Labdarúgás

2024.05.10. 09:35

Mentség a Liverpoolnak és a Fradinak, kalapemelés az idény meglepetéscsapatának (videó)

A Bayer Leverkusen és az Atalanta jutott be a labdarúgó Európa-liga 2024-es fináléjába. Az elődöntők visszavágói közül a korábban a Liverpoolt búcsúztató Atalantáé volt egyértelműbb, a Leverkusen csupán a hajrában biztosította be a döntős szereplését, de Xabi Alonso csapata így is újabb rekordot ért el. A spanyol edző szerint akár két újabb címmel zárhatják frenetikus idényüket.

MW

Granit Xhaka, a Bayer Leverkusen (b) és Gianluca Mancini, az AS Roma játékosa a labdarúgó Európa-liga elődöntőjének Bayer Leverkusen-AS Roma visszavágó mérkőzésén a leverkuseni BayArenában 2024. május 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

A labdarúgó Európa-liga csütörtök esti elődöntős visszavágóján a német bajnok Bayer Leverkusen hazai pályán kétgólos hátrányból felállva, a 97. percben egyenlítve 2–2-es döntetlent játszott az AS Romával, így 4–2-es összesítéssel bejutott az El fináléjába – írja az Origo.

A Benfica rekordját döntötték meg

E döntőbe jutással történelmet írt a Bayer Leverkusen, ez volt ugyanis a német együttes idénybeli 49. veretlenül megvívott mérkőzése, amellyel megdőlt a Benfica 1963 decembere és 1965 februárja között felállított, 48 tétmérkőzést számláló európai rekordja – derül ki a Magyar Nemzet oldaláról. A leverkuseniek ahol elindultak, minden fronton győzhetnek az idény végére. A gyógyszergyári csapat spanyol edzője, Xabi Alonso szerint még két trófeát zsebelhetnek be májusban.

Mindent meg akarnak nyerni

Xabi Alonso dicsérte játékosait, és kiemelte, hogy látszott rajtuk a szenvedély az AS Roma második gólja után is.

– Örülünk, hogy ott lehetünk a döntőben, ezzel egy héten belül két döntőt is vívhatunk – utalt az Európa-liga május 22-i dublini, valamint a hazai kupasorozat május 25-i, Kaiserslautern elleni fináléjára a Leverkusen vezetőedzője, Xabi Alonso.

– Remek karaktert mutattunk az ellenfél második gólja után, azt láttam a játékosaim szemében, hogy többet akarnak. Megvan az esélyünk három cím megszerzésére is. Az én fiaim megérdemlik mindhárom címet! – mondta el lelkesen a német csapat edzője.

Granit Xhaka, a Leverkusen középpályása a Roma elleni meccs atmoszféráját emelte ki.

– Tiszta libabőr! Ilyen légkörről álmodozol. Ilyen meccsekről álmodozol. Gyerekként szeretnél részt venni ezeken a meccseken, majd amikor a vége előtt egyenlítesz, és eljutsz a döntőbe, ez hihetetlen – jelentette ki a svájci futballista, aki a németországi Európa-bajnokságon is fontos szerepet kaphat a magyarok elleni mérkőzésen.

A Liverpool-ölő Atalanta a másik finalista

A másik ágon nem volt kérdés, az Atalanta 3–0-ra verte meg a Marseille-t, így az Olasz Kupa után az El-ben is döntős. A Leverkusen és az Atalanta május 22-én, Dublinban vívhat meg egymással az Európa-liga-serlegért. Az Európa-liga mellett a harmadik számú európai kupasorozatban is kialakult a május 29-én, Athénban sorra kerülő döntő párosítása.

A Fradi korábbi ellenfelei

Az Európa-konferencialigában a Ferencváros két korábbi ellenfele, a Fiorentina már szerdán bebiztosította döntős helyét, csütörtökön pedig így tett az Olimpiakosz is, amely az Aston Villa 2–0-s hazai legyőzésével összesítésben 6–2-re nyerte meg a maga elődöntőjét. Érdekesség, hogy a 2023/2024-es idényben mindkét csapat két-két mérkőzést vívott a Ferencvárossal az Ekl-ben: az olaszok a csoportkörben két döntetlent értek el a magyar bajnokkal, melyet a görögök búcsúztattak a nyolcaddöntőért vívott párharcban.

Európa-liga, elődöntő, visszavágók

Bayer Leverkusen (német)–AS Roma (olasz) 2–2 (0–1)

gól: Mancini (82. – öngól), Stanisic (97.), illetve Paredes (43., 66. – mindkettőt tizenegyesből)

Továbbjutott a Leverkusen 4–2-es összesítéssel.

Atalanta (olasz)–Olympique Marseille (francia) 3–0 (1–0)

gól: Lookman (30.), Ruggeri (52.), Touré (95.)

Továbbjutott az Atalanta 4–1-es összesítéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában