Kötet

2023.10.26. 09:29

Bemutatták dr. Varga László könyvét Kecskeméten – galériával

Mindennek rendelt ideje van címmel jelent meg dr. Varga László nyugalmazott református lelkipásztor könyve, melynek bemutatóját szerdán tartották a Kecskeméti Református Egyházközség Újkollégiumának Díszteremben. 

Lizik-Varga Katalin

Dr. Varga László dedikálta is a köteteket

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az alkalmon Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze köszöntötte a népes hallgatóságot. Mint mondta, hálás azért, hogy ma a kezében tarthatja a megjelent kötetet, melyet a Nemzeti Emlékezet Bizottság kezdeményezésére készítettek el és amelynek a megjelenését a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye és a Kecskeméti Református Egyházközség is támogatta. 

Kriskó János, a kötet szerkesztője, a könyvben szereplő interjúk készítője röviden bemutatta a kiadványt a jelenlévőknek és beszélt a kötet elkészítésének főbb állomásairól is. Mint mondta a könyv egy nem különösebben tág mezsgyén elkészült interjúfüzér, amit úgy raktak sorba, hogy egy életpálya egészét magába foglaló kötetté váljon. 

A könyvben egy hosszú ideig a jó ügyért dolgozó férfi emlékeinek kiemelt és talán legfontosabb részletei tárulnak elénk – tette hozzá Kriskó János, majd hangsúlyozta, hogy dr. Varga László a maga módján Kecskemét városáért nagyon-nagyon sokat tett. 

– Mindennek rendelt ideje van – ez nem más, mint az Isten csodálatos munkája 

– mondta dr. Varga László. Hozzátette, hogy igencsak furcsának mondható életútjában úgy véli az történt, ott történt és úgy történt minden, ahogy kellett. 

A lelkész elmondta, hogy a könyv címe a Bibliából származik, és fel is olvasta azt a részt a Szentírásból. A lelkész az életútjáról is beszélt. Elmondta, hogy a háború előtt három évvel született, a háború idején volt gyerek és háborúban éli most idős napjait is. Isten megőrzött a háborúban, utána szép éveket élhettem meg, azután a borzalmas Rákosi idő következett, megélhettem a „csodálatos” 56-ot, aztán a borzalmas terrort, a kommunizmus, a besúgás és a megfigyelés időszakát, a rendszerváltás örömét, annak csalódását és - én vallom - az elmúlt konszolidált 13 évet – mondta a lelkész.  

Hangsúlyozta: megtanultam, hogy véletlenek márpedig nincsenek, csak Gondviselő és gondviselés. Éppen akkor, éppen ott, éppen úgy, éppen azt teszi, amit kell! Mert „Mindennek rendelt ideje van!” 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában