Hírek

2004.10.13. 08:07

Egy gén kulcsszerepe az újszülött lélegzésének szabályozásában

A magzat tüdeje a méhben töltött idő utolsó három hónapjában készül föl az első lélegzetvételre. Ezért egy olyan különleges anyagot termel, amely a tüdőben lévő léghólyagok falát borítja.

Tornai Szabolcs

A méhben termelt folyadék segítségével vesz levegőt születése napján első ízben a csecsemő. A kutatók kimutatták, hogy egy gén, a Foxa2 irányítja e nagy esemény előkészületeit.
Megtalálták azt a gént, amely nélkül az újszülött megfulladna. A Foxa2 elnevezésű gén kulcsszerepet játszik a magzat tüdejének kifejlődésében és a kisbaba első lélegzetvételében.
A tüdő a terhesség utolsó harmadában fejlődik ki teljesen. Ezért történhet meg, hogy némely koraszülött légzési problémákkal küzd. A koraszülöttek tüdejében gyakran nincs elegendő abból a felületaktív anyagból, amely az egészséges légzéshez kell. Ilyenkor ezt az anyagot pótolni kell.
Amerikai kutatók nemrég a Foxa2 nevű génnel és e gén nélkül szaporítottak egereket. Azok az egerek, amelyek híjával voltak a Foxa2-nek, születésük után súlyos légzészavarokat mutattak és pár órán belül elpusztultak. Vagy ha mégis életben maradtak, kóros elváltozásaik voltak. Ezzel szemben azok az egerek, amelyek Foxa2-vel a tüdejükben születtek, tökéletesen életképesek.
A Foxa2 vezérli azt a géncsoportot, amely a tüdő működéséhez elengedhetetlen anyag, a surfactant termelődését szabályozza. Ez a folyadék akadályozza meg, hogy a léghólyagocskák összeessenek. Ha elegendő ilyen anyag borítja a léghólyagocskák falát, gondtalan az átmenet a méhből a levegőre. Se fertőzés, se sérülés nem következik be. A tudósokat meglepte, hogy egyetlen génen milyen sokrétű feladat végrehajtása múlik.
A tüdővel kapcsolatos genetikai vizsgálatok eddig elsősorban a betegségekre irányultak. Azzal keveset foglalkoztak a tudósok, hogy a gének miként szabályozzák az egészséges tüdő működését. A felfedezéstől a kutatók azt remélik, hogy újabb tüdőgyógyszerek kifejlesztéséhez vezeti el őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!