Gazdaság

2009.03.11. 19:20

Leépítés több hullámban?

Az év első két hónapjában 60 munkatársától vált meg a kiskunmajsai Agrikon-Kam Kft. De április végéig további 130 dolgozótól köszönhetnek el.

Barta Zsolt

Drasztikusan, mintegy 40 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó kiskunmajsai Agrikon-Kam Kft. megrendelései az elmúlt hónapokban. Emellett egy határidős devizaügylet is nehezíti a tavaly még 13,8 milliárd forintos árbevételű, több mint 700 fős cég helyzetét.

Hugyecz Pál, a társaság elnöke lapunk megkeresésére elmondta: ha sürgősen nem lép valamit a Magyar Nemzeti Bank vagy a kormány a forint erősítése érdekében, akkor nemcsak a majsai, de más, jelentős exportot bonyolító honi cégek is nagy veszteségeket könyvelhetnek el. Ennek következtében pedig a nyár elejéig újabb 50, de roszszabb esetben akár 100 dolgozónak is felmondhatnak.

Az elnök a világválság negatív hatásával kapcsolatban elmondta: legnagyobb német importőrük, a Claas cég hétről hétre csökkenti a megrendeléseit. Elsősorban a kelet-európai és az oroszországi piacuk ült le, ehhez azonban még ha nagy nehézségekkel is, de tudnak alkalmazkodni a munka átszervezésével, takarékos gazdálkodással és elbocsátással. Azonban a határidős devizaügyletük elviszi minden nyereségüket, sőt komoly, eddig már mintegy egymilliárd forintos veszteséget okozott ez a cégnek.

Hugyecz Pál szerint nagyon sok magyar cég kötött olyan, árfolyammozgást figyelembe vevő üzleteket a bankokkal, melyekkel a túl erős forint által okozott veszteséget akarták kiegyenlíteni. Mint mondta, a legtöbb hazai társaság, így az övéké is 245-250-es euró alapján tervezte az exportját évek óta. Ám amikor a Magyar Nemzeti Bank eltörölte azt a sávhatárt, a forint drasztikusan megerősödött az euróhoz képest.

Tavaly nyáron voltak olyan napok, amikor 230 forintot kértek 1 euróért. Egyes elemzők azt sem tartották kizártnak, hogy még tovább erősödik a forint. Így egy euróért egyre kevesebb forintot kaptak az exportőrök, ez pedig veszteséget okozott volna sok cégnek, mert az exportárakat emelni nem lehet.

Ezért döntöttek úgy Kiskunmajsán, hogy olyan ügyletet kötnek, mellyel átlag 250 forintot ad 2010 februárjáig a bank egy euróért. Közben a válság következtében az euró jelentősen megerősödött. Így elvileg ma az uniós valutáért 310 forintot is kaphatna a majsai cég.

Ha az euró/forint árfolyama 250 forint felett van, akkor eurónként a veszteség a jelenlegi árfolyamszint mellett eléri a 60 forintot, az említett banki megállapodás csak jövő februárban jár le, és havi elszámolású.

Hugyecz Pál levelet írt a múlt héten Veres János pénzügyminiszternek, amit eljuttatott még a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, a gazdasági miniszterhez, a Bankszövetség, a MOSZ, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéhez is. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Lengyelországban is hasonló ügyleteket kötöttek az ottani cégek, a varsói kormány pedig lépéseket tervez a zloty gyengülése miatt nehéz helyzetbe került nagy exportcégek támogatása érdekében.

A gyenge forint miatti drasztikus helyzet elkerülésére kérte a kormány segítségét, mert ellenkező esetben sok hazai jelentős exportot bonyolító vállalat tönkremehet. 

Címkék#Kiskunmajsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!