Húsvéthétfő

2024.04.01. 19:53

Nem hervadnak el a lányok és asszonyok Kiskunhalason sem – galériával

Sokéves hagyomány, hogy Kiskunhalason a húsvéti díszkútnál tart hagyományos locsolkodást húsvéthétfőn a helyi Pásztortűz Egyesület. Idén a kisszállási Piros Muskátli Néptáncegyüttes tagjai adtak ízelítőt abból, hogy régen hogyan locsolkodtak a legények. Hagyományos locsolkodásra várták a helyi Tájházban is az érdeklődőket, ahol a Halas Táncegyüttes tagjai locsolták meg az együttes hölgy tagjait.

Pozsgai Ákos

Reggel óta tartottak a locsolkodások országszerte, egykor vidéken a lányokat a kúthoz vitték és vödörrel leöntötték őket hideg vízzel, manapság már inkább illatos kölnivel locsolkodnak a férfiak. Kivételek azonban mindig vannak, így Kiskunhalason is a városházával szembeni, színes tojásokkal és szalagokkal feldíszített húsvéti kútnál hagyományosan locsolkodtak a kisszállási Piros Muskátli Táncegyüttes legényei, akik hideg vízzel öntözték meg a lányokat. 

Hagyományos locsolkodásra várták a halasiakat a helyi Tájházba is
Fotó: Pozsgai Ákos

Molnár H. Boglárka, az MTVA riportere idén harmadszor tudósította élőben az M1 Híradóját a kiskunhalasi locsolkodásról. Végső István történész, a Pásztortűz Egyesület elnöke volt a beszélgetőtársa, aki beavatta a tévénézőket abba, hogy locsolkodtak régen Halason.

– Vannak leírások azzal kapcsolatban, hogy a húsvéti mulatozás már elindult húsvétvasárnap bálokkal, aztán húsvéthétfőn hajnaltól járták a legények a 112 ezer holdas halasi határt és meglocsoltak minden lányt és asszonyt. A locsolkodásért kaptak pálinkát, jó bort, sonkát, kalácsot és cukros süteményt – számolt be a halasi történész, aki elmondta azt is, hogy a hagyományoknak megfelelően most ők is húsvéti asztallal, zenével és több vödör kútból hozott hideg vízzel készültek a locsolkodásra.

A kisszállási táncegyüttes hölgytagjai és a kiskunhalasi lányok mellett a közmédia tudósítójának is bőven kijutott a hideg vízből, akit a bejelentkezés végén több irányból locsolták meg a legények, így már biztos, hogy nem hervad el.

Hagyományos locsolkodásra várták a halasiakat a helyi Tájházba is, ahol a Halas Táncegyüttes férfi tagjai locsolták meg kölnivel és egy kanna hideg vízzel a táncos hölgyeket, akik színes tojással, sonkával és süteménnyel vendégelték meg a locsolkodókat és mindenkit, aki húsvéthétfőn betért a Tájházba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában