Felsőszentiván

2024.04.28. 11:14

Megszentelték a búzatáblát: elindult a Magyarok Kenyere program Bács-Kiskunban – galériával, videóval

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program vármegyei búzaszentelő ünnepségét szombaton tartották Felsőszentivánon.

Márton Anna

A rendezvényen részt vettek az egyházak képviselői, dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Muka Gábor és Szűcs Tibor metropoliták, Tóth Árpád református lelkész.

DSC_0038
Megszentelték a búzatáblát
Fotó: Márton Anna

Köszöntőt mondott Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselje, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány elnöke, Horváth Vivien, a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, a program projektvezetője, Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Farkas László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének mezőgazdaságért felelős alelnöke, Vörös Szilárd polgármester, Vancsura József helyi gazdálkodó, a GOSZ tiszteletbeli elnöke, címzetes egyetemi docens, Kis Zsoltné, a Gazdasszonyok Bács-Kiskun Vármegyei Gazdakörének elnöke, továbbá Kovács Attila, a Felsőszentiváni Gazdakör elnöke.

A nemzeti összetartozás és a szolidaritás jelképe

A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program kezdeményezés Pécsről indult 2011-ben. A program a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának gondolatából mára széles tömegeket megmozgató karitatív kezdeményezéssé nőtte ki magát – hangzott el az eseményen.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem tulajdonképpen olyan össznemzeti kenyér, amelybe nemcsak a hazai, hanem a határainkon túl élő magyar honfitársaink által megtermelt búza is belekerül. A mozgalom indulásakor összegyűlt 10 tonna gabona több mint százszorosára bővült. Évről évre rekordot dönt a csatlakozó gazdák száma a Kárpát-medencében.

A program szervezőinek küldetése, hogy minden szükséget szenvedő magyar ember asztalára kerülhessen a mindennapi kenyér.

A szombati ünnepség a kezdeményezés vármegyei nyitórendezvénye volt. Az ünnepségen a Felsőszentiváni Arany János Általános Iskola tanulói mutattak be műsort. Felkészítő tanáraik: Komárominé Szabó Anita és Vörös Szilárdné.

Zsigó Róbert köszönetet mondott a szervezőknek, továbbá kiemelte: köszönet illeti a gazdálkodókat, akik a kezdeményezést megtöltik tartalommal, mert ők azok, akik a búzát felajánlják ehhez a nemes célhoz.

– Azt gondolom, hogy ideje van annak, hogy megköszönjem a gazdálkodók munkáját is, hiszen az ő egész éves áldozatos munkájuknak köszönhetően kerül a magyar családok asztalára a kenyér. A mindennapi kenyerünket tőlük kapjuk, az ő munkájuk következtében. Köszönet és hála nekik azért a munkáért, amit elvégeznek egész esztendőben – fogalmazott a miniszterhelyettes. Végül jó munkát kívánt mindenkinek az esztendőre. Olyan munkát amelynek értéke, értelme és eredménye van.

Történelmi tradíció, hagyomány

Vörös Szilárd házigazda polgármesterként, gazdaként szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta: érzi az áldás szükségességét, a jó Isten segítségének kérését a mai gazdasági körülmények között, amikor az utolsó három évben történelmi aszály volt Magyarországon, ezt követően az ismert gazdasági körülmények között példa nélküli árcsökkenés sújtotta a gazdákat. Éppen ezért fontos a búzaszentelés, hogy jusson mindenkinek az asztalára új kenyér, és legyen ehhez nagyon finom gabona.

Emlékeztetett arra, hogy a második világháború előtt Felsőszentivánon már volt hasonló esemény, máig élnek olyan személyek, akik pontosan tudják, hogy hol volt a körmenet, hogyan szentelték meg a búzát.

– Ez nemzeti ügy, történelmi tradíció, szép hagyomány, és Felsőszentivánon, az Új utca és a Zöld fasor kereszteződésénél mentek ki a lakosok, és az első búzatáblát szentelték meg, ami éppen az akkor hivatalban lévő bíró búzatáblája volt. Ez már legenda, de most a jelenlévőkkel szimbolikusan megszenteljük a felsőszentiváni búzatáblát, ami a Bácska szívében, talán a legjobb bácskai földek egyikén van – tette hozzá a polgármester.

Sok rászoruló számára nyújt segítséget

Dr. Mák Kornél, Bács-Kiskun vármegye vezetése nevében köszönetet mondott a Magyarok Kenyere program szervezőinek, páratlan kezdeményezés, amely évről évre nemcsak jelképes, hanem nagyon sok rászoruló embertársunk számára segítséget is ad. Hangsúlyozta, hogy a hit és a kenyér összetartozik. Aki vet, mindig hittel vet, azzal a reménnyel, hogy lesz termény.

Farkas László beszédében kiemelte: minden évben felemelő, jó érzés összegyűlni a Magyarok Kenyere apropóján.

– Hiszem, ahogy 15 millió búzaszem lisztté őrölve kenyérben válik eggyé, úgy válik egységes nemzetté a 15 millió magyar, bárhol is él a világban. A Magyarok Kenyere program a magyar gazdák lelkéből fakadt, határon belül és határon kívül, a Kárpát-medence magyarlakta régióiban – fogalmazott az alelnök.

A rendezvényen kitűnő hangulatot teremtett a Madarasi Harmonikások Alapítvány Zenekara, magyar indulókat, csárdásokat, operettrészleteket játszott.

Az ünnepség a búzatábla áldásával, szentelésével zárult. Az egyházak képviselői és a vendégek közösen kérték Isten áldását a jó termésért.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában