szponzorált tartalom

2019.06.05. 00:00

Szakmák szépségeibe nyertek bepillantást

Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye várta az érdeklődőket több mint 4400 programmal a Szakmák Éjszakáján. A Bács-Kiskun megyei szakképző iskolák pályaorientációs rendezvényein is több ezer végzős általános iskolás vett részt.

A roadshow kamionjában próbálhattak ki több szakmát a gyerekek

A megyei iparkamara is részt vett a nagyszabású országos rendezvénysorozaton. Kalocsán a Szakmák Éjszakájának délelőttjén a BKMKIK Szakma Minibörzét szervezett 160 kalocsai, solti és fajszi tanuló részvételével. A diákok interaktív módon ismerkedtek meg a Bajai SZC Dózsa és Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziumának képzési repertoárjával. A kiskunhalasi Szakmák Éjszakája rendezvényhez kapcsolódóan a kamara segítségével, részvételével tompai diákok látogatták meg a kórházat, ahol olyan területeket is bejárhattak, amelyeket addig nem láthattak, megnézhették a CT-berendezést, a műtőt, az újszülött­osztályt és megismerkedhettek az egészségügyi szakmacsoporttal. A bajai Szakmák Éjszakáján a kamara standdal volt jelen, ahol nagy sikerű pályaorientációs játékokban vettek részt az érdeklődők.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megszervezte a Szakmavilág Kamionos Roadshow-t is. (A Szakmavilág Kamionos Roadshow-ja a szakmák szeretetét, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs honlapját, a www.szakmavilag.hu-t hivatott népszerűsíteni.) Bács-Kiskun megyében ennek a roadshow- nak három állomása volt: április 26-a Kiskunhalas, április 29-e Kalocsa, és április 30-a Baja. A kamionban 8 munkaállomáson, 4 szakmacsoportban VR-technológia segítségével ismerkedtek a diákok. A három helyszínen 675 diák próbálta ki a kamiont.

– Közvetlenül pályaválasztás előtt álló gyerekeket hívtunk el. Az élmény csaknem pótolja azt, amikor a valóságban próbálják ki a szakmákat. Úgy járhatnak a háztetőn, hogy biztosan nem esnek le, és úgy hegesztenek, hogy nem tudják megégetni magukat – mondta Bársony István, a szervező megyei kamara pályaorientációs tanácsadója. – A program éppen ennek a generációnak az információszerzési sajátosságaira épít, így közelebb viszi őket az adott szakma megismeréséhez – nyilatkozta Bársony István.

A roadshow kamionjában próbálhattak ki több szakmát a gyerekek

Ördög Dóra, a kamara szakképzési igazgatója lapunknak elmondta: A gyerekek játékszeretetére és kíváncsiságára építünk minden pályaorientációs foglalkozásunkon. Miközben egy-egy játékba épített munkaműveletet végeznek, tanítjuk őket saját értékeik felfedezésére, környezetük tudatos megismerésére. Fontos számunkra, hogy megtanítsuk őket célok mentén gondolkodni és pályát tervezni. A szülőket és a jó mintákat adó pedagógusokat is segítjük: bemutatjuk az évről évre megújuló szakmákat. Beszélünk arról, hogy az adott szakma művelője 2019-ben milyen körülmények között, milyen feladatot old meg, mit gyárt, milyen szolgáltatást hoz létre és természetesen azt sem rejtjük véka alá, hogy éppen van-e kereslet a választott szaktudás iránt.

A gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetek komoly partnereink a pályaválasztási tevékenységünkben. Gondos előkészítő munka után céglátogatásra hívják a gyerekeket, bemutatják egy átlagos hétköznapjukat, a termelési folyamatokat, eszközöket és elmondják, hogy miért szeretik csinálni. A Szakmák Éjszakájának bajai állomásán a térség vállalkozásaival gondolkodtunk közösen arról, hogyan tudjuk motiválni a gyakran csak a virtuális valóságban élő tizenéveseket a főzésre, barkácsolásra, szerelésre. A cégvezetők a kamarával közösen szervezett rendhagyó technikaórákra, beszélgetésekre és a vakáció ideje alatt pedig több helyszínen pályaválasztási Szaki táborba várják a szakmák iránt érdeklődő gyerekeket.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában