Petőfi földjén

2023.06.14. 15:30

Kiskunfélegyházán adták át a Magyar Művészetért Díjakat – galériával

Petőfi földjén címmel rendezték meg a Magyar Művészetért Díjrendszer 46. díjátadó gáláját kedden Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A magyarországi és határon túli magyar művészek munkájának elismerésére és megbecsülésére alapított díjat idén öten vehették át. Öten Ex Libris díjat kaptak. A díjátadó gála egyben a díjrendszer megalapítójának, Gubcsi Lajosnak a szerzői estje is volt.

Vajda Piroska

Az elmúlt harminchat évben a Magyar Művészetért Díjrendszer keretében összesen 1500 különböző díjat adtak át a kitüntetetteknek

Fotó: Bús Csaba

A Petőfi-emlékévben nem is lehetett volna máshol a díjátadó gála, mint Kiskunfélegyházán, a díjalapító szülővárosában. Gubcsi Lajos ugyanis június 7-én ünnepelte 75. születésnapját. A dátum azért is jeles, mert 175 éve ezen a napon írta meg Petőfi Sándor a Szülőföldemen című versét, melyben Félegyházát nevezi meg szülővárosának. E jeles alkalomból tartották meg a szerőzi estet is a Hattyúházban – ismertette köszöntőjében Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatónője.  

A megjelenteket Csányi József, polgármester is köszöntötte. Elmondta, Kiskunfélegyháza abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Jóisten számos olyan tehetséges emberrel áldotta meg a várost, akik öregbítették és messze vitték Félegyháza hírnevét. Kiemelte Petőfi Sándort, akinek a magyarságtudata mindannyiunk számára példaértékű. A polgármester szerint az idei díjazottak is hasonló magyarságtudattal cselekvő tiszta érzésű emberek. 

A díjátadó gálán elhangzott, hogy az 1987 óta odaítélt díj célja az alkotóművészek és a hagyományos magyar művészet alkotásainak megbecsülése valamennyi műfajban, határokon innen és túl. Az alapdíj az évek során további történelmi, művészeti díjakkal bővült. A kitüntetettek pénzjutalmat és egy aranyozott ötvösmunkát kaptak. Az elmúlt harminchat évben a Magyar Művészetért Díjrendszer keretében összesen 1500 különböző díjat adtak át a kitüntetetteknek.

Magyar Művészetért Díjat kapott: Meister Éva színművész, Csoóri Sándor zeneművész, Csík János zeneművész, Nagy Csaba tárogatóművész, Antal Imre és Ágnes zenész-énekes (Székelyföld-Ausztria).

Ex Libris Díjat vehetett át: Révész Csilla és Révész Tibor református lelkész házaspár (Felvidék-Zseliz); Werschitz Gyenizse Annamária etnográfus, kiskunkutató; Faltis Alexandra képzőművész, illusztrátor; Zetényi Csukás Ferenc történész, író; Baky Péter festőművész.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában