Kultúra

2012.09.05. 15:54

Időkapszulával üzentek a jövő nemzedékének

„Üdvözlégy Kereszt, egyetlen reménységünk!” – hirdeti a latin nyelvű felirat az újteleki templom új toronygombján. A toronydíszt és a templomtorony új keresztjét érseki misét követően emelték fel a 34 magasan lévő rendeltetési helyére.

Tapodi Kálmán

Életveszélyessé vált, ezért idén tavasszal be kellett zárni az újteleki templomot. A Kalocsa közeli, alig több mint négyszáz lelkes település 1941-ben épített templomának tető-, és födémszerkezete annyira rossz állapotban volt, hogy az azonnali bezárása mellett döntöttek a szakemberek. Hogy nagyobb baj ne legyen, a templom hajóját falig vissza kellett bontani.

Az 1991-ben önállósult Újtelek címerében is szereplő templom egykori építői - vélhetően takarékossági okokból -, nem tartották be a tervezői utasításokat, és a nem megfelelő anyagokból készült födém eddig bírta a megterheléseket.

– A szentély boltozata téglából készült, de a főhajónál már ácsolt szerkezetet alkalmaztak a tégla helyett, s a vasbeton helyett is téglakeretállásokat készítettek, amire rákerült a tetőszerkezet. Mindezek nagyon komoly kivitelezési hibák voltak, amik miatt szinte teljes keresztmetszetben megrepedtek a tégla keretívek, s attól is lehetett tartani, ha tovább romlik az ívek állapota összeomlik a templom – számolt be a nagyszabású felújításról Vörös Márta mérnök, a templom újratervezője, aki a kalocsai főszékesegyház felújítási munkálatai mellett, az újteleki és a drágszéli templomépítkezéseket is irányítja.

A Szent Kereszt Felmagasztalása titulusú templom felújítási munkálatai jelentős terheket rónak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyére, a költségek nagyságrendjét 70 millió forintra becsülik. Az építkezést várhatóan jövőre fejezik be, de már helyére került a toronygomb és az új kereszt. Az ünnepi misét követően Bábel Balázs érsek áldotta meg a templomdíszeket, mielőtt azokat a helyükre illesztették.

A toronygombon latin nyelvű felirat hirdeti: „Ave Crux Spes Unica!, azaz „Üdvözlégy (Szent) Kereszt, egyetlen reménységünk!” A toronygomb „időkapszulájába” pedig olyan dokumentumok, tárgyak kerültek, melyek korunk üzenetei a jövő nemzedékének.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Most már nem bontás következik, hanem az építkezés
[/caption]

A Bábel érsek által jegyzett tanúsító okiratban a templomfelújításról is olvashat majd az utókor és megtudhatják azoknak a mesterembereknek a neveit, akik ott dolgoztak. A templom felújításáról készült fotódokumentációk mellett, helyet kapott egy panoráma felvétel az Újteleket alkotó két településrészről, Keserűtelekről és Résztelekről. A település, a templom és a plébánia története is bekerült az időkapszulába. A kalocsai rádiósok az Újtelekkel kapcsolatos híreiket helyezték el egy adathordozón, és egy kalocsai mintákkal díszített terítő (Jávor Károlyné Kovásznai Mária munkája) is megtalálható a kordokumentumok között. Néhány most használatos pénzérmét is elhelyeztek a következő leírással: „… a legnagyobbért, 200 forintért egy kiló kenyeret lehet vásárolni. A legkisebbekért, 5 és 10 forintért ma nem adnak semmit.”

– Nagyon bízom benne, hogy hosszú idő telik el mire ezt az időkapszulát újra fel kell majd nyitni utódainknak – mondta el Vörös Márta főmérnök az ünnepélyes keresztelhelyezést követően, aki hozzátette már minden olyan részt lebontottak, ami életveszélyes és nem megfelelő állagú volt a templomnál. Mint mondotta: most már nem bontás következik, hanem az építkezés. A toronytörzs részletesebb munkálatai után következhet majd a templomhajó bezárása.

„In hoc signo vinces – e jelben győzni fogsz”

A legenda szerint a Milvius-hídi csatánál, ahol nagy túlerővel találta szembe magát Nagy Constantin, a csata előtti éjjel megjelent az égen Jézus keresztje és egy mondatot hallott: In hoc signo vinces – e jelben győzni fogsz.

Isten sugalmazására Nagy Constantin egy labarumot ((XP) a krisztosz görög szó első két (görög) betűjét festette pajzsára, és legyőzte a rómaiakat. A császár nemcsak a csatát nyerte meg, hanem 313-ban vallásként ismerte el a kereszténység tanítását, ezzel véget ért a keresztények több évszázadig tartó kegyetlen üldözése.” – ez a legenda is olvasható az időkapszulába zárt tanúsító okiratban.

Isten sugalmazására Nagy Constantin egy labarumot ((XP) a krisztosz görög szó első két (görög) betűjét festette pajzsára, és legyőzte a rómaiakat. A császár nemcsak a csatát nyerte meg, hanem 313-ban vallásként ismerte el a kereszténység tanítását, ezzel véget ért a keresztények több évszázadig tartó kegyetlen üldözése.” – ez a legenda is olvasható az időkapszulába zárt tanúsító okiratban. Most már nem bontás következik, hanem az építkezés -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!