Kék hírek, bulvár

2009.12.09. 19:47

Fél liter pálinka után ölt az újteleki gyilkos

Egy 2006 márciusában, Újteleken történt gyilkosság tárgyalása kezdődött meg szerdán Kecskeméten, a megyei bíróságon.

Hraskó István

2006-ban egy egyedül élő, 77 éves asszonyt öltek meg Újteleken, a falu szélén lévő Damjanich utcában. A néni holttestét pár nappal később lánya találta meg a házban. A szakértői vizsgálatok megállapították, hogy az áldozat halálát fojtogatás okozta, ezenkívül bántalmazták is, mert számos sérülést szenvedett. A házból néhány ékszer, illetve pénz is eltűnt. A rendőrség a gyilkosság elkövetésével egy román állampolgárságú férfit gyanúsított, akit azonban nem találtak meg.

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, de két és fél éven keresztül eredményesen bujkált – mint utólag kiderült – Romániában.
Idén január 2-án viszont önként feladta magát a vállaji határátkelőhelyen, és még ugyanazon a napon részletes vallomást tett a megyei rendőr-főkapitányságon. A megyei főügyészség nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolja.

A tegnapi tárgyaláson a 43 éves Ioan H. nem kívánt vallomást tenni. Így dr. Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró levetítette azt a videófelvételt, amely elfogása napján készült rendőrségi kihallgatásáról.

Ebből kiderült, hogy a vádlott alkalmi munkákból élt Pesten. 2006 februárjában a Moszkva téren álldogált, amikor egy férfi hozzálépett, és felajánlotta, hogy szegődjön hozzá, vigyázzon újteleki házára. Így került a román férfi a Kalocsához közeli faluba. 2006. március 16-án a vádlott egy óra alatt megivott fél liter pálinkát. Majd egy kocsmába is elment, ahol a vádirat szerint játékgépezett és vesztett. Ezt követően még betért egy italboltba, végül pedig beállított az idős nőhöz.

A vádlott azt állítja, nem fojtogatta az idős nőt

A vádlott azt elismerte, hogy pénzt követelt a nénitől, és hogy összekötözte, ellenben rendre tagadta, hogy fojtogatta volna.
Az ütlegeléssel kapcsolatban azt vallotta: nem tudja megmondani, hogyan keletkezhettek a sérülések az áldozaton. Állította, hogy a néni még életben volt, amikor ő elment. A szakértői vélemény szerint viszont egyértelműen fojtogatás okozta a sértett halálát, a vádirat szerint pedig a férfi több alkalommal is megütötte a nénit arcán, kezén, hátán, és a mellkasára is rátérdelt, eltörve a bordáit. Helyszíni kihallgatása során a vádlott megmutatta, hogy a néni kezét hátul kötötte össze, majd a kezeit összehúzta a lábaival is, és a száját is bekötötte. A vádiratból kiderül, hogy 90 ezer forintnyi összeget rabolt el a sértettől, akinek az ujjáról a gyűrűt is lehúzta. Ezenkívül két üveg pezsgőt vitt még el, amit útközben megivott.

Az eset után Ioan H. azonnal összecsomagolt és Romániába utazott. A tévében látta, hogy körözik, ezért két és fél évig bujkált, nagykárolyi otthonába sem ment haza.

Egy órányi anyag hiányzik a kihallgatás videófelvételéről

A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy az első kihallgatás videófelvételéről hiányzik egy órányi anyag. Így nem hangzik el benne az, hogy a vádlott az áldozat ékszereit Romániában eladta – pedig ez a momentum az írott jegyzőkönyvben szerepel. Sárközy Szabolcs kijelentette, hogy a pontatlanságok miatt megkeresi a megyei rendőr-főkapitányságot. Ítélet februárban várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!