Kultúra

2024.04.30. 16:25

A halasi főtéren is ropták a táncot a tánc világnapján – videóval

A táncot, a táncművészet világnapját ünnepelték április 29-én világszerte, Kiskunhalason a helyi művészeti iskola tanárai és az Így tedd rá! mozgalom vezetői szerveztek flashmobot a város főterére, ahol kicsik és nagyok együtt ropták a táncot.

Pozsgai Ákos

A tánc világnapja apropóját az adja, hogy ezen a napon született Jean-Georges Noverre, minden idők egyik legnagyobb balett-táncosa. Az UNESCO közbenjárásával 1982 óta április 29-én a Nemzetközi Táncbizottság felügyelete alatt ünnepli az egész világ a tánc művészetét. 

tánc, világnap, flashmob
Kicsik és nagyok együtt ropták a táncot
Fotó: Pozsgai Ákos

A tánctanításnak nagy hagyománya van Kiskunhalason is, ahol a modern, a klasszikus és a néptánc iránt nagy az érdeklődés. A legismertebb helyi táncegyüttesek között található a Stúdió 2000 TSK, a Halas Táncegyüttes, valamint a Kiskun Táncegyüttes, és évek óta oktatják a táncot a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskolában is. Országos és nemzetközi hírű tánc pedagógusoktól sajátíthatják el a különféle táncok alapjait, de akár művészeti fokon is a jelentkezők.

A halasi versenytáncosok, valamint a népi hagyományokat ápoló néptáncosok, országos és nemzetközi megmérettetéseken is kiváló eredményekkel szerepelnek. A város és a régió kulturális eseményeinek elmaradhatatlan szereplői és gyakran kapnak meghívást határon túli magyarlakta területekre, illetve Európa távolabbi városaiba és a tengeren túlra is.

Táncoljunk együtt Kiskunhalas főterén a tánc világnapján címmel szervezett flashmobot Györgyiné Szekeres Csilla, az Így tedd rá! mozgalom helyi vezetője és Juhász Eszter, a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanára, aki a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett és a Magyar Állami Népi Együttesben is táncolt.

A felhívásra megtelt a város főtere, ahol kicsik és nagyok együtt táncoltak, a talp alá valót Székely Tibor, Vladár Károly és Szabadi Tamás húzták.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!