Megemlékezés

2023.09.25. 16:59

Rendhagyó Petőfi-emlékestet rendeztek Ordason – videóval

A Petőfi emlékév kapcsán országszerte megemlékeztek nagy költőnkről, ebbe a sorba illeszkedett – még ha rendhagyó módon is – a Pataji Zenebarátok együttese ordasi előadása, ahol felcsendültek Petőfi-versekre írott közismert dalok, illetve a kortársak népszerű dallamai.

Zsigmond Enikő

A Pataji Zenebarátok adtak koncertet a Petőfi-emlékesten

Fotó: Zsigmond Enikő

– A magyar költészet üstököséről sokan sokféleképpen megemlékeztek, de ahogy most itt mi, úgy sehol. Higgyük azt, hogy Petőfi égi országútján éppen erre jár, leül közénk, és ismerve vidám természetét, velünk nótázik! – hangzott el a bevezetőben, s hogy segítsék a közös nótázást, kiosztották a közönségnek az est folyamán elhangzó művek dalszövegeit.

Az előadásban olyan dalok csendültek fel, mint a Befordultam a konyhára, a Fa leszek, ha fának vagy virága, a Fürdik a holdvilág vagy az Egressy Béni által megzenésített Ereszkedik le a felhő. De Petőfi kortársait is megidézték, például Szelestey László költő Ez az én szeretőm kezdetű versére Simonffy Kálmán írt csárdással, vagy Tolnai Alajos-Simonffy Kálmán Jaj, de magas, jaj, de magas ez a vendégfogadó művel, vagy a Gaál József-Egressy Béni szerzőpáros által jegyzett Mi füstölög ott a síkon távolba dallal.

– Petőfi nagy kópé volt, mindenkinek igyekezett a kedvére írni. Kiskőrösön született, de Kiskunfélegyházáról írja, hogy „Ez a város születésem helye…”, majd eggyel odébb, Kecskeméten pedig ezt: „Hírös város az aafődön Kecskemét, ott születtem, annak öszöm könyerét” – ezzel konferálták fel az est címadó dalát, hozzátéve, hogy a költő a verset Pozsonyban írta, és ezek után ember legyen a talpán, aki kideríti, hol áll az a kis lak a nagy Duna-mentében.

Dalaikkal felidézték még – a teljesség igénye nélkül – Pálóczi Horváth Ádámot, a magyar zenei romantika virtuózai, a verbunkos stílus megteremtői közül és Bihari Jánost, Johannes Brahms-ot, aki Pest-Budán szívesen időzött kávéházakban, vendéglőkben, hallgatta a cigányzenekarok játékát, összeszedte a legjellemzőbb dallamokat, és ezek alapján megírta a 21 darabból álló Magyar táncok sorozatát, melyből a Repül a szán kezdetű dal a IV. magyar tánc dallama szintén elhangzott a műsorban.

A műsorvégi vastapsot Petőfi Sándor-Szentirmay Elemér: Tíz pár csókot egy végből kezdetű csárdás-frissével érdemelte ki a Pataji Zenebarátok együttese, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével frissen kitüntetett Szabó Sándor közreműködésével. A dalolásban Felnagy-Varga Nóra segített a lelkes közönségnek. A darabokat hangszerelte és az összekötő szöveget írta Szabó László, konferált Vargáné Szabó Ilona. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában