11°
17°
10°

A fegyverszakértőt hallgatták meg

Az igazságügyi fegyver­szakértő meghallgatásá­val folytatódott kedden délelőtt az úgynevezett kalasnyi­kovos per a Szegedi Törvényszéken.

Hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt folyik büntetőper a kiskunmajsai B. János ellen, aki még 2016. március 16-án megjelent a halasi ügyészség és a bíróság közös épületében, a kezében egy gépkarabéllyal, és a vezető ügyészt akarta megölni. A helyszínen több lövés is eldördült, amikor a biztonsági emberek megpróbálták megállítani a férfit. B. János a bíróság folyosóján az újságíróknak azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, de sajnálja a történteket.

B. János a folyosón válthatott néhány szót a védőügyvédjével Fotós: Pozsgai Ákos

A vádlottat Budapestről, az Igazságügyi Megfigyelő Elmegyógyító Intézetből szállították a Szegedi Törvényszékre. Amikor a büntetés-végrehajtás egyenruhásai meghozták B. Jánost, a folyosón válthatott néhány szót a védőügyvédjével. B. János ugyanabban a piros-szürke melegítőben volt, amiben az első tárgyaláson is megjelent. Arra az újságírói kérdésre, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy felvétel készüljön róla, előbb nemmel válaszolt, majd végül engedte, hogy fényképezzék. Lassan beszélt és sokat nézett maga elé üveges tekintettel.

A vádirat lényege szerint a vádlott korábbi feljelentései kapcsán elégedetlen volt a járási ügyészség vezetőjének intézkedésével, azt érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik őt, és saját igazságának törvényes úton nem tud érvényt szerezni. Ilyen előzmények után történtek a tavaly március 16-ai események Kiskunhalason. Tervének végrehajtásához magával vitt egy engedély nélkül tartott gépkarabélyt és az ahhoz tartozó 240 darab lőszert. A vádlott a beléptető kapunál elővette a gépkarabélyt, azt a biztonsági őr hátára irányítva őt arra kényszerítette, hogy vezesse a vezető ügyész szobájához. A bírósági biztonsági őrrel való dulakodás során mindketten elestek, a földön tovább dulakodtak, több alkalommal is elsült a gép­karabély.

A bíróságon Kercsmár László igazságügyi fegyverszakértő továbbra is fenntartotta a korábban írásban tett szakvéleményét, amely szerint nem zárható ki teljesen, hogy a biztonsági őr és a vádlott között történt dulakodás során véletlen sült el a vádlott kezében lévő gépkarabély, azonban a szakértő álláspontja szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy B. János szándékosan lőhetett a fegyverrel.
A tanúmeghallgatások jegyzőkönyvei szerint a géppisztolyt B. János a beléptető kapu előtt töltötte csőre és biztosította ki, ezt azonban a biztonsági kamerák felvételei nem támasztják alá. Így a vádlott vélhetően már úgy lépett be a bíróság épületébe, hogy a kezében lévő dobozban elrejtett gépkarabély csőre volt töltve és ki volt biztosítva. A szakértői vélemény szerint azonban a fegyver magától nem sülhetett volna el, még kisebb fizikai behatásra sem, ahhoz az elsütőbillentyűt meg kellett húzni. Ez a dulakodás hevében történhetett véletlen is, azonban, ha a gébkarabély a vádlott akarata ellenére sült volna el az első alkalommal, akkor azonnal levette volna az úját az elsütőbillentyűről. De nem ez történt, hanem újabb lövés jött, ekkor azonban besült a fegyver, majd következett a harmadik lövés, ehhez azonban előtte ismét csőre kellett tölteni a vádlottnak a kezében lévő fegyvert, hogy lőni lehessen vele – hangzott el a tárgyaláson.

Október végén lehet ítélet

A keddi tárgyaláson két szakértői véleményt hallgatott volna meg a bíróság, ebből azonban csak az egyik készült el határidőre. Az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény október 24-én, a következő tárgyaláson hangzik majd el, ahol azonban várhatóan már ítélethozatal is várható.

 

Kommentek

Legolvasottabb

1
Traffipax Bács-Kiskun megyében
2
Személyvonat és autó ütközött össze Bácsalmásnál
3
Ismeretlen holttestet nem lehet hamvasztani – megyénkben 36 halott azonosítatlan
4
Magyarország legszebb birtoka Kecskemét határában van
5
Kigyulladt egy teherautó Hetényegyházánál
hétköznapi hős
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
terrorizmus / 2 órája
Egy harmadik férfit is elfogtak a londoni metrómerénylet kapcsán
A 25 éves férfit a walesi Newport városában vették őrizetbe.
Gyász
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BAKA KÁROLY a kiskunhalasi tisztiorvosi szolgálat volt dolgozója életének 77. évében türelemmel viselt betegségben elhunyt. Temetése 2017. szeptember 25-én, (hétfőn) délelőtt 11.00 órakor lesz Kiskunhalason római katolikus temetőben. A gyászoló család. Kiskunhalas
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKAINÉ KÁLVIN MÁRTA kecskeméti lakos, 51 éves korában, hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása és az urna elhelyezése szeptember 22-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok Templomában. Kérjük egy szál virággal búcsúzzanak. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FODOR JÁNOS ágasegyházi lakos, életének 78. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 21-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÁGOSTON LÁSZLÓ ny. iskola igazgató életének 89. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2017. szeptember 23-án, 11.00 órakor a Barátok Temploma Urnatemetőjében, a római katolikus vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. "Drága emléke szívünkben él!" Táviratcím: Ágoston Zsuzsanna, Kecskemét, Rákóczi u 5. III. 1.
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek." Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ IMRE lakiteleki lakos, életének 79. évében elhunyt. Utolsó útjára 2017. szeptember 22-én, 14.00 órakor kísérjük a lakiteleki Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA ISTVÁNNÉ Katona Irén kerekegyházi lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik JANKAHIDY OTTÓNÉT Légrády Ilonát utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak, sírjára virágokat helyeztek. Külön köszönetünket fejezzük ki a Megyei Kórház VI. em-i Krónikus Belgyógyászat főorvosának, dr. Bank Gyulának, valamint az osztály ápolóinak, áldozatos, gondoskodó munkájukért. A gyászoló család.
Szeretettel és fájdalommal emlékezünk SZABADSZÁLLÁSI FERENCNÉ Molnár Ceciliára aki már 8 éve, hogy nincs közöttünk.
labdarúgás / 5 órája
Négy pályán vívnak kupacsatát
Vincze Miklós
vb-selejtező / 5 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
akár a szimfónia / 6 órája
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház
kecskemét / 6 órája
Közel 800 üveg befőttet adományoztak a nyugdíjasok
Koós Kata
filléres praktikák / 6 órája
Ragyogni fog otthona ezektől a természetes tisztítószerektől
különlegességeket kóstolhatnak / 7 órája
Temérdek finomság várja a nyíregyházi fesztiválra látogatókat