Olimpia 2020

2021.07.29. 03:48

Kapás Boglárka negyedik lett, Németh Nándor és a női váltó hetedik

A nyári olimpia hatodik napján Kapás Boglárka, Németh Nándor és a női 4x200-as gyorsváltó is döntőzött: Kapás 200 méter pillangón a negyedik, Németh 100 méter gyorson a nyolcadik, míg a váltó a hetedik helyen végzett. Telegdy Ádám 200 méter háton parádés úszással jutott be a fináléba, az ötödik, egyúttal utolsó olimpiáján szereplő Cseh László pedig 200 méter vegyesen tett hasonlóan.

Toki 20210728 Olimpia szs 2021 Fot Tumbsz Hdi Nemzeti Sport Kaps Boglrka

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Magyar szempontból nagyszerűen kezdődött a csütörtöki úszóprogram: Telegdy Ádám kissé nehézkes kezdés után óriásit hajrázott a 200 méter hát elődöntőjében, 1:56.19-es ideje mindössze két századdal maradt el a legjobbjától. A futamban ez a második helyhez volt elegendő, összesítésben pedig a negyedikhez, vagyis bejutott a fináléba!

„Próbáltam nem Bogira és a kétszáz pillangó döntőjére gondolni, mert tudtam, az csak összezavar – mondta Telegdy. – Kicsit tartottam a reggeli úszásról, de ez a legjobb idő délelőtt – a döntőben bármi megtörténhet.”

Következett Kapás Boglárka döntője 200 méter pillangón: a számban 2019-ben világbajnokságot nyerő magyar úszónő a harmadik idővel kvalifikált a 200 méteres pillangó fináléjába, s minden esélye megvolt az éremszerzésre. Sajnos a rajt nem sikerült túl jól, a korán meglépő kínai Csang Jü-fej mellett a két amerikai, Regan Smith és Hali Flickinger is elhúzott kicsit a mezőnytől. Kapás a szokásos nagy hajrázásával mindent megtett, de nem tudta utolérni őket, így a negyedik helyen végzett.

„Elhittem én is, hogy képes vagyok a 2:05-ös időre... – kezdte Kapás. – A célba érkezésnél tudtam, hogy nem vagyok dobogós, mert nem gyulladt a lámpa. Sajnálom. Csalódott vagyok, igen, hiszen elképzelni sem tudtam, hogy nem szerzek érmet, de kiúsztam magam, ez az egy vigasztal.”

Németh Nándor parádés országos csúccsal (47.81) valósította meg nagy álmát 100 gyorson, bekerült az olimpiai döntőbe is a vb- és az Eb-finálék után. Nem kis fegyvertény: magyar úszó legutóbb szintén Tokióban volt finalista a királykategóriában, még Dobai Gyula, 1964-ben. A 21 éves úszó jól kapta el a rajtot, azonban a második 50 méterre visszaesett, s végül nyolcadik lett – kritika így sem érheti.

„Nem fogok panaszkodni, hiszen életem első egyéni olimpiai döntőjét úszhattam – mondta Németh. – A középdöntőben úszott időmnél ezúttal rosszabbat jöttem, de az egyik nap ilyen, a másik olyan. Egyedül a célba érkezés miatt bánkódom, ott rátettem egy tempót, és nem kellett volna – nem azt mondom, hogy akkor sokkal előrébb végeztem volna, de mégiscsak jobb lett volna, ha ott a végén nem csúszik be az a pici hiba.”

Az ötödik olimpiáján versenyző Cseh László a legszebb napjait idézve kezdett a 200 méter vegyes elődöntőjében, a pillangónál világcsúcs időn belül, a hátnál továbbra is az első helyen fordult, mellen viszont visszacsúszott, és a gyors nagy hajrája után végül a negyedik lett futamában. A továbbjutáshoz ez is elég volt, négyszeres olimpiai ezüstérmesünk a nyolcadik idővel kvalifikálta magát a fináléba.

„Én már az előfutam után is elégedett voltam, régen azért ez nem így volt – mondta Cseh. – Kicsit rosszabbat úsztam, mint tegnap, annak örülök, hogy ez is döntőt ért. Ez a legfelszabadultabb versenyem, olimpiám, még egy úszás, és elköszönök – mennek is kell haza, mert rengeteg tennivaló vár rám, például ideje már rendet tenni a garázsban is.”

A program a női 4x200 méteres gyorsváltóval zárult, a mieink Kapás Boglárka került be a csapatba Verrasztó Evelyn helyére Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura és Késely Ajna mellé. A magyar váltó az orosz, a német és a francia csapattal csatázott a mezőny hátsó felében, végül utóbbit megelőzve a hetedik helyen ért célba. Az aranyat a világcsúcsot úszó kínaiak nyerték, mögöttük az Egyesült Államok és Ausztrália zárt érmes helyen.

Telegdy Ádám magyar idő szerint péntek hajnalban 3.50-től, Cseh László 4.16-tól úszik döntőt.

A videókkal, teljes eredménysorral színesített összefoglalót megtekintheti a Nemzeti Sport Online-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!