-4°
-2°

Az adásszünetről is megírta a magáét a szorgos tévékritikus

Hogyan sarkallhatta a katonaság egy munkáscsalád szülöttét értelmiségi pályára? Hogyan válhatott egy televízió nélküli újságíróból tévé­kritikus? Hogyan lehetséges, hogy a rendezők kedvelték az őket kritikával illető zsurnalisztát? – többek között e kérdésekre adott választ Váncsa István újságíró, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese a tiszakécskei Könyvkóstolón.

Böszörményi Gyula író, a tiszakécskei Könyvkóstoló irodalmi est házi­gazdája pénteken ­Váncsa István újságíróval beszélgetett. Az ironikus humoráról közismert kritikus újságírói munkásságáról, annak előzményeiről, valamint népszerűsége lehetséges okáról mesélt a népes közönségnek, melynek tagjai nem győzték nevetéstől kicsordult könnyeiket törölgetni az est során.

Kifejtette: munkáscsaládból származott, és élete első szakaszában egyáltalán nem állt szándékában értelmiségi pályát választani. Édesapja asztalos, édesanyja női szabómester volt. Fiuk irodalom iránti érdeklődése igen korán megmutatkozott, ugyanis Váncsa István elmondása alapján már az iskola megkezdése előtt kóros mennyiségben olvasott. A betűértés tudományának fortélyait nagymamája segítségével sajátította el. Amint lehetősége nyílt rá, rögtön beiratkozott szülőfalujának, Biharnagybajomnak a könyvtárába, és átlagosan heti 2–3 könyvet olvasott iskolaévei alatt. Majd 1970-ben besorozták katonának.

Böszörményi Gyula vendége legutóbb Váncsa István volt a Könyvkóstolón Fotó: Koós Kata

– Húszéves koromban magába szippantott a Néphadsereg. Erről az intézményről tudjuk, hogy a humán kultúra bölcsője: egy csalit, ahol az ember faunként bolyonghat Árkádia ligeteiben. A laktanya könyvtárát teljes egészében kiolvastam. Szolgálati időm egy részében a harcálláspont bejáratánál engedtem be a hivatásos állomány tagjait. Időnként kezemben Lukács­ György: Az esztétikum sajátossága 1. vagy 2. kötetével. Ez sokkolta őket – emlékezett vissza. Majd a katonai szolgálat második évében egy irodalmi előadó érkezett a laktanyába, aki sorsfordító jelentőséggel bírt Váncsa István életében.

– Az előadást egy ­akkora teremben­ tartotta, melybe egy trágyaszállító repülőgép leszállhatott volna. Heten voltunk. Az előadó elmondta, amit mondani akart, majd kérdezhettünk. Nem nehéz elképzelni, mit kérdeztek az elvtársak: ültünk tovább, és hallgattuk a légyzümmögést. Akkor a lehető legudvariasabb formában elmondtam neki, hogy ennyi badarságot nem kéne összehordani. Az előadó elvörösödött, és közölte, hogy őt most itt megszégyenítették, és teljes joggal. Nem készült fel, mert rendszeresen jár laktanyákba, de általában senkit nem érdekelnek az előadásai – mesélte.

Az említett előadó a további előadásaira felkészülten érkezett, és közölte Váncsa Istvánnal: egy jó barátja az Új írás folyóirat olvasó-szerkesztője, akit leszerelése után érdemes lenne felkeresnie, mert esetleg írhatna könyvkritikákat. – 1972 őszén napvilágot látott a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága mellett működő Kultúrpolitikai Munkaközösség állásfoglalása irodalmunk aktuális kérdéseiről. Ez azzal is járt, hogy érvényesíteni kellett a kultúrában a munkásosztály jelenlétét. Nem fogják elhinni, de én voltam a munkásosztály jelenléte. Megírtam az első kritikát, és éppen azon a reggelen Jovánovics Miklós főszerkesztő felébredt, és rájött, hogy ő még nem tett semmit az említett dokumentumban foglaltak megvalósításáért, így elhatározta, hogy aznap fel fog fedezni egy fiatal kritikust, aki a munkásosztályból vagy a dolgozó parasztságból származik. Kezébe kapta a kéziratomat, és mikor először találkoztunk az Új írás szerkesztőségének folyosóján, közölte: kritikus vagy, fiú.

Váncsa olyannyira tehetségesnek bizonyult, hogy mikor Jovánovics Miklóst kinevezték az Élet és Irodalom folyóirat főszerkesztőjének, magával vitte a laphoz a fiatal kritikust is. – 1974-ben egy hosszabb beszédet intézett hozzám a főszerkesztő: „átmegyünk az Élet és Irodalomba”. Ezzel a mondattal tudatta velem, hogy én is megyek. Túl volt tárgyalva – mesélte Váncsa István mosolyogva.

1975-től az Élet és Irodalom könyvkritikusaként dolgozott, majd nyáron Jovánovics Miklós ismét irodájába hívatta.
– Bejelentette, hogy ­augusz­tus 1-től én vagyok az Élet és Irodalom ­tévékritikusa. Ez nagyon nagy hoppá volt, többek között azért, mert nem volt tévénk, sőt nem is terveztem, hogy én valaha az életben tévét fogok nézni. Persze tudomásul vettem, ezért elmentünk a feleségemmel a közeli műszaki bizományiba, és vettünk egyet – mondta az Élet és Irodalom jelenlegi főszerkesztő-helyettese, aki négy évig dolgozott tévékritikusként, majd beleunt.

– Akkor már írtam az Esti meséről, a Tévétornáról, sőt az óráról és az adásszünetről is. Ezen a ponton éreztem úgy, hogy már nem tudok újat mondani – árulta el. Népszerűségének kulcsát a kor televíziózási szokásaiban határozta meg. Hangsúlyozta ugyanis: abban az időben a televízió egészen más szerepet töltött be az emberek életében, mint manapság. Egy csatorna volt, így mindenki ugyanazokról a műsorokról beszélt.

– Csak egy tévéműsor létezett, így a tévékritika is megbeszélésre tartott számot, hiszen akkor már nemcsak arról lehetett beszélni, hogy mi volt a tévében, hanem arról is, hogy mit írt róla a kritikus – fejtette ki. Elárulta: nagy meglepetésére nem csupán az olvasók, de a tévések körében is nagy népszerűségnek örvendtek kritikai írásai, holott nem sok jó szava akadt róluk. – Bizonyos idő múlva rájöttem, miért kedvelnek. Volt ugyanis abban az időben ­80 tévérendező. Én minden héten lerántottam egyet. Azonban annak 79-en örültek, hisz a legszebb öröm a káröröm – fejtette ki mosolyogva.

Félreértett forradalmár

1979 Karácsonyán megjelent az Élet és Irodalom folyóiratban Váncsa István Dűljön össze ez a vendégfogadó című cikke, mely igen nagy visszhangot keltett. Kifejtette: egy akkoriban jelentős kulturális vezető ugyanis úgy értelmezte, hogy a vendégfogadó nem más, mint az egész, ­működő szocializmus, Váncsa pedig ennek összedőlését áhította. – A ’80-as évek folyamán valamiféle hősi nimbusz kerekedett körém, miszerint én már 1979-ben megmondtam, hogy ez a kóceráj összedől. Mondta azonban a rosseb. A szerkesztőség közelében ugyanis sok kocsma működött. Az egyiket Nimródnak hívták, melynek talponállójában elképesztően pocsék fasírtot lehetett kapni a fröccs mellé. Ennek okán horkant fel bennem a forradalmári lélek, és ezért kapta a szöveg a Dűljön össze ez a vendégfogadó címet, mely korántsem a szocializmusra, hanem a Nimródra utalt – árulta el.

 

Kommentek

Legolvasottabb

Tragédia Bócsánál: részletek a kedd esti halálos balesetről
A TEK fogta el a dunaegyházi drogtermesztőt
Balesetek, háztűz és kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat
Mentőhelikopter is érkezett, de nem tudták újraéleszteni a férfit Halason
Ismerőse adatait diktálta be az ittas ballószögi sofőr
ismeretlen okok
Csak öt partra vetett delfint sikerült megmenteni
egyeztetések / 4 órája
EMMI: kampányakció volt a Független Egészségügyi Szakszervezet tüntetése
Politikai kampányakciónak tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a demonstrációt.
Gyász
"Valahol, a fényeken túl, Ami szép volt s elmúlt, újra vár. Valahol, az árnyakon túl, Újra befogad egy távoli táj." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapám KUN LAJOS a DUTÉP SZB egykori munkatársa életének 80. évében, 2018. március 11-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 28-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemető ravatalozójában. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, apósom, nagypapánk, dédapánk Dr. SZABÓ ATTILA a Kertészeti Főiskola egykori tanára életének 93. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2018. március 28-án, 10.45 órakor lesz a református szertartás szerint a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam." /:2 Tim 4/7:/ Fájdalommal teli szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy P. BUZOGÁNY LAJOS az OTP Bank nyugalmazott osztályvezetője március 13-án, türelemmel viselt hosszú betegsége után, életének 90. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Drága halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 29-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben az unitárius egyház szertartása szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"Lelked mint a fehér galamb, csendesen messzire szállt, hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy, utat mutatsz, mert szívünkben örökké itt maradsz." NÉMET LÁSZLÓ halálának 3. évfordulóján. Soha el nem múló fájdalommal emlékezik: Szerető feleséged, fiad, menyed, unokáid.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatom mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy édesapám FARKAS GYÖRGY kecskeméti lakos, 83 éves korában, március 17-én elhunyt. Temetése 2018. március 27-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Terhet viseltél és nem fáradtál el." (Jel. 2:3) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, tisztelték, hogy Dr. REPKÉNY ISTVÁN vasdiplomás ny. állatkórházi főállatorvos életének 93. évében visszaadta lelkét a Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2018. március 29-én, 13.00 órakor veszünk végső búcsút a kecskeméti Köztemető ravatalozójában. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindenkivel, hogy CSAPÓ JÁNOS nyugalmazott műköves kisiparos, kőfaragó mester, kecskeméti lakos 87 éves korában elhunyt. Temetése a katolikus egyház szertartása szerint 2018. március 29-én, csütörtökön 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Szomorú szívvel búcsúznak tőle családjának tagjai, unokahúgai, az ő családtagjaik, feleségének rokonai, családtagjaik, volt munkatársak, sporttársak, a barátok, ismerősök, szomszédok, a balatoni üdülőtársak, mindazok, akik őt utolsó éveiben segítették, támogatták, akik ismerték, becsülték, szerették. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését.
"Ne búsúljatok, Nekem már nem fáj semmi. Ha eljön az este, csillagként tudok Nektek üzenni. Tekintsetek fel az égre, ott fogok ragyogni, szívetek egy darabja voltam, mit nem lehet pótolni." ALTORJAI TIBOR ZSOLT Öcsike, Tibcsi halálának 10. évfordulójára. Fájó szívű Édesanyád, Édesapád, Nővéred, Sógorod, Zolika, Balázs.
Szerettél míg éltél, szeretünk míg élünk." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALLA ISTVÁN kecskeméti lakos, 89 éves korában elhunyt. Drága szerettünktől 2018. március 26-án, 10.45 órakor veszünk búcsút a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"A halál éjszakája Őt nem adja vissza már, a sírnak jég hazája át nem léphető határ." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. WALTER FERENCNÉ Hernádi Anna Anikó kecskeméti lakos, életének 82. évében elhunyt. Búcsúztatása 2018. március 26-án, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok Templomában. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
"Olyan szomorú mikor üres lesz szívünk, s el kell temetnünk, akit igazán szeretünk." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS JÓZSEFNÉ László Mária életének 65. évében elhunyt. Temetése 2018. március 29-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kedves emléke szívünkben tovább él! A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Csendesen alszik, megpihent végleg, Angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába várjuk, Emléke szívünkben otthont talál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósom, nagymamánk, dédnagymamánk özv. SZABÓ ISTVÁNNÉ Söröli Rozália kecskeméti lakos, életének 80. évében türelemmel viselt hosszú betegségben csendesen elhunyt. Temetése 2018. március 28-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABADSZÁLLÁSI MENYHÉRTNÉ M. Tóth Judit Emma életének 90. évében, 2018. március 17-én elhunyt. Temetése 2018. március 28-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Még látom, ahogy jössz felém, és érzem a kezed melegét, Nem búcsúztál, csak elmentél..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DUDÁS GYÖRGY kecskeméti lakos, 77 éves korában hirtelen elhunyt. Temetése 2018. március 27-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára koszorút, virágot helyeznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk RÁCZ PÁLNÉ Jaksa Erzsébet városföldi (volt fülöpjakabi) lakos elhunyt. Utolsó útjára március 24-én, szombaton 14.00 órakor kísérjük a fülöpjakabi temetőben. Temetés után az engesztelő szentmise a helyi templomban lesz. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÁVÁS JÁNOS TIBORNÉ Dutka Sarolta kecskeméti lakos, 69 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2018. március 26-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk BEKE JÁNOSNÉ Kocsis Terézia 76 éves korában, türelemmel viselt betegség után csendben elhunyt. Temetése 2018. március 27-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"Adhat az Isten márványból palotát, csak egyet nem adhat még egyszer: Drága jó Édesanyát." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy POLYÁK LÁSZLÓNÉ Tóth Irén volt szentkirályi lakos, életének 94. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2018. március 27-én, 11.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben római katolikus vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szerető férjem, édesapánk, testvérem HERCZEG JENŐ kecskeméti lakos, 60 éves korában, március 10-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása március 26-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SÜTŐ BÉLA 2018. március 13-án, életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. március 26-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
nagypapa / 5 órája
Lányunokára vágyik Nagy Feró
régi-új szerelem / 5 órája
Titokban találkozott Brad Pitt és Jennifer Aniston
szerencsétlenség / 5 órája
Tűz ütött ki a házban, ahol Bruce Willis forgat
gasztroturizmus / 5 órája
Két napig Budapest lesz Európa gasztronómiai fővárosa
az élet ára / 6 órája
Százezrek tüntettek a fegyvertartás szigorításáért az Egyesült Államokban
felháborító / 7 órája
Őrjöngő migránsnő dobatott ki a bécsi kórházból egy apát