Friss hírek

2004.10.15. 15:03

Megemlékezés a nyilas terror áldozatairól

A szervezők több tízezer embert várnak a nyilas terror áldozataira emlékező demonstrációra, amely péntek kora este kezdődik Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt. A rendezvényt az SZDSZ Új Generáció kezdeményezte, majd csatlakozott az MSZP és több civil szervezet is.

BAMA

Beszédet mond  Magyar Bálint oktatási miniszter és Hiller István, a nemzeti  kulturális örökség minisztere, szocialista alelnök. Délután húsznál több civil szerveződés kezd demonstrációt a  Dózsa György úton, a Felvonulási térnél. Glatz Ferenc akadémikus beszéde után a résztvevők átvonulnak a  Terror Háza Múzeum elé. Ide érkeznek majd azok is, akik a mintegy  kétszáz, jórészt baloldali társadalmi egyesületet tömörítő Civil  Fórum hívására gyűlnek össze a Kodály Köröndön.


     A Terror Háza Múzeum épülete - a hírhedt Andrássy út 60. - annak  idején Szálasi Ferenc nyilas "nemzetvezető" Nyilaskeresztes  Pártjának, az úgynevezett Hungarista Mozgalomnak volt a székháza.


     Szálasiék hatvan évvel ezelőtt, 1944. október 15-én puccsal  vették át a hatalmat, és véres, fasiszta diktatúrát vezettek be,  aminek a bevonuló szovjet csapatok vetettek véget. Szálasi Ferencet  1945-ben a népbíróság háborús bűnökért halálra ítélte, majd 1946-ban  kivégezték.


     A magát hungaristának nevező Magyar Jövő Csoport október 15-re  demonstrációt jelentett be az Andrássy út 60. elé.
     Vezetőjük, Bácsfi Diána azt mondta, hogy a nyilas hatalomátvétel  évfordulóján - amit ők a "Hűség Napjának" neveznek - meg fognak  emlékezni arról, "mit jelentett vezérünk, Szálasi Ferenc harca a  30-as és a 40-es években".


     A BRFK először "tudomásul vette" ugyan a hungaristák  tüntetés-bejelentését, ám miután az SZDSZ Új Generáció megemlékező  rendezvény céljából területfoglalási engedélyt kapott a fővárosi  önkormányzattól az Andrássy út 60. előtti utcaszakaszra, a rendőrség  közölte, hogy az újnyilasok elleni demonstráció helyszínére nem  fogják odaengedni a hungaristákat.


     Bácsfi Diánát hétfőn tíz nap elzárásra ítélték, mert előző  pénteken, amikor megjelent a Terror Háza Múzeum előtt, náci  karlendítéssel botránkoztatta meg a jelenlévőket. A két ellenzéki parlamenti párt - az eddigi bejelentések szerint  - nem vesz részt az Andrássy úti megemlékezésen.


     Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön virágot helyezett el a  Terror Háza Múzeumnál, de közölte, hogy ellenzi a pénteki  tömegdemonstrációt.
     A Fidesz a nyilas megszállás 60. évfordulóján az I. kerületi  Táncsics Mihály utcában emlékezik: Orbán Viktor koszorút helyez el,  Pokorni Zoltán pedig beszédet mond  Sztehlo Gábor evangélikus  lelkész emléktáblájánál, aki a nyilas uralom idején a Vöröskereszt  oltalma alatt álló, a főváros különböző pontjain működő árvaházakban  kétezer zsidó életét mentette meg.


     A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége arra kérte a  demonstráció résztvevőit, hogy viseljenek fekete szalagot ruhájukon.
     Pénteken a Népszabadság egész-, a Népszava féloldalas hirdetést  közölt, amelynek feladói - a két kormánypárt - a szélsőséges eszmék  elleni demonstráción való részvételre hív, az "együtt az erőszak  ellen" jelszó jegyében. Hasonló felhívás hangzott el a Klubrádióban  és a Sláger Rádióban is.
     A Magyar Nemzet ugyanakkor arról írt pénteki szerkesztőségi  cikkében, hogy az Andrássy úton "színház készülődik", "rossz  ripacsok magamutogatása".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!