22°
23°
11°

A tollfosztásra is van paragrafus

Egy svéd tévéstábnak felvétele nyomán a magyarországi (véres) libatolltépéstől hangos az európai sajtó. Kíváncsiak voltunk, milyen szabályok vannak a tollfosztásra hazánkban (hiszen nyilván vannak), és mit tapasztal a hatóság Bács-Kiskunban, midőn ezek betartását ellenőrzi.

Az 1998-as állatvédelmi törvény határozza meg, hogy mi minősül állatkínzásnak, s ebben szerepel az a kitétel is, hogy „az érett libatoll házilagos vagy engedélyezett technológia szerinti tépése” nem az – tudtuk meg dr. Lehotay Árpádtól, a Bács-Kiskun megyei MGSZH állategészségügyi igazgatóságának helyettes vezetőjétől. Van továbbá egy 1999-es agárminisztériumi rendelet, aminek ötös számú melléklete aprólékosan leírja a tollfosztás, azaz az érett libatoll kíméletes, fájdalommentes, szakszerű eltávolításának szabályait. Egyebek közt azt, hogy akkor lehet tépni, amikor az állatok biológiai ritmusuknak megfelelően egyébként is vedlenek (vagyis szinte minimális húzásra a kézben marad a toll), száraz idő van, s a napi átlaghőmérséklet legalább 15 fok. Leírja a rendelet azt is, hogy tépés után az állatoknak védett, meleg helyen kell lenniük, hogy elegendő tollnak kell maradni rajtuk, hogy előtte két hétig, s utána egy hétig megemelt mennyiségű takarmányt kell kapniuk. Természetesen magát a műveletet is szabályozza a minisztériumi verdikt. Például, hogy a tollat fekvési irányba kell kihúzni, hogy a szárny- és faroktollak nem téphetők ki (vagyis csak a liba melléről, oldaláról és hátáról szedhető toll), aztán, hogy a tolltépő kezének száraznak kell lennie, hogy tiszta ruhát kell viselnie, és így tovább.

Az állatvédelmi feladatkörrel is felruházott hatóság természetesen rendszeresen ellenőrzi is a libatartókat, hogy mindezt betartják-e. Egy központilag összeállított, ellenőrző kérdéseket tartalmazó listát töltenek ki az alapján, amit a helyszínen tapasztalnak. Amennyiben visszásságot rögzítenek, az állatvédelmi bírság ötezertől százötvenezer forintig terjedhet. Minősített esetben állatkínzásért két-három év börtön is adható a Büntető törvénykönyv szerint. Amit egyébként a svédek riportjában látni lehetett, az Lehotay Árpád szerint nem védhető: abszolút kihágásnak számít. Bács-Kiskunban amúgy egyre kevesebben foglalkoznak víziszárnyastartással és így tollfosztással is, ám hosszú-hosszú ideje, így 2008-ban sem találtak sehol semmilyen szabálytalanságot.

Legolvasottabb

1
Traffipax Bács-Kiskun megyében
2
A drog miatt kong a vészharang Majsán
3
Baleset lett az előzésből
4
Az utcán kapta el a körözött bűnözőt a biztonsági őr
5
Négyes karambol az 52-esen
Magyar Érdemrend
Magas állami kitüntetést kapott az Esterházy-kegyhely létrehozója
Django / 19 perce
Palya Bea a Francia Intézetben lép fel
Az intézet a 2017-es Berlinale nyitófilmjeként debütált alkotással zárja Az érzékelés birodalma című sorozatát. Az eseményen fellép az énekesnő is.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó feleségem, édesanyám, nagymamánk MADÁR IMRÉNÉ Szül.: Sinka Erzsébet életének 91. évében elhunyt. Temetése 2017. október 26-án, 10.30 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Búcsúzás legfeljebb egy szál virággal. A gyászoló család.
"A legnagyobb méltósággal viselte betegségét, nem érdekelte Őt csak a szerető családja." Tudatom veletek, hogy szerető feleségem SZÁVA ISTVÁNNÉ Lővei Mária kecskeméti lakos, 60 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2017. október 25-én, 14.00 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Megrendülten tudatjuk, hogy SASVÁRI GYULA életének 70. évében elhunyt. Hamvainak elhelyezése 2017. október 25-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető főbejáratánál a P/62 urnafalában.
"Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, a fájdalmat az élők érzik." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOLLÁTH ISTVÁN a Mezőgép (Agrikon) volt dolgozója 62 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 25-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
Ott van a keresztrejtvény vízszintes sorában ott a nap melengető sugarában ott van a strand zöld fövenyén ott a vízcseppek tengerén ott van a régi porlepte könyveken ott van a szúrágta templomi csendekben ott van a rántást kavaró fakanálban ott van a karácsony fahéjillatában ott a polcokon mosolygó befőtthalmokon ott a 12-es buszjáraton és itt van a lehető legközelebb: itt van a nagylányom derűs mosolyában és itt a kisebbik csigahajában. Múlhatatlan szeretettel emlékezem csodálatos édesanyámra GÁBOR ÁRONNÉ Baranek Mária Katalinra halálának szomorú 10. évfordulóján. Lánya: Füléné Gábor Ildikó
"Néma gyász a lelkünket beborítja, nincs semmi, ami hiányod pótolja. Megszűnt Számodra a földi lét, pedig csodákról álmodtunk még. Tovább élsz bennünk és minden emléked; amíg csak élünk, szeretünk Téged!" Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PRIKKEL SÁNDORNÉ Végh Julianna Mária életének 74. évében, 2017. október 16-án elhunyt. Búcsúztatása 2017. október 25-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Pihenni tértél, nyugodj hát békében Drága Anyukám, Nagyi, Dédi!
többek közt / 26 perce
Hollywoodi elismerést kap a Szárnyas fejvadász 2049 is
vb 2018 / 1 órája
Putyin meghívta az eltiltott Blattert és Platinit
Október 23. / 1 órája
A szabadságért és függetlenségért újra és újra meg kell küzdeni
vérszomjas teremtmény / 1 órája
Ez az aligátor cápát eszik (videó)
Kiskunhalas / 2 órája
Pillekőből készültek térbútorok
Baleset / 2 órája
Megvadult ló ugrott le a budai Várból, nem élte túl a zuhanást