Minősítés

2023.06.07. 18:45

A Kecskeméti Református Gimnázium is az Európai Parlament Nagykövet Iskolája

A Kecskeméti Református Gimnázium is szerepel azon öt új iskola között, mely teljesítette a 2022/23-as tanévben az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program feltételeit Magyarországon.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Református Gimnázium

Fotó: Beküldött fotó

A minősítést jelképező plaketteket Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője adta át kedden Budapesten, az Európa Pontban. A jelenlévő „szenior nagykövetek” és „junior nagykövetek” (azaz a tanárok és a diákok) a tanév során a programban végzett munkájukért elismerésben részesültek.

A 2022/23-as tanévben csatlakozott iskolák: az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, az egri Dobó István Gimnázium, a Kecskeméti Református Gimnázium és a Nyíregyházi SZC Zay Anna Technikum és Kollégium.

Az Európai Unió minden tagállamára kiterjedő programot 2017-ben indította az Európai Parlament. 

A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt. 

A program keretében nem pusztán az Európai Unióra vonatkozó tényeket ismerik meg a diákok, hanem azt is megtapasztalhatják, hogy mit jelent az EU a hétköznapi életben, mindennapjainkban, és mit tehetnek a tanulók azért, hogy a jövő Európája olyan legyen, amilyennek ők szeretnék. Magyarországon a programnak már 55 tagja van, gimnáziumok, szakgimnáziumok, szakiskolák egyaránt. A programban való részvételre bármely magyarországi középfokú oktatási intézmény pályázhat, szakképzési centrum alá összevont iskolák is külön-külön jelentkezhetnek. A következő pályázati időszak 2023 szeptemberében kezdődik.

Lővei Andrea irodavezető (Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája Magyarországon) köszönti a résztvevőket az Európai Parlament Nagykövet Iskolák oklevélátadásán kedden a budapesti Európa Pontban
Fotó: Beküldött fotó

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program célja, hogy létrejöjjön egy iskolákból, tanárokból és diákokból álló, az Európai Parlamenttel, képviselőivel és a tájékoztatási irodákkal együttműködő, egyre növekvő hálózat. Azok az iskolák válhatnak a hálózat részérvé, amelyek oktatási tevékenységük révén felhívják a figyelmet az európai parlamentáris demokráciára és az európai polgárság értékeire.

A program keretében egy koordinátor pedagógus („szenior nagykövet”) és a vele dolgozó elkötelezett diákcsoport („junior nagykövetek”) munkája alapozza meg az iskola felkészülését a minősítést jelentő plakett tanév végi elnyerésére, majd a Nagykövet Iskolája programban való további részvétel folytatására.

Résztvevők az Európai Parlament Nagykövet Iskolák oklevélátadásán kedden a budapesti Európa Pontban
Fotó: Beküldött fotó

A budapesti, bécsi, ljubljanai, pozsonyi és zágrábi kapcsolattartó irodák közös szervezésben rendezték meg Veszprémben az Európai Parlament Nagykövet Iskola program határokon átnyúló ifjúsági rendezvényét. Öt ország (Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia) 35 iskolájából mintegy 250 középiskolás és tanáraik, valamint az Európai Parlament europaert.eu önkéntes közösségének tagjai vettek részt. Az idei rendezvény helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy 2023-ban Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A találkozó témái többek között az ifjúság és Európa jövője, a klímasemlegesség, és az EU előtt álló kihívások voltak, a fiatalok szemszögéből nézve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában