Olimpia 2020

2021.07.31. 08:26

Magyarország–Ázsia 0–3 – női kardcsapatunk a 8. helyen zárt

A nyolcadik helyen zárt női kardcsapatunk a tokiói olimpián. A Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza alkotta együttes a negyeddöntőben Dél-Koreától elszenvedett 45:40-es vereség után Japántól, majd a 7. helyért folytatott csatában Kínától is kikapott. Ezzel a magyar vívók számára minden fegyvernemben véget ért az olimpia.

 

A 7. helyért

MAGYARORSZÁG–KÍNA 30:45

Zsinórban a 3. ázsiai ellenfél várt női kardozóinkra a csapatversenyben. A tét az olimpiai 7. hely volt.

Némi technikai malőr és felszerelés igazítás után Pusztai Liza kapta az első tust, az ellenfele az a Csien Csia-zsuj volt, akitől az egyéni verseny nyolcaddöntőjében 15:10-re kikapott. A visszavágás nem jött össze, a folytatásban is a kínai vívó akarata érvényesült, így 5:1-es magyar hátránynál váltottak a páston lévők. Katona Renáta következett, aki Sao Ja-csi ellen két tusig jutott miközben ötöt kapott, így az ázsiai együttes jelentős, héttusos előnybe került a harmadik asszó kezdetére. Az első kör utolsó magyar vívója a japán ellen csereként beszállt Battai Sugár volt, aki az asszó elején ugyan 2:1-re vezetett, de ezt követően nem tudta tartani a lépést Jang Heng-júval, aki 5:2-re nyert a csörtében, és 15:5-ös előnyt dolgozott ki Kínának.

A negyedik asszót is elveszítette csapatunk, Csien-Csia-zsuj 5:3-ra legyőzte Katonát, akinek az arcán volt minden, amint a pástról lesétálva levette a sisakját. „Ez ma nem akar menni.” Jang Heng-ju ellen Pusztai 2:0-val indított, utána viszont a kínai vette át az irányítást, zsinórban négy tust adott, ahonnan az ifjúsági olimpiai bajnokunk még egyenlített, ám ezt az asszót sem sikerült megnyerni (4:5) – 12:25. Ahogyan a hatodik párharcot sem: Sao Ja-csi már 30:15-re növelte a két csapat közti különbséget.

Nem, nem és nem.

Katona hiába próbálkozott, Jang Heng-ju ellen elúszott a következő asszó is. Az egész találkozót jól jelképezte a pillanat, amikor egy jó kitartással Katona ugyan meglepte az ellenfelét, eltalálva a kínait, ám menet közben lelépett a pástról – így a pontot Jang neve mellé írta be a zsűri (18:35).

A kínaiak a végére még becserélték Kou Ji-csit, aki ellen Battai megszerezte a magyar csapat első részsikerét – üröm az örömben, csupán egy tussal, így 24:40-nél jöhettek a befejezőemberek, azaz Pusztai Liza és Sao Ja-csi. Innen már nem lehetett csodát tenni, Pusztai ugyan egy tussal megnyerte a párharcot, de összesítésben így is magabiztos, 45:30-as kínai siker született.

A magyar női kardválogatott az egyéniben sérülten is 4. helyet szerző Márton Anna kiválása után nem tudott felülkerekedni egyetlen ellenfelén sem, így a 8. pozícióban zárt.

Folytatás három év múlva Párizsban...

Az 5-8. helyért

MAGYARORSZÁG–JAPÁN 42:45

A házigazdák elleni első asszó nem indult jól, Tamura Norika 2:0-ra majd 3:1-re is vezetett, Pusztai Liza innen fordított és nyert 5:4-re. Másodikként Katona Renáta kötött be, aki az asszó első találatát adta Emura Miszaki ellen, majd a vezetést egy pillanatra sem adva ki a kezei közül újabb 5:4-es sikert ért el, így immár kéttusos fórral adta át a páston a helyet Márton Annának (10:8).

Eb-ezüstérmesünk azonban nem kezdett jól, zsinórban három tust kapott, közben pedig egyre látványosabb lett a problémája a térdével. Végül rövid egyeztetés után megszületett a döntés... Cserélt a szövetségi edző Gárdos Gábor: a sérült térddel vívó Márton helyét Battai Sugár vette át a csapatban, ezzel az egyéniben drámai nap végén 4. helyet szerző kardozó számára (legalábbis a páston) véget ért az olimpia. A mindössze 18 esztendős debreceni vívó ezzel az asszó két tust tudott adni, miközben négyet kapott – ezzel kezdte meg olimpiai karrierjét. Japán 15:12-es előnyből kezdte a harmadik kört.

Tamura 5:3-ra legyőzte Katonát a 4. asszóban, ezzel összesítésben már 20:15-re mentek a japánok. Pusztai következett Fukusima Sihomi ellen – ám, hiába tűnt az asszó esélyesének, az első két tust ismét a házigazdák vívója adta. A folytatás sem alakult jól, ifjúsági olimpiai bajnokunk 5:1-re bukta az asszót, ezzel pedig már kilenctusos előnyben volt Japán. A 6. asszót Battai Sugár 6:5-re megnyerte Emura Miszaki ellen, de a különbség jelentős csökkentéséhez ez sem volt elég (22:30).

MÁRTON: A LÁBAM NEM BÍRTA

„Nehéz volt összerakni magamat, sajnos fizikailag nem bírtam megcsinálni, amit akartam – nyilatkozta a japánok elleni asszót követően a három tus után lecserélt, már az egyéni versenyben is térdsérüléssel vívó Márton Anna. – Nem tudok úgy elindulni, hátra kitámasztani, ahogy megszoktam magamtól és ahogy szükség lenne rá. Úgy éreztem, az a legfelelősségteljesebb döntés, ha cserélünk, mert se nekem, se a csapattársaimnak nem lett volna jó, ha tovább próbálkozom. Tényleg elhatároztam valamit és nem voltam képes kivitelezni.”

„A sérülés az előző meccsre is rányomta a bélyegét, ahol egy hajszálon múlott a továbbjutás, és most sem kellett volna sok. Úgy éreztem, mentálisan elég jól tudok odaállni ahhoz képest, hogy tényleg nagy volt a tét. Inkább a lábam nem bírta – tette hozzá. – Nehéz pozitívan értékelni az egész ciklust azok után, hogy ez a verseny nem sikerült, és nem tudtuk feltenni az i-re a pontot. Sokkal jobbak vagyunk annál az eredménynél, ahol végezni fogunk. Szerintem kívülről is érződik, hogy most nagy csalódás.”

Katona kezdte a harmadik kört, ám az egyéni versenyben nem is indult Fukusima ellen hiába vezetett többször is, 5:5-re hozta kettejük asszóját, ami azt jelentette, egyre fogy az idő és a lehetőség – bezzeg a nyolc tusos különbség változatlan maradt. Ismét Battain volt a sor, hogy bravúrral faragja a hátrányt a világranglista-29. Tamura ellen. A debreceni tehetség rendkívül higgadt vívással, a többi közt egy jó challenge-kéréssel is, kezdett, 4:1-es előnyben volt. Ezt követően Tamura adott két tust, de két újabb találattal annyi máris eldőlt, a párharc Battaié lesz. A kérdés az maradt: hány találatot tud ledolgozni még a hátrányból, mielőtt átadja helyét a páston Pusztainak. Úgy tűnt, a válasz egy lesz, a japán már le is vette a fejvédőjét, de egy újabb sikeres videó kisegítette Battait, aki végül 8:5-re nyert és 40:35-ös hátrányban cserélt Pusztaival.

Mínusz öt. Innen indult Pusztai Liza Emura Miszaki ellen. A BVSC 20 éves vívója agresszívan kezdett, pillanatok alatt 3:1-es vezetésre tett szert és ezzel már csak három tus volt a két csapat közti különbség. Egy látványos védés visszaszúrás után pedig már csak kettő... Miszakinak persze, hogy gondja akadt a fegyverével, kiállt, megvizsgálta, tesztelte a fegyverét, érzékelnek-e a találatjelzők megfelelően. Ha már megízlelte, következőnek akcióból is eltalálta Pusztait, aki rögvest egylámpás tussal válaszolt (40:42).

Mínusz kilencnél nem úgy tűnt, mégis lett a végére miért izgulnunk. De a kéttusnyi különbség nem akart apadni, s 44:41-nél óriási nyomás alá került Pusztai, aki többet nem hibázhatott. Jött egy tiszta találat a magyar lánytól, majd egy együttes, amit nem döntött el a zsűri, majd videózás után mégis – a japánok javára (42:45).

Negyeddöntő

MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 40:45

Az első asszóban Kim Ji Jeon hamar 3:0-s előnyre tett szert, majd Márton Anna szépített, ám egy kiszúrást követően ismét a földön maradt, hosszúnak tűnő másodpercek után a bal térdét fogva, bicegve sétált a pást végébe, majd vette fel újfent a vívóállást – az az egyéni küzdelmek alatt kiújuló térdsérülés még mindig nem a múlté, bár egy szalagszakadás, hogy is lehetne pikk-pakk a múlté. Márton azonban így is fordított a bosszantóan szökdécselő dél-koreai ellen és 5:4-es előnynél adta át a pástot Pusztai Lizának. Pusztai viszont nem tudta hozni a saját párharcát, 6:3-ra kikapott, így a dél-koreaiak fordítottak, 10:8-nál köthetett be a harmadik magyar, Katona Renáta. A Vasas vívója remekül kezdett pillanatok alatt 4:1-es előnyre tett szert a saját asszójában, ezt követően azonban Jun Dzsi Szu összekapta magát és így újfent dél-koreai előnynél váltottak a párok (12:16).

Ismét Márton kezdte a kört – és ismét egy 0:3-as sorozattal. Ezúttal Csoj Szu Jon volt az ellenfele. Egyéni vb-bronzérmesünk ezt követően szépített, több kettős találat után egy jó védéssel majd fejvágással zárkózott tovább a magyar csapat. Több kétesnek tűnő ítélet (Márton és a magyar küldöttség vívóversenyhez képest feltűnően sokat kényszerült reklamálni a zsűrinél) után a BVSC vívója 5:4-re alulmaradt, a dél-koreai csapat pedig zsinórban három asszót megnyerve négytusos előnybe került (16:20).

London olimpiai bajnok, Kim Ji Jeon újabb szökdécselésből adott tussal kezdett, Katona azonban kétszer is megkontrázta, 2:2 után egy jó ütemű elővágással került újfent előnybe a magyar, aki viszont ellépni csak nem tudott... Újabb kérdéses, videón visszanézett, meg nem változtatott ítéletek után a dél-koreai nyerte a párharcot 5:4-re, így már 25:20 volt az állás az eredményjelzőn, amikor Pusztai Liza érkezett másodszor a pástra. A BSVC ifjúsági olimpiai bajnoka pedig szenzációsan kezdett zsinórban négy egyértelmű tust adott, majd egy videózás után megítélt találattal szépített Jun Dzsi Szu. A folytatás kevésbé sikerült magabiztosan, de így is sikerült faragni a hátrányon, sőt, 29:29-nél teljesen el is tűnt a különbség, az előny viszont nem lett meg, a dél-koreai egy jó védés után elérte Pusztai csuklóját, ezzel lezárta az asszót. Magyar szempontból 29:30-nál jöhetett a harmadik kör.

Az sem mindegy, az ötödik vagy a nyolcadik helyen zárunk

„Még van két meccsünk, amely teljesen más hangulatban telt volna, ha úgy állhatunk fel, hogy az éremét vívunk, ehelyett a pontszerző helyekért harcolhatunk. Próbáljuk úgy felfogni, hogy az sem mindegy, az ötödik vagy a nyolcadik helyen zárjuk az olimpiát” – tette hozzá az ifjúsági olimpiai bajnok.

Katona zsinórban három tussal kezdett, így nemcsak a fordítás lett meg, de kéttusos előnyre is sikerült szert tenni – ráadásul az egyéniben épp Márton által legyőzött Csoj Szu Jon egy sárga lapot is begyűjtött, miután tévesen megállt, reklamálva, hogy a Vasas vívója lelépett volna a pástról annak végébe szorulva... Videózás után a negyedik tus is összejött zsinórban Katonának, aki szépített, majd a jobb vállát fogva újra megállt, ápolást kért. Az ápolás utáni első tust a dél-koreai adta, utána viszont Katona Renáta 6:2-vel nyerve a saját asszóját 35:32-nél lezárta a párharcot.

Jöhetett Márton Anna, aki ezúttal nem tudott nyerni a 2019-es Ázsia-bajnok Jun Dzsi Szu ellen, aki az asszót 8:4-re nyerte, ezzel pedig egytusos előnyt dolgozott ki az utolsó párosra (39:40).

A mieink befejezőembere Pusztai Liza volt, akinek Kim Ji Jeon ellen kellett összehoznia egy újabb bravúrt. A dél-koreai adta az első találatot, majd 3:1-re ellépett, ezzel dél-korea csupán két tusra került a végső sikertől. Majd aztán egyre... Pusztai hiába kért videózást, de hiába, Kim elszökkent a pengéje elől. A 2012-es olimpiai bajnok pedig innen már nem engedte ki a kezei közül a sikert (40:45).

VÍVÁS

női kard csapat (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta)

Negyeddöntő

Magyarország–Dél-Korea 40:45 (Katona +2, Pusztai -3, Márton -4, )

5–8. helyért

Magyarország–Japán 42:45 (Battai +2, Katona -1, Pusztai -1, Márton -3)

7. helyért

Magyarország–Kína 30:45 (Battai -4, Pusztai -4, Katona -7)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!