Kecskemét

2024.05.09. 07:00

Bagossy Brothers Company-vel is találkozhat a közönség a Gyergyó Hétvégén

Több helyszínen zajlik idén Kecskeméten és Lakiteleken a VI. Gyergyó-Hétvége, mely összefonódik a Muzsikál az erdő, valamint a XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál programjaival. A legfontosabb cél, a Gyergyói hagyományok generációkon átívelő továbbörökítése, s minél szélesebb körben való megismertetése. Továbbá a hat évvel ezelőtt megálmodott „Kultúrhíd” erősítése Gyergyószék és Kecskemét-Lakitelek térség között. A programok ingyenesek.

Sebestyén Hajnalka

Május 9-12. között Lakitelekre és Kecskemétre, a Népi Iparművészeti Gyűjteménybe várják a vendégeket, ahol érdekes előadásokkal, rendhagyó népzeneórákkal, kiállítás megnyitóval, kirakodó vásárral, koncertekkel, táncházakkal, gyergyói adatközlőkkel, hagyományőrző Mesterekkel, táncosokkal, zenészekkel és a Bagossy Brothers Company-val készülnek. A nagyszabású rendezvény két főszervezője: Csüllög Edina és Vadas László népzenészek, népzenetanárok.

Gyergyó hétvége, tánc,
VI. Gyergyó-Hétvége 
Fotó: Kapott fotó

Ízelítő a lakiteleki programból. A művelődési házban csütörtökön 9 órakor kezdődik a „Laci ürge, avagy barangolás Petőfivel” a Gyergyószentmiklósi Halvirág Bábszínház előadásában. 10 órakor rendhagyó népzeneórát tart „Sót Vegyenek” címmel a Matóka Együttes.

Pénteken ugyanitt 9 órakor kezdődik a Székely hadviselők a középkori Magyar Királyságban és az Újkorban című vetített előadás 3D animációs filmekkel. Előadó Nagy József történész, Gyergyóremetéről. 

Szombaton szintén a művelődési házban 15 órától „Gyergyói Sokadalomra várják az érdeklődőket, kirakodó vásárral, hagyományos ízek kóstolásával. 18 órakor Örökségvédelmi Gálaest lesz. Vasárnap a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat keretében, a Tőserdőben 13:30-tól a Boróka Zenekar játszik.

A Gyergyó Hétvége kecskeméti programkínálata is bőséges, az érdeklődőket péntektől a Népi Iparművészeti Gyűjteménybe várják. 

Pénteken 9.30-kor kezdődik a Laci ürge, avagy barangolás Petőfivel című program a Gyergyószentmiklósi Halvirág Bábszínházzal. 10.30-tól „A népzenei gyűjtések világa a kezdetekben és napjainkban” címmel dr. Héjja Bella Emerencia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa, a Kecskeméti Kodály Iskola népi ének és népzenetanára tart előadást. 11.30-tól „Székelyek a második világháborúban” címmel vetített előadás látható 3D animációs filmekkel, szintén Nagy József történésszel. 12.30-kor kiállítás nyílik Szőttesek és Viseletek Gyergyóból címmel Brassai Ibolya sütőasszony, szövőnő alkotásaiból. 19 órakor koncert és 20 órától táncház lesz. 

Szombaton 9.30-tól rendhagyó népzeneórát tartanak a Gyergyószékről érkezett hagyományőrzők. 10.30-tól látható Vitéz László és a Csodamalom a Ludas Mátyás Bábszínház előadásában. 13 és 14.30 között közönségtalálkozóval vár Bagossy Brothers Company.

Szintén szombaton a Muzsikál az erdő rendezvénykeretében a Nyíri erőben 11.30-tól a gyergyói vendégek zenélnek. 

Vasárnap Kecskemét főterén a Hungarikum Fesztivál keretében 14.30 – 15.30 között Csík János és a Mezzo lépszínpadra. 

Az események ingyenesek! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!