Vélem-én

2016.02.07. 18:14

Szivárog a jólét

Nyolc éve különösen jól tudjuk, hogy az átlag magyar az átlag béréből nem tud új autót venni. Ezt ugyanis 2008-ig nem hittük el.

Barta Zsolt

Amikor kitört a pénzügyi válság, eljött az igazság pillanata. Ekkor derült ki, hogy a devizahitelből vásárolt járművek törlesztő részletei elszabadultak, mint a háborgó tengeren hánykolódó csatahajó rosszul rögzített ágyúi. Az egykor 3 milliós új autó árának a dupláját fizette ki a polgár, és mire letelt a hitel, a jármű piaci értéke az eredeti ár felét sem érte el.

Negyedére csökkent rövid időn belül az itthon értékesített gépkocsik száma is. Ma már ugyan többet értékesítenek a kereskedők, de minden öt eladott autóból csak egyet tudnak megvenni a családok, a többi céges jármű. Tudom, ez utóbbival is sokan járnak a piacra tejet, tejfölt meg krumplit venni, de az arány akkor is elgondolkodtató. A vállalkozással nem rendelkező magyar családoknak úgy 15 ezer gyári illatú, négykerekű kedvenc megvételére futja, többre nem. Egy közepes autóért 30 hónapnyi fizetést kell félretennie az átlagkeresetű polgárnak, amire nem mindenki képes. Hitelfelvételtől a többség pedig idegenkedik. 

A használt autók viszont özönlenek Nyugat-Európából. Hogy kinek mi jut ebből az áradatból, az ugye szerencse dolga. De ne legyünk finnyásak! Ma is sok család öltözködik használt ruha turkálóból. Van, aki kényszerből, de nem kevesen vannak olyanok, akik pont ezt tartják trendinek. Sajnos huszonöt évvel a rendszerváltás után még nem érkeztünk meg a jóléti társadalom világába, amely felé elindultunk. Hosszú az út addig, de az is igaz, hogy nagyon távolról indultunk negyed évszázada.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában