Szerednyey Bélától kérdezhet

Kérdéseiket 2012.10.07. 16:00-ig tehetik fel.
 • 1. Kíváncsi Hogy ityeg a fityeg Művész Úr?
 • Szerednyey Béla Jól. (És három koppantás)
 • 2. Jucus Kedves Művész Úr! Melyik feladat áll önhöz közelebb, a rendezés vagy a színjátszás?
 • Szerednyey Béla Mindig éppen az, amivel foglalatoskodom. Ha éppen rendezek, akkor rendezni szeretek jobban, ha éppen játszom, akkor játszani szeretek jobban.
 • 3. Egér Amikor elvégezte a főiskolát mit gondolt a pályafutásáról? A tervei szerint alakult az élete?
 • Szerednyey Béla A Nemzeti Színházból kerültem a dőiskolára és az iskola elvégzése után az volt a tervem, hogy oda is térek vissza. De harmadéves koromban a Madách Színháztól, ahol gyakorlaton voltam, kaptam olyan ajánlatot, olyan szerepeket, amiért ezen a terven változtattam. A mai napig a Madáchban játszom a legtöbbet, hogy ez jó, vagy rossz döntés volt, talán csak az utókor tudja majd megítélni.
 • 4. Retro Most újra játszák a Lindát és az Angyalbőrbent is. Mi nézzük és szeretjük! Ön szokott ezeken nosztalgiázni?
 • Szerednyey Béla Nagyritkán rákapcsolok. Miután elég kevés időm van televíziót nézni, jókat röhögök az akkori énemen és természetesen rengeteg emlék jön elő a forgatásokról.
 • 5. Lajos Ha saját színháza lenne, mit rendezne, játszana?
 • Szerednyey Béla Ez számomra mindig korfüggő. Híres színházcsináló mondása volt, hogy akkor csinálsz jó színházat, ha három lépéssel vagy a magad ízlése mögött, de eggyel a közönség ízlése előtt. Anélkül, hogy ez a mondat nagyképűnek tűnne, én ilyen színházat szeretnék csinálni. Számomra a színház, mint filozófiai kategória, feltételezi a teljes érdeklődést, azaz a telházat. A közönség ízlése minde korban más. Ha csak a Madách Színházat nézem, az ott töltött 33 évem alatt nagy teltházak gyűltek össze a '80-as évek elején, akár orosz kalsszikusokra, akár Shakespeare előadásokra. Ez manapság egy 800 nézőt befogadó színházban majdnem lehetetlen vállalkozás, tehát marad a slágerdarabok játszása és a zenés színház. Ha az ember színházigazgató, figyelembe kell vennie a közönség igényét, mert csak így tud életben maradni és fizetést adni a színészeinek. Persze, lehet kísérletezni is, ha ez nem találkozik a nézők ízlésével, üresen hagyják a széksorokat és ez szerintem már nem színház, hanem műhely.
 • 6. vizivilág Tisztelt Művész Úr! Hogyhogy ön kimaradt a Pogány Madonna sorozatból, pedig ön is remek vitorlás hírében áll?
 • Szerednyey Béla A Pogány Madonna forgatásán én éppen végeztem a színművészeti főiskolán és akkortájt egy rozoga gumicsónakon kívül más közöm nem nagyon volt a magyar tengerhez. A későbbi filmekben pedig, bár jóban voltunk Bujtor Istvánnal, nem kaptam felkérést. Ennyi.
 • 7. Szerelem Két éve már, hogy arról értesülhettünk, megtalálta a foltját :) Terveznek házasságot, közös gyereket?
 • Szerednyey Béla Az egész kapcsolatunk úgy jött létre, hogy egy magasabb erő szándékait véltük felfedezni akkor is és ma is. Amennyiben ez az erő kegyes marad hozzánk, minden előfordulhat.
 • 8. Szabó József Tudomásom szerint a 2005. novemberében bemutatott Huszti Zoltán: Jónás könyve c. rockoperát Ön rendezte, szerintem kiválóan. Számomra meglepő, hogy a darab és a zene sikeres megjelenése ellenére 2005. novembere óta nem volt színházi vagy egyéb más produkció, amiben a művet akár részlegesen is újra elővették volna. Ön szerint talán rossz a mű? Talán színvonal alattira sikerült a lemezfelvétel vagy az első színpadi bemutató? Tervezi még valamikor a mű bemutatását?
 • Szerednyey Béla (Vállrángatás :) ) Én nagyon szerettem azt az előadást. Különösen azért, mert miután én is néptáncosként kezdtem a színpadi létet nagyon jó volt egy ilyen színész-énekes-táncos találkozót létrehozni a színpadon. Tényleg nagy sikere volt a bemutatónak a Várszínházban és úgy gondolom, hogy ott miután az volt annak idején a magyar táncművészet otthona, nagyon jó helye lett volna. Mások nem így gondolták. Azt pedig, hogy mi lesz, azt én mindig a magasabb erőkre bízom.
 • 9. Kovácsné A Doktor Hertznek ön tervezi a díszleteit is. Ha jól tudom, nem ez az első rendezése, ahol a díszleteket is maga tervezi meg. Miért tartja fontosnak ezt a két feladatot együtt végezni? Olyan egyéni elképzelései vannak, amiket a díszlettervezők esetleg másként valósítanának meg?
 • Szerednyey Béla Mikor elkezdek gondolkozni egy előadáson, hogy hogyan szeretném én ezt viszontlátni a színpadon, akkor megjelenik előttem egy kép. Miután generációsan nem tartozom a számítógépet nyomkodók közé, megmaradt, illetve eredendően jó a térlátásom. Ezért minden egyes jelenetet beleképzlek egy olyan térbe, amiben az a legtöbb energiát tudja lesugározni a nézőknek. Így tudom csak, ilyen komplex módon elképzelni a darab minden egyes jelenetét. Természetesen a díszlettervezés az egy fontos és nehéz szakma, aminek az elsajátítására sem időm, sem kedvem nincs. Ezért ezeket a díszleteket, amiket én megálmodtam otthon az asztalon szoktam makettként megépíteni és ezt adom át a díszlettervező-mérnöknek, aki ezt méretezi, az adott színház játékteréhez idomítja és természetesen hozzá teszi a képzőművészeti elképzeléseit. Horesnyi Balázs, akinek a freskói díszítik a Madách Színház belsejét, barátságból vállalta ezt a munkát itt Kecskeméten.
 • 10. Gáspár Dávid Milyennek látja Kecskemétet? Mik a befolyásai a kecskeméti közönségről? A művészúr mindig a színészi,rendezői pályára készült,vagy voltak más elképzelései is?
 • Szerednyey Béla Nem tudtak más elképzeléseim lenni, 9 éves voltam, amikor az első főszerepet játszottam a Rottembiller utcai színpadon, úgyhogy a színház amióta az eszemet tudom, mindig az életem része volt. Az, hogy színészként néha le-lementem a nézőtérre és megpróbáltam kívülről látni, majd később ötletek adva bele is szólni egy-egy darab színpadra állításába eredményezte azt, hogy most már rendezőként is számon vagyok tartva. Persze ehhez az is kellett, hogy az általam rendezett darabok (három koppantás) sikerrel mentek, illetve mennek mind a mai napig. Amit nagyon szeretek a kecskeméti közönségben, hogy hűséges, és láthatóan nagyon szereti a színházat. A vársról pedig azt gondolom, hogy nagyon nagy perspektíva előtt áll, és itt nem csak az autógyártásról van szó, hanem a kecskeméti emberek lelkesedéséből. Rengeteg mosolygós embert látok, ellentétben Budapesttel. Mindig élveztem a reggelenkénti sétát - én templomtérnek hívtam a templomokkal körülvett főteret - a színházhoz vezető úton. Rengeteg fiatallal találkozom mikor arra járok, igazi olasz kisvárosi hangulata van.

Névjegy

Szerednyey Béla

Szerednyey Bélától kérdezhet

(Budapest, 1958. február 22.) magyar színész, rendező. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1981-ben végezte el, azóta a Madách Színház tagja.
Főbb szerepei: Vatanabe admirális (Krleža: Terézvári garnizon), Keszeg András (Shakespeare: Vízkereszt), Müller (Görgey: Komámasszony, hol a stukker?), Oliver (Müller–Tolcsvay–Bródy: Doctor Herz), Stanley Curtis (Cooney: Páratlan páros), Mitchell Rumli, Mefisztulész 1 (Webber–Eliot: Macskák), I. Narrátor (Rice–Lloyd Webber: József és a színes, szélesvásznú álomkabát), Heródes (Tolcsvay–Müller–Müller: Mária evangéliuma), Max (Kabaré), Szilvásy Béla (Schönthan–Kellér: A szabin nők elrablása), Leo (Simon: Ölelj át!), Misch (Molnár: Riviera), Malacoda (Molnár–Kocsák–Miklós: A vörös malom), Arnold Crouch (Cooney–Chapman: Ne most, drágám!), Író és Jacob Marley szelleme (Müller–Tolcsvay–Müller: Isten pénze), Brian Runnicles (Marriott–Foot: Csak semmi szex, angolok vagyunk), Robi (Kocsák–Tábori–Miklós: Utazás), Carl-Magnus Malcolm gróf (Egy nyári éj mosolya), Nornan Bassett (Cooney: Nem ér a nevem), Fagin (Bart: Oliver), Lenny Ganz (Simon: Pletyka), Stanley Curtis (Cooney: Páratlan páros),
filmen: Az a szép fényes nap! (1980 tv), Fekete rózsa (1980 tv), Omlet (1981 tv), A rágalom iskolája (1983 tv), Györgyike, drága gyermek (1983 tv), Leányvásár (1984 tv), Szemenszedett igazság (1984 tv), Kaviár és lencse (1984 tv), Warrenné mestersége (1984 tv), Rohamsisakos Madonna (1984 tv), A fantasztikus nagynéni (1985 tv), Az élet muzsikája (1985 magy.–szovjet), Primadonna (1985 tv), Egy golyó a szívben (1986 magy.–francia tv), Kaland az élet (1987 tv), A lepecsételt lakás (1987 tv), Lumpáciusz Vagabundusz (1988 tv), Amerikából jöttem (1988 tv).
Előadásai
Páratlan páros (Stanley Curtis) - 2012/2013
Vacsora négyesben (Tom) (díszlettervező, rendező) - 2010/2011
Nem ér a nevem (Norman Bassett) (rendező) - 2009/2010
Doctor Herz (díszlettervező, rendező) - 2012/2013
A víg özvegy (rendező) - 2011/2012
Díjak: Jászai Mari-díj (1998), Greguss Zoltán-díj (1998).

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér