Közélet

2016.10.20. 15:20

Emelkedett a fertőzések száma

Olvasónk kérdése nyomán a kórházi fertőzésekről érdeklődtünk a kecskeméti megyei kórházban, és megtudtuk, emelkedett az ilyen esetek száma. Ennek egyik oka lehet, hogy viszonylag kevés az egy és kétágyas kórterem, így a bevitt betegségek ellen nehezebb védekezni.

Hraskó István

„Miért van, hogy egyre több és több ember kap el fertőzést a kecskeméti kórházban?” – ez a kérdés kapta a legtöbb voksot, miután olvasóinkat arra kértük, küldjék el egészségüggyel kapcsolatos témajavaslataikat szerkesztőségünknek, majd a beérkezett ötleteket szavazásra bocsátottuk. Így ezzel az égető problémával kerestük meg a megyei kórházat.

Mi legyen az újság?

Új kezdeményezést indított nemrég a Petőfi Népe és a baon.hu. Olvasóink megírhatják, mely kérdésekkel, témákkal foglalkozzunk, ezután a Baon.hu-n voksolhatnak a beérkezett javaslatokra, mi pedig utánajárunk a legtöbb voksot kapó felvetéseknek. Hamarosan folytatjuk...

– A kórházi fertőzések mindenütt a világon elkerülhetetlenek és nagyon komoly gondot okoznak, bár számtalan intézkedés, protokollok egész sora szabályozza a megakadályozásukra vonatkozó teendőket. Betegek életét, életminőségét negatívan befolyásoló kérdés. Ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a megelőzésükre. Azonban nemcsak a kórház tehet a fertőzések csökkentéséért, hanem maguk a betegek is. Ezzel nem akarjuk áthárítani a felelősséget, csupán együttműködést kérünk a prevencióban – nyilatkozta lapunknak Horváth Attiláné, az intézmény PR-menedzsere.

Mint elmondta, számos nyugati országban ma már bevezették, hogy a tervezett kórházi kezelések előtt multirezisztens kórokozókra leszűrik a betegeket, így fel tudnak készülni az esetlegesen fertőző forrásként szereplő beteg fogadására. A pozitív eredmény birtokában már lehetősége van a kórháznak, hogy elkülönítő kórteremben helyezze el a beteget, elkerülendő a továbbfertőzést. Itthon és Kecskeméten még nem ilyen ideális a helyzet.
– A megyei kórházban sajnos viszonylag kevés az egy illetve két ágyas kórterem, és a behurcolt fertőzést nem mindig tudjuk kivédeni.

Országosan csökkenést mértek tavaly

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nemrég közölte: a kórházi fertőzések terén, egyes európai áttekintések alapján „a hazai adatok átlagosnak mondhatók”. A nagy járványügyi jelentőségű, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (Clostridium difficile) előfordulását tekintve Magyarország Finnország és Németország között helyezkedik el. A publikusan elérhető országos jelentések alapján Németországban 2015-ben közel 2,5-szer nagyobb arányban jelentettek a kórházak MRSA okozta nozokomiális (egészségügyi ellátással összefüggő) fertőzést, mint hazánkban. Míg Németországban 13,9, Magyarországon 5,9 nozokomiális MRSA fertőzés jutott 100 000 ápolási napra. Pozitív fejlemény, hogy a három nagy nozokomiális fertőzéstípus (Clostridium difficile fertőzés, MRK fertőzés, véráramfertőzés) 2015-ös összesített esetszáma érdemben, 688 esettel (5%-kal) csökkent a 2014-eshez képest. Bár ez azt is jelenti, hogy 14 ezerhez közelít az éves kórházi fertőzések száma országosan.

Természetesen az ismert kórokozó hordozó vagy fertőző beteg azonnal elkülönítésre kerül és a szükséges folyamatos és zárófertőtlenítés is megtörténik. Az intézmény higiénés szabályzata és a többi kórházhigiénés témájú protokoll írja elő a kórházi fertőzések elkerülése érdekében végrehajtandó eljárás rendeket. Az érvényben lévő szigorú szabályok ellenére mégis emelkedést regisztráltunk. Vannak ugyan olyan kórokozók, amelyek ellen sikerrel vettük fel a harcot, ugyanakkor egyes törzseknél emelkedés volt tapasztalható – számolt be Horváth Attiláné a nem túl örömteli hírről.

Hozzátette: folyamatos a kórházi dolgozók oktatása, a higiénés irányelvek betartásának fokozott ellenőrzése. A szabályozás része a takarítás rendje, sterilizálás, fertőtlenítés, izolációs szabályok, kézhigiénés protokoll, multirezisztens kórokozó vagy Clostridium difficile okozta fertőzés esetén szükséges teendőket leíró protokoll, ápolási szabályok (például vénabiztosítás, infúzió beadás, injekciózás, hólyagkatéterezés, inkontinens beteg ápolása, sebkezelés…). Ösztönző rendszert is bevezettek, a Kézhigiéne Világnapján a legeredményesebb osztályok elismerésben részesültek.

– A kórház vezetése biztosítja a fertőzés megelőzéséhez szükséges anyagok beszerzését, és minden lehetséges eszközt igénybe kíván venni az esetek számának csökkentése érdekében. A Kórház Higiénés Osztály folyamatosan, tevőlegesen részt vesz a gyógyítás során keletkezett megbetegedések okának feltárásában, leküzdésében – jelentette ki a PR-menedzser.

A legyengült vagy legyöngített immunrendszerű betegek könnyebben fertőződnek

Az egészségügyi ellátásba bekerült betegek szervezete, immunrendszere gyakran legyengült, nem ritkán már fennálló fertőző betegséggel érkeznek az ellátó intézménybe. A gyenge immunrendszerű, bizonyos krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseket a fertőzések is könnyebben elérik, esetenként a saját bőrükön természetes módon jelenlévő baktériumok okozhatnak fertőzést. Ugyancsak gyakori eset, hogy a beteg immunrendszerét mesterségesen kell gyengíteni (pl. szervátültetés során, a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében). Az ilyen esetekben előforduló fertőzések 30-50 százalékát sajnos a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni – közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

 

Országosan csökkenést mértek tavaly Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nemrég közölte: a kórházi fertőzések terén, egyes európai áttekintések alapján „a hazai adatok átlagosnak mondhatók”. A nagy járványügyi jelentőségű, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (Clostridium difficile) előfordulását tekintve Magyarország Finnország és Németország között helyezkedik el. A publikusan elérhető országos jelentések alapján Németországban 2015-ben közel 2,5-szer nagyobb arányban jelentettek a kórházak MRSA okozta nozokomiális (egészségügyi ellátással összefüggő) fertőzést, mint hazánkban. Míg Németországban 13,9, Magyarországon 5,9 nozokomiális MRSA fertőzés jutott 100 000 ápolási napra. Pozitív fejlemény, hogy a három nagy nozokomiális fertőzéstípus (Clostridium difficile fertőzés, MRK fertőzés, véráramfertőzés) 2015-ös összesített esetszáma érdemben, 688 esettel (5%-kal) csökkent a 2014-eshez képest. Bár ez azt is jelenti, hogy 14 ezerhez közelít az éves kórházi fertőzések száma országosan. A legyengült vagy legyöngített immunrendszerű betegek könnyebben fertőződnek Az egészségügyi ellátásba bekerült betegek szervezete, immunrendszere gyakran legyengült, nem ritkán már fennálló fertőző betegséggel érkeznek az ellátó intézménybe. A gyenge immunrendszerű, bizonyos krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseket a fertőzések is könnyebben elérik, esetenként a saját bőrükön természetes módon jelenlévő baktériumok okozhatnak fertőzést. Ugyancsak gyakori eset, hogy a beteg immunrendszerét mesterségesen kell gyengíteni (pl. szervátültetés során, a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében). Az ilyen esetekben előforduló fertőzések 30-50 százalékát sajnos a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni – közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!