Kultúra

2016.03.25. 18:03

Angyalok költöztek a kastélyba

Jákob lajtorjáján le-föl közlekedő, muzsikáló, imádkozó, alvó és megannyi dolgot végző angyalhad lepte el a barokk kastély időszaki kiállítótermét. Hajóson már hagyomány teremtődött abból, hogy nagypénteken szakrális kiállítással köszöntik a legfontosabb keresztény ünnepet.

Tapodi Kálmán

– Nem véletlen ez a kavalkád, hiszen azt tartják, hogy annyi angyal van, amennyi ember él a Földön és biztosan annyifélék is az angyalok, miközben állandó a forgalom Jákob lajtorjáján – vélekedett Alföldi Albert nyugdíjas népművelő, az „angyaltárlat” egyik szervezője, rendezője, aki maga is sok angyalt tett közszemlére.

– Nem is gondolnánk, hogy az angyalok mennyire szerves részei az emberek életének. A kiállítás anyaga is se perc alatt gyűlt össze, mert szinte minden otthonban ott vannak. A terem egyik oldalán szinte valamennyi angyal Szántai Istvánné gyűjteményéből származik. Hermina néni rengeteg angyalt gyűjtött össze élete során, és az angyalok az egykori parasztházak díszei is voltak – mesélte tovább a város díszpolgára, aki egy különleges alkotásra is felhívta a figyelmet. Göncző Sándor, hajósi református lelkész egy téglára állította a vasból készült, egyszárnyú angyalát. A nyugalmazott tiszteletes ugyanis vallja: minden embernek egy szárnya van, s ha összeölelkeznek, akkor lesz két szárnyuk, s válhatnak angyallá.

A kiállított angyalok különböző korok lenyomatai is, amik között láthatók gipszstukkók, több évszázados és „túl modern” angyalok – többnyire jól tápláltak és kortalanok – vagy éppen ott van Rendes Béláné festménye, amit tavaly festett a 88 éves bajai művésznő, a hajósi alkotótáborban.
Az „Angyalok” elnevezésű tárlatra több hajósi polgár: Alföldi Albert, Angéla Massagrande, Dobler Jánosné, Farkas Ferenc, Fischer Ferencné, Fuszenecker Ferencné, hajósi katolikus plébánia, Szántai Istvánné és Umenhoffer Pál kölcsönözte műtárgyait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!