Miniszterelnöki interjú

2024.05.17. 06:59

Orbán Viktor: Fico esetében egy háborúpárti merénylőről van szó (videó) – HALLGASSA MEG!

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Szavai szerint mindenkit szíven ütött a Robert Fico szlovák kormányfő ért merénylet, azt azonban nem nevezte meglepőnek, hogy Európában az erőszak szintje nő.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. november 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– Mindenkit szíven ütött a merénylet és megrendült. A merénylet ténye mindig meglepő, de az a tény, hogy Európában az erőszak szintje nő, nem lep meg senkit – fogalmazott Orbán Viktor. 

Az interjút itt nézheti meg:

A miniszterelnök elmondta, hogy terrortámadások voltak az elmúlt években Európában, majd jött a háború és megkezdődött Európa átdolgozása, hogy békepártiból háborúpártivá váljon. Közép-Európa egy kockázatos terep, Orbán Viktor még jól emlékszik arra, amikor Zoran Djindjicet lelőtték.

– Radikálisan megváltozott mostanra Európa álláspontja – húzta alá. Jelezte, hogy az európai vezetők már arról egyeztetnek, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába. 

Az erőszak a mindennapok részévé vált. Ez egy kitapintható folyamat Európában

– rögzítette a kormányfő. 

Kiemelte, hogy az EU elő számú küldetése a béke megteremtése, ezért lett a tagja Magyarország is. 

– Egy ilyen merénylet után erős hit kell ahhoz, hogy ezt a meggyőződést fenntartsuk – jegyezte meg Orbán Viktor, de a magyar jobboldal továbbra is hisz abban, hogy Európa egyet jelent a békével. 

Nagyon kellett volna egy békepárti Szlovákia, ugyanis északi szomszédunk a választások után elindult a béke útján.

Ez nagyon sokat segített nekünk, ezt a támaszt most elveszítettük – tájékoztatott. A miniszterelnök elmondta: eddig a Vatikán, Magyarország, és Szlovákia volt a béke pártján, de a Vatikán nem szavaz az unióban, így Magyarország gyakorlatilag egyedül maradt.

Hozzátette: egy progresszív, baloldali, háborúpárti volt az elkövető.

Nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött. Nagykutyák érdekeltek abban, hogy ez a háború folytatódjon, sőt, hogy kiterjedjen

– fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az, hogy egy merénylő a szlovákok békepárti folyamatának keresztbe tett, egybe esik egyes háborús fejleményekkel. 

A háborúpártiak tárgyalnak egymással. A Soros-birodalom vezetője és az amerikai külügyminiszter is Kijevbe látogatott nemrég. Egyre több pénzt akarnak odaadni. Magyarország harcolt, hogy a magyarok pénze ne kerüljön Ukrajnába, de ettől még küldünk pénzt közös uniós hitel keretében.

Emellett NATO ukrajnai missziót szerveznek. – Ez egy védelmi szövetség, ennek nem szabadna misszióban gondolkodnia – jelentette ki Orbán Viktor, akinek rossz érzése van a NATO misszió tervétől.

– Mindent el kell követni, hogy Magyarországot ne húzzák bele a háborúba. 100 milliárd dollárt akarnak erre a missziróra költeni, tönkre fogunk menni ebben. Az emberéleten túl a gazdaság is szenved ebben a helyzetben, és a háború tönkreteszi nemzedékek munkáját – mondta Orbán Viktor. 

A harctéri megoldások erőltetése helyett vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz

– jegyezte meg. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy még a választások előtt Magyarországra jön a NATO főtitkára.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Emlékeztetett arra is, hogy Tisza István kívül akart maradni az első világháborúból, mert tudta, hogy hatalmas a kockázat. Orbán Viktor azt mondta, hogy a napokban ő is újra fellapozta a történelemkönyveket, és mindkét világháború előzményei tanulságosak a mostani helyzetben.

Emlékeztetett: Horthy Miklós is ki akart maradni a háborúból, aztán a németek belenyomták.

Az elődeinknek ez nem sikerült. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy nekünk sikerüljön

– mondta.

Ha a közeledő választásokon megadják a kormánypártoknak a kellő támogatást a magyarok a nemzetközi szintéren, akkor az erősíteni fogja a pozíciónkat a miniszterelnök szerint. A kormányfő úgy véli,

a magyaroknak egységet kéne mutatniuk a kérdésben, de ez nehéz, mert a külföldről támogatott baloldal háborúpárti.

„A vezetőknek fontos hogy ne szálljon inába a bátorsága. A külügyminiszter jól áll, egyelőre még én is tartom a vonalat. Robert Fico most kiesett, de keresünk új szövetségeseket” – mondta. Hozzátette: van diplomáciai mozgástere a magyar kormánynak ebben a kérdésben.

A kormányfő arról is beszélt: 20 évvel ezelőtt volt kínai elnök utoljára Magyarországon a mostani látogatás előtt, ezalatt a 20 év alatt Kína gazdasági ereje megduplázódott, miközben unió pedig elveszítette a gazdasági erejének 20 százalékát. A világgazdasági össztermékének akkor 9 százalékát adták a kínaiak, most olyan 20 százalékot. – Mi akkor 19 százalékát adtuk, most 14,5 környékén vagyunk – utalt Európára. A miniszterelnök szerint ráadásul nem csak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőség is. Sok technológiában nem a nyugat, hanem a kelet jár élen.

Orbán Viktor jelezte, hogy ma ott tart a világgazdaság, hogy nem csak a nyugat dominál, hanem a kelet is. 

Kína számos területen az élre tört. Nekünk az az érdekünk, hogy a legjobb technológia Magyarországra jöjjön, amit Kínától meg lehet szerezni 

– ismertette a kormányfő. Mint mondta, azt akarják, hogy a nyugati és a keleti technológiák találkozási pontja legyen Magyarország.

Kiemelte, hogy sikerült kiszabadítani a keleti kapcsolatainkat az ideológiai és történelmi fogságból, továbbá elmondta, hogy ha Magyarország nem akar lemaradni, akkor csúcstechnológiára van szüksége hazánknak. Jelezte, hogy a kínai elnök budapesti látogatása hatalmas lépés volt előre, és emlékeztetett arra is, hogy Hszi Csin-ping meghívta Magyarországot, hogy vegyünk részt a kínai gazdaság modernizálásában, a kormányfő szerint ez hatalmas lehetőség.

– A magyar kormány az együttműködés mellett teszi le a voksát, amivel a többséghez tartozunk a világban. Ne legyünk balekok, mások óvatosságról beszélnek, miközben a legagresszívabb gazdasági előnyomulást mutatják be – jegyezte meg a miniszterelnök az interjú végén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában