Eredményhirdetés

2024.05.17. 15:05

Közel száz csapat mérte össze tudását az idei félegyházi helytörténeti vetélkedőn – galériával

Idén is nagysikerrel rendezték meg a XIX. Helyismereti vetélkedőt, melynek középpontjában Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250 éves jubileuma állt. Az idei vetélkedőben azonban nemcsak erre az évfordulóra emlékeztek. A szervezők szerették volna, ha a diákok jobban megismerkednének a város történetével, a helyi sorsfordító eseményekkel, híres szülöttjeivel, akik vagy amik formálták a település fejlődését – mondta el az ünnepélyes eredményhirdetésen Samu Csilla múzeumpedagógus, a verseny főszervezője.

Vajda Piroska

Zsúfolásig telt diákokkal a városháza díszterme az ünnepélyes eredményhirdetés alkalmával.  

helyismereti vetélkedő, vetélkedő, Kiskunfélegyháza
A XIX. helyismereti vetélkedő résztvevőit Csányi József polgármester is köszöntötte
Fotó: Vajda Piroska

A XIX. helyismereti vetélkedő résztvevőit Csányi József polgármester is köszöntötte. Mint mondta, tősgyökeres félegyháziként nagyon fontosnak tartja, hogy minden kisgyermek, aki ebbe a városba születik és itt nő fel, az megismerje a város történelmét, a város jeles személyiégeit. Hangsúlyozta, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Kiskunfélegyháza nagyon sok híres emberrel büszkélkedhet. Hiszem, hogy az a tudás, amit megszereztek az iskolai tanulmányaitok alatt, titeket is hozzásegíthet ahhoz, hogy országos vagy akár világhírnévre tegyetek szert. A helytörténeti vetélkedő is jó alapja annak, hogy elinduljatok ezen az úton – fogalmazott a városvezető. 

Samu Csilla a részletekről elmondta, négy korcsoportban 93 csapat, összesen 279 diák teljesítette a háromfordulós vetélkedőt. A verseny első részében a múzeum és a könyvtár által előre elkészített feladatlapot kellett megoldaniuk a diákoknak, amit kiegészített a levéltár feladatsora is. A feladatok között a tanulók találtak keresztrejtvényt, igaz-hamis, totó, kiegészítendő feladatot is, de tartalmazott digitális kompetencia fejlesztését biztosító kérdéseket is. A második fordulóban online feladatokat kellett a tanulóknak megoldani. Ezek a város középületeihez és híres személyeihez kapcsolódtak. A harmadik forduló a városbejáró volt, amely öt helyszínt ölelt fel. A tanulóknak a városi könyvtárban, a levéltárban, a Móra Ferenc Művelődési Központban, a Kiskun Múzeumban és a Városháza dísztermében kellett helyben feladatokat megoldani. 

A három forduló eredményeként alakult ki a végeredmény:

4. osztály – 1. korcsoport:
1. helyezett: Horváth Zoltán, Nagy Nóra, Rácz Boglárka. Felkészítő pedagógusok: Farkasné Gáspár Renáta, Gácsi Bernadett (Constantinum).
2. helyezett: Lantos Lili, Lengyel Réka, Molnár Sára Dóra. Felkészítő pedagógus: Nagy Sándor Zoltánné. (Batthyány Lajos Általános Iskola). 
3. helyezett: Kovács Boglárka, Pelyhe Emese, Pót Damiján. Felkészítő pedagógusok: Farkasné Gáspár Renáta, Gácsi Bernadett. (Constantinum). 

5–6. osztály – 2. korcsoport:
1. helyezett: Kovács Zsófia, Oláh-Marcényi Judit, Sárkány Kata. Felkészítő pedagógus: Tarjányi Xénia. (Platán Utcai Általános Iskola). 

2. helyezett: Andrási Aliz, Endre Emma, Kis-Szabó Kitti. Felkészítő pedagógus: Tarjányi Xénia. (Platán Utcai Általános Iskola). 
3. helyezett: Farkas Levente, Gríz Csanád, Nagy Máté. Felkészítő pedagógus: Szepesi István Tamás. (Batthyány Lajos Általános Iskola).

7–8. osztály – 3. korcsoport:
1. helyezett: Czifrik Réka Fekete Sára Szabó Alíz. Felkészítő pedagógus Kissné Fekete Éva. (Móra Ferenc Gimnázium). 
2. helyezett: Kopasz Kinga Palotás Róbert Szabó Csenge. Felkészítő pedagógus: Tarjányi Xénia. (Platán Utcai Általános Iskola). 
3. helyezett: Szilágyi Lili, Farkas Molli, Kiss Balázs József. Felkészítő pedagógus: Kissné Fekete Éva. (Móra Ferenc Gimnázium). 

Középiskola – IV. korcsoport
1. helyezett: Bakos Lilla, Faragó Anna. (Móra Ferenc Gimnázium). 
2. helyezett: Tóth Lilla Szabó Mihály Szalai Tamás. Felkészítő pedagógus: Kádár Krisztina. (Mezgé).
3. helyezett: Atkári Ariella, Kovács Edit, Farkas Dominik. Felkészítő pedagógus: Messzi-Szabóné Major Márta (Szent Benedek PG).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában