Közélet

2016.05.12. 16:36

Diáktábor várja a keceli tanulókat

Felavatták Újteleken azt az fjúsági szállást, amit egy keceli alapítvány újíttatott fel. Az egykori iskolaépület diáküdülőként szolgál majd.

Barta Zsolt

Több száz olyan keceli gyerek tud legalább egy hetet Újteleken nyaralni, akiknek eddig erre nem nyílt lehetőségük. Néhány éve készült egy felmérés arról Kecelen, hogy az iskola diákjai közül mennyien nyaralnak a nyáron. Az eredmény lehangoló volt. A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulónak a többsége nem szokott nyaralni. Schindler János, az Egyházi Oktatásért Alapítvány létrehozója ekkor döntött úgy, hogy Kalocsa környékén keres egy olyan ingatlan, amelyet ifjúsági üdülőnek lehetne átalakítani. Berger József keceli iskolaigazgató, az alapítvány kuratóriumi elnöke is támogatta a nemes tervet.

A szempontok között szerepelt az, hogy a tábor ne legyen túl messze Keceltől. Ha a szülők meg akarják látogatni a gyerekeket, akkor ne kelljen sokat utazniuk. Legyen a környéken víz, ahol strandolni tudnak a diákok. A Szelidi-tó alig három kilométerre fekszik a tábortól. Újtelekre esett végül a választás, amelynek az iskolája megszűnt. s az épület több ezer négyzetméteres udvarral adott volt arra, hogy ott egy ifjúsági tábort kialakítsanak.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Berger József iskolaigazgató, Simon Sándor Józsefné Újtelek polgármestere és dr. Bábel Balázs érsek vágták el az avatószalagot
[/caption]

A helyi önkormányzat 25 évre átadta az ingatlant alapítványnak használatra. A szervezet a Darányi Ignácz Terv keretében 34,5 millió forintot nyert arra, hogy 12 szobás, 48 férőhelyes szállást alakítsanak ki. Az említett összeget a vállalkozások és magánszemélyek, és a keceli önkormányzat toldották meg több mint 20 millió forinttal, és tavaly nyár közepére elkészült az ifjúsági szállás. Egy próbaturnusra a diákok már tavaly igénybe vették, sőt karácsony és újév között télen is kipróbálta néhány fiatal, de a hivatalos átadás a napokban történt meg. A gyerekeket négy hat személyes szobák várják, mindegyikhez egy-egy fürdőszobát is építettek. Felújították az ebédlőt, a konyhát, kialakítottak egy játékszobát is.

Schindler János elmondta, hogy mozgáskorlátozottak is igénybe vehetnek két szobát. A szegény diákoktól szállásdíjat nem kérnek, csak az étkezést kell a szülőknek téríteniük. Berger József kuratóriumi elnök azt tervezi, hogy kiránduló osztályoknak is szállást nyújtanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!