Mit tervez az új főszerkesztő?

Kérdéseiket 2010.07.13. 12:00-ig tehetik fel.
 • 1. kata Érintette a válság a médiát, azon belül a Petőfi Népét? Mit tettek, tesz ellene?
 • Király Ernő Érintette, természetesen. A sajtó két féle bevételből él: a hirdetések után beszedett összegekből és a terjesztési díjakból, vagyis a lap eladásából. Mindkét területen visszaesés tapasztalható az elmúlt két évben. Ez azonban ami a Petőfi Lapkiadót érinti, egyelőre nem tragikus mértékű, tehát nem kellett pánikszerű megszorításokkal korrigálni a gazdasági mutatókat. A korábbiaknál erőteljesebb takarékossági intézkedésekre minden cég rákényszerült. A valódi megoldás azonban: több munka, szolgáltatásbővítés és javítás, új, az ügyfelek (hirdetők és olvasók) igényeit méginkább figyelembe vevő megoldások nyújtása. Mind a hirdetés, mind a terjesztés területén van mit javítani. Természetesen konkrét elképzeléseim vannak a változtatásokat illetően, de szerintem megérti, ha ezeket itt, most nem részletezem.
 • 2. oknyom Mikor lesznek a PN-ben valódi oknyomozó, tényfeltáró cikkek? Ami jelenleg van, az sajnos többnyire csak utólagos beszámoló 1-1 eseményről...
 • Király Ernő Nem hiszem, hogy egy megyei lapnak mindenképpen sajátja kell legyen, hogy ontja az oknyomozó, tényfeltáró műfajba tartozó cikkeket. Ez a leginkább munkaigényes és legnagyobb felkészültséget igénylő műfaj. Ráadásul a felmérések hosszú ideje visszaigazolják, hogy az olvasók nagyon kicsi rétege az, amelyik hajlandó elolvasni ilyen nagyobb terjedelmű anyagokat, netán sorozatokat. Persze nem riadnék vissza egy-egy nagyobb ügyet felgöngyölítő, kibontó írás közlésétől, de alapvetően nem bíztatom erre a kollégáimat. Tudomásul kell vennünk, hogy az ilyen jellegű anyagok közlése egy megyei lapba, amely „néplap”, nehezen fér bele. A „néplap” pedig nem valami kommunista maradványszó. Minden nap, minden korosztálynak kellene olyan olvasnivalót nyújtanunk, amiért érdekesnek találja a Petőfi Népét. Valljuk be, hogy az oknyomozó anyagok csak nagyon ritkán férnek el, ha ennek az elvárásnak megpróbálunk eleget tenni.
 • 3. Nagy Gabi A Hirek menüben mikor lesz a regionális híreknél valóban regionális hír és nem megegyező a címlappal? Érdemes lenne a Dél-Magyar honlapját mintának tekinteni.
 • Király Ernő Nem minden esetben egyezik meg a címlappal. Igyekszünk a regionális írásokat külön választani és a földrajzi keresést ezzel megkönnyíteni. De vannak olyan témák, cikkek, amik ha nem is országos, de mindenképpen megyei jelentőségűek. Ezeket az írásokat automatikusan úgy tesszük fel a portálra, hogy a kisebb településeken élők akkor is találkozzanak a cikkel, ha később keresnek valamit a honlapon, szűk földrajzi környezetükből. Szerintünk ez így jobb az olvasóknak, de ha sokan ellenzik, szívesen változtatunk ezen a gyakorlaton. Gyakran látogatunk más honlapokat.
 • 4. deter Tisztelt Főszerkesztő Úr! (BAON) Tervezik-e a jövőben, hogy az adott hírekhez, cikkekhez és riportokhoz, egy rövid videóanyagot is készítenek (állandó rendszerességgel és nem csak hébe-hóba)?
 • Király Ernő Igen, dolgozunk rajta. Pontos határidőt nem mondanék arra, hogy mikor lesznek minőségében is kiváló videók, de most azt gondolom, hogy ez már nincs messze.
 • 5. csak kérdezek Tisztelt Király Ernő, Hogyan és milyen úton lehet Önöknek cikkeket, blogokat, híreket küldeni, ajánlani, hogy valamelyest kiegyensúlyozottabb legyen, mint amilyen mostanban volt az oldal és az újság?
 • Király Ernő A nyitólapot több helyen is megtalálja a „Küldjön hírt!” lehetőséget. Az automatikus levéltovábbító a rovatok kitöltése után már el is postázza észrevételeit a baonhoz. De írhat a baon@baon.hu címre is. A blogok esetében pedig a bejegyzéseket a program@baon.hu címre várjuk. Az így (olvasók által) felvetett témák az eddigi gyakorlat szerint a jövőben is bekerülhetnek a Petőfi Népébe. Azért azt had jegyezzem meg, hogy ha a kiegyensúlyozottságon politikai értelmű balanszírozást ért, azt még eddig minden közvélemény kutatás egyensúlyban találta a múltban. Bár az igaz, hogy az utóbbi 1,5 évet nézve nem készült ilyen.
 • 6. Név Tisztelt főszerkesztő úr! Hogyan értékeli az PN elmúlt időszakát? Mondjuk az előző 1-2 évet. Egyetért-e velem abban, hogy ugrásszerűen rosszabb lett az újság, mint korábban, és gyengébb a Baon. (A hírportálok versenyében biztosan). Ha Ön is úgy gondolja, hogy ez igaz, akkor mi lehetett az oka?
 • Király Ernő Az ilyen fajta értékelés nem az én feladatom, hanem az Axel Springer menedzsmenté. Ám leginkább az olvasók és az internetezők ítélnek azzal, hogy megveszik-e a lapot, vagy rákattintanak-e a Baonra. Azt gondolom azonban, hogy a cég vezetése is változást vár, ha új vezetőt nevez ki. Ez azonban nem biztos, hogy azt jelenti, hogy minőségi kifogás volt részükről az itt végzett újságírói munkával kapcsolatban. Inkább az új gazdasági környezet új kihívásaira kell egy kicsit más választ adni, mint eddig. A „rosszabb” és a „gyengébb” szerintem nagyon viszonylagos fogalmak. Ahány olvasónk, annyiféleképpen értékeli az elmúlt évek Petőfi Népét és Baont érintő újságírói teljesítményeit. Azt azonban semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az Ön által említett időszakban sok laphoz képest jelentősen kisebb mértékben csökkent a Petőfi Népe példányszáma, a Baon látogatottsága pedig megduplázódott. Ez utóbbi olyan mértéket ért el, hogy azt már a hirdetők is nagyon pozitívan értékelik, az ide tervezett hirdetési bevételeinket szinte minden hónapban jelentősen meghaladjuk. Fentiekkel együtt természetesen elismerem, hogy mindkét termékünknél van még mit tenni a tartalom minőségét illetően.
 • 7. abszint Print téren szinte nincs konkurenciájuk - "megértem", hogy lagymatag a tartalom. Rendszeresen járatom a PN-t, de az utóbbi időben pár perc is elég a teljes átfutásához, nem kötnek le a "cikkek". Online: itt viszont van konkurencia (Kecskemeten.hu, HirösIndex, KTV online, Délmagyar online, stb), a BAON mégsem tud kitörni tartalomban, tényfeltárásban, stb. a többiek közül - pedig azért valljuk be, a BAON mögött lehet a legnagyobb szakmai, újságírói háttér (ha a teljes is Axel Springert nézzük, akkor meg főleg). Végül, kérdés: jól látom-e, tényleg élvezik a konkurencia mentes print életet; vagy Ön szerint ez a minőségi újságírás? Online téren komoly konkurenciának találja a többi portált a BAON-hoz képest?
 • Király Ernő Bizonyos tekintetben konkurenciának tartom őket. Viszont a többi portál más utat jár. Ezért aztán nehéz összehasonlítani őket a mi Baonunkkal. Ráadásul nem is mindegyik produkál hitelesített látogatottsági adatokat, és ezzel pont az a baj, mint a nézői bekiabálásra megítélt lessel. Vagy igaz, vagy nem. Ezzel pedig komoly hirdető nem tud mit kezdeni. A miénk a megyében az egyetlen honlap, amelyik egy megyei napilaphoz kapcsolódik, de attól függetlenül is életképes. A látogatottság folyamatos növekedése, a hirdetői bizalom bevételekben is megnyilvánuló gyors erősödése nem hiszem, hogy passzol azzal a tragikus képpel, amelyet Ön fest a Baon munkatársainak teljesítményéről. A „konkurenciamentes print élet”, ahogyan ezt nevezi, azt is jelenti, hogy egész jól végezzük a dolgunkat, hiszen senki sem vállalkozik rá, hogy új napilapot indítson a megyében. Minden bizonnyal azért sem, mert nem látja esélyét, hogy meg tudna erősödni mellettünk. Higgye el azonban, hogy mindig számolunk ezzel a lehetőséggel és nem vagyunk elbizakodottak. Ennek lehetősége mindig megvan és ez is inspirál bennünket, így személy szerint engem is, amikor arról beszélünk, hogyan kellene folyamatosan megújulnunk, megújítanunk a termékeinket. Abban valóban egyetértünk, hogy – ha nem is folyamatosan – de időnként egy kicsit „lagymatag” volt a tartalom. Korábbi válaszaim egyikében utaltam arra, hogyan szeretnék ezen változtatni.
 • 8. francim Miért ír a BAON oldalain a hevesmegyei Stanga István ,BKKM-be nincs elég újságíró?
 • Király Ernő Van elég újságírónk megyén belül is, de éppen azzal szeretnénk színesíteni a tartalmat, hogy egy másfajta kötődésű kollégánknak is felületet adunk a portálon. Stanga úr (ahogyan a hozzászólók is szólítják) kizárólag véleményeket ír. Nézőpontjai vitaindítóak, az olvasók népes tábora mondja el azon a felületen saját véleményét. Ez egyébként ez egy központi felület, az Axel Springer mind a nyolc megyei portálján elérhető, így nem csak a megyei, de az ország különböző részein élő netezők beszélgetnek egymással.
 • 9. nem_csak_cirkuszt T. Főszerk._Kiadóvezető Úr! Az "oknyomozó" (=tényfeltáró?)riportokat más is hiányolja (3.kérdező). Felvállalna-e, s ha igen, milyen mélységig egy-egy leleplező írást még akkor is, ha az esetleg a városveztőket (nem szükségszerűen Kmét) érinti? Mennyire lesz narancssárgába öltöztetve az újság? Merthogy pártsemlegességről az Új Néplapnál sem lehetett beszéni...
 • Király Ernő Korábbi válaszaimban már kitértem a pártsemlegességre. Itt is megismétlem: minden eddigi kutatás, felmérés azt mutatta, hogy ugyanannyian tartják a lapot baloldalinak, mint jobboldalinak. Ez azért valljuk be, igencsak pozitív visszaigazolása a középen állásnak. Tehát a lap továbbra sem lesz narancssárgába öltöztetve, de vörösbe sem. Minden mélységet megjárunk, ha olyan ügyre bukkanunk, amit érdemes feldolgozni és megjelentetni. Senkinek sem vagyunk elkötelezve. Feladatunk a hiteles tájékoztatás.
 • 10. kutya Megújul-e a sportrovat? Mert elég gyalázatos ami most van. Ne minden a fociról szóljon, kapjanak nagyobb teret a kisebb kecskeméti egyesületek is.
 • Király Ernő Azt azért be kell látni, hogy a labdarúgás a világon, így a megyében is a legnépszerűbb sportág. Nehéz figyelmen kívül hagyni azt is, hogy több mint egy hónapig foci VB zajlott. Meg azt is, hogy hosszú böjt után van végre NB I-es focicsapata a megyének. Persze mindezek ellenére nem szólhat mindig a labdarúgásról csak a sportoldal, de ez a világbajnokság előtt nem is volt így. És most, hogy véget ért, megint több hely jut majd a többi sportnak. Megkérem, hogy segítsen nekünk! Küldje be levélben, e-mailben, milyen egyesületekre gondol, és ha tényleg történik olyan velük, amit szélesebb közönséggel is érdemes megosztani, megtesszük és megköszönjük, hogy rájuk irányította a figyelmünket.
1 | 2 | 3 | következő »

Névjegy

Király Ernő

Mit tervez az új főszerkesztő?

KIRÁLY ERNŐ

Kecskeméten született, 1970. július 26-án.

A kecskeméti Kecskeméti Katona József Gimnáziumban érettségizett, majd Szegeden szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát.

A Petőfi Népénél 1994. júliusában kezdett dolgozni, újságíróként.

2000-ben lett a lap hirdetési vezetője, majd 2006-ban Szolnokra került. Ott az Új néplap kiadóigazgatója lett.

2010. július 1-jével a Petőfi Népe Lap- és Könyvkiadó Kft. főszerkesztő-kiadóvezetője.

Nős, három gyermek édesapja, felesége a megyei kórház orvosa.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér