogy mi a történet vége. Ha a kíváncsiságot felébresztette a tanító bármilyen téren, akkor utána már nincs más dolga csak óvni, támogatni a gyermeket abban a munkában, ahogyan belefog a dolgok kiismerésébe.
– Ezek nagyon mély dolgok és sajnálom, hogy nincs módunkban eléggé elmélyülnünk. A mese fontosságára azért kell utalnunk, hiszen egy család tele van mesékkel. Meséljünk minél többet, Akár úgy is, hogy a gyermek kezdi vagy fejezi be a történetet. Ebben a nagyszülőkre jól lehet építeni, mert ők még nem nézték ezt az egyszeműt és tudnak beszélgetni. Ha ez nekünk nehézséget jelent, ajánlom a Kobak-mesék című könyvet. Kobak a bukaresti földrengésben meghalt ugyan, de emlékét őrzi a szülei könyve. Ők, Hervay Gizella és Szilágyi Domokos, ugyanígy együtt szövögették a mesét gyermekükkel, Igazi irodalmi alkotópáros voltak, szülők és a gyermek.

– Nagyon szépen köszönjük a művész Úrnak a beszélgetést, és szeretettel hívjuk meg a gyermek szobor verseny ünnepi díj kiosztója mellett, arra a felnőtt-gyermekalkotó pár kiállításra, amit a Pedagógia Sub Rosa Kulturális Egyesület 2007 tavaszán a Bács-Kiskun Megye Művészetéért Alapítvány támogatásának köszönhetően Kecskeméten rendezhet.

Legolvasottabb

1
Egy kisfiú és édesapja sérült meg súlyosan a tázlári balesetben
2
Elgázolta a vonat a figyelmetlen férfit Kecskeméten
3
Kreatív esküvői fotók: neked melyik a kedvenced?
4
Halálra gázoltak egy gyalogost Nyárlőrinc közelében
5
Gyorsan hajtott a jeges úton, a szántóföldre borult
SEBESSÉGMÉRÉS
Traffipax Bács-Kiskun megyében
hagyományteremtés / 1 órája
Jeges vízbe ugrott az amerikai nagykövet Moszkvában
Nem kell rosszra gondolni, Jon Huntsman csak az orosz ortodox vízkereszti hagyományoknak tett eleget.
Gyász
"Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Nélküled szomorú és üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Fájó szívvel emlékezünk PITYI ISTVÁN halálának 1. évfordulóján. Felesége, fiai, lánya, menye, veje, unokái.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSEH SÁNDORNÉ Takács Lídia orgoványi lakos, 82. életévében elhunyt. Temetése 2018. január 22-én, 14.00 órakor lesz az orgoványi református temetőben. A gyászoló család.
"Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS PÁL villanyszerelő kecskeméti lakos, 66 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 25-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Pihenj Te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy KARA BALÁZS kecskeméti lakos, 78 éves korában szíve megszűnt dobogni. Utolsó útjára 2018. január 22-én, 11.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél csendben és szerényen." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik szerették, tisztelték, ismerték, hogy STRÁZSI FERENCNÉ Berényi Mária kecskeméti lakos, életének 81. évében, csendesen elhunyt 2018. január 15-én. Temetése 2018. január 24-én, 14.00 órakor a kecskeméti Református Temetőben lesz. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelentek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BERTALAN TAMÁSNÉ Kolthay Ildikó Ildi néni pedagógus 61 éves korában, váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 22-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünk SOMODI BÉLA búcsúztatásán részt vettek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek." Tóth Árpád PIGNICZKI ZOLTÁN 1947-2018 Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Férjem, Szeretett Édesapám, Apósom, Nagypapánk, Testvérem, Sógorom, Nagybátyám életének 71. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 22-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben (Béke fasor). A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük.
Emlékezés VECSEI FERENCNÉ halálának 1 éves évfordulójára. Emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." JÓZSA JÓZSEFNÉ Jankó Piroska halálának 10. évfordulóján. Szerető férjed és családod.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj. " Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TORMÁSI ISTVÁN kecskeméti lakos, 60 éves korában elhunyt. Temetése 2018. január 22-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Pihenj Te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy VARGA BALÁZS kecskeméti lakos, 78 éves korában szíve megszűnt dobogni. Utolsó útjára 2018. január 22-én, 11.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj. " Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TORMÁSI ISTVÁN kecskeméti lakos, 60 éves korában elhunyt. Temetése 2018. január 22-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a légzés túl nehéz, átölelt és mondta: gyere haza!" Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÖRÖNTE KÁROLYNÉ Mák Mária nyárlőrinci lakos, életének 84. évében elhunyt. Utolsó útjára 2018. január 20-án, 9.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérnénk. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOKÁNYI JÁNOSNÉ Farkas Ilona 2017. december 12-én, életének 88. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2018. január 20-án, 11.00 órakor a bajaszentistváni temetőben lesz. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink BÍRÓ FERENC ISTVÁN városföldi lakos, 71 éves korában, január 12-én elhunyt. Temetése január 23-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Mentél volna, de nem akartunk engedni. Biztattunk, Te nem akartál maradni. Most szabad vagy, szárnyal a lelked. Benne vagy virágban, fában, fűben, mezőben. Nem felejtünk, bennünk élsz tovább örökre." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIHOCSEK FERENC Ricsi 43 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2018. január 22-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Az én életem olyan volt, mint a szép nyár, életem véget ért. Oly hirtelen jött halálom, ki sem tudtam mondani: Isten veled családom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁBICZKI GYÖRGYNÉ Szebellédi Julianna Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun megyei Egyesületének orgoványi csoportvezetője 64 éves korában küzdelmes betegség következtében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 20-án szombaton, 14.00 órakor lesz az orgoványi katolikus templomban, ezután az orgoványi katolikus temetőben kerül végső nyughelyére. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÓGRÁDI LÁSZLÓNÉ Nádasi Ilona kerekegyházi lakos, 74 éves korában elhunyt. Temetése 2018. január 19-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünk FEHÉR SÁNDORNÉ Oskolás Julianna temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Kecskemét / 2 órája
Hegedűszóra futottak a hóban a Violin Maraton résztvevői
kasszasiker / 3 órája
Letarolta az amerikai mozikat az új Jumanji
interjú / 3 órája
A zenélés és a tanítás a mindene a lajosmizsei fiatalembernek
mexikói felállás / 3 órája
Charlize Theron megint akciózik
kulturális ízelítő / 3 órája
Jógaórával dobja fel a Világgazdasági Fórumot az indiai küldöttség
Császártöltés / 4 órája
A kitelepített családokra emlékeztek Császártöltésen