Baja

2023.03.22. 13:50

Segítenek a bajai fiataloknak megtalálni a lelki és testi egyensúlyt − galériával

A Mogyi-Bajai Vízisport Centrumban, a kajak-kenu klubban mentálhigiénés foglalkozást tartottak a fiatalok részére. A programot több szervezet közösen koordinálja, Hal Melinda, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tanuláskutató Intézet munkatársa és a Bajai Szent Rókus Kórház klinikai szakpszichológusa felügyeli a program kivitelezését.

Márton Anna

Hoffmann Mónika kajak kenu egyesület vezetője és Krupincza Mariann mentálhigénés szakember tartották a foglalkozást

Fotó: Márton Anna

 − Olyan mentálhigiénés programot terveztünk a kolléganővel közösen, ami a fiatalokat abban tudja segíteni, hogy a krízisekkel jobban megküzdjenek. Általános egészséges életmódra buzdító programot gondoltunk a számukra, akár a 10-11 évesektől egészen a 18 évesekig. Most legfőképpen sportolókat céloztunk meg, de alapvetően mindenkit várunk majd szeretettel, mert nyitott programokat tervezünk a számukra − mondta hírportálunknak Hal Melinda.

Általános kérdésekről, de interaktív vezetés mellett tartják a találkozásokat. Abban az esetben, ha egy csoport egy konkrét problémát megnevez, akkor a szakemberek azzal foglalkoznak a program ideje alatt, mindenféle mentális és motivációs kérdésekkel együtt.

Hal Melinda felügyeli a program kivitelezését, Krupincza Mariann szintén az MCC projektjében dolgozik és mentálhigiénés szakemberként segíti a fiatalokat. A mentálhigiénés szakember arra fókuszál, hogy az egészséget miként lehet megőrizni. Tehát, hogyan tudunk úgy élni, hogy lelkileg és fizikailag egyaránt egyensúlyi állapotot hozzunk létre. Hal Melinda szakpszichológusként pedig igyekszik azoknak is egyéni segítséget nyújtani, akik már egy komolyabb tünettel vagy problémával küzdenek, illetve abban is tanácsot kaphatnak, hogy hova tudnak fordulni. Mindenképpen kapuőr funkciót látnak el.

− A kajak-kenu klubban nagy fokú nyitottságot látunk, már sokadik programunkat visszük a vízitelepre, ahol a környezet is adott, hogy a test és a lélek egyensúlyáról tudjunk beszélni. A tapasztalatunk pedig az, hogy a fiatalok nagyon nyitottak, szeretnének beszélgetni. Szívesen elmondják a véleményüket, szeretnek interakcióba lépni és örülnek annak, ha megkérdezzük őket bizonyos témákban. Ilyen szempontból azt mondhatom, hogy ez már a tizedik alkalmunk, és mindig nagy nyitottságot tapasztaltunk − mondta Hal Melinda. A szakembernek hasonló tapasztalatai vannak az osztályokkal is, amikor dolgozik a város különböző iskoláiban.

Bárki bejelentkezhet a programokra, mint azt a pszichológusnő elmondta, elsősorban osztályfőnökök keresik meg, de a szülők és természetesen a gyerekek is. Ők maguktól szokták javasolni a beszélgetést egy külsős szakemberrel, aki esetleg nem a szülőjük, tanáruk, vagy edzőjük, mert vannak olyan kérdéseik, amiket szeretnének átbeszélni.

Nem csak a serdülőkor problémáit vitatják meg, hanem azt is, hogy kit, hogyan érint egy háborús helyzet a szomszédban. Csak hogy speciális témákat is megemlítsünk. 

− Ne legyenek kétségeink, a fiatalok körében nagyon megemelkedett a szorongás a háború miatt, egyébként a felnőtt lakosság körében is. De nyilván, amíg egy felnőttnek megvan a stresszkezelő készlete a váratlan helyzetekre, addig egy fiatalnak vagy kicsi gyermeknek nem feltétlenül. Ettől függetlenül hallja a hírekben, lehet, hogy belül nagyon szorong emiatt, fél, hogy mi lesz, ha esetleg ide is elterjed a háború, de irreális félelmeket is hordozhat magában. Mi ezeken a programokon mindig fókuszálunk és arra helyezzük a hangsúlyt, hogy kell az adott, őt érintő krízisekkel megküzdeni

 − tette hozzá Hal Melinda pszichológus. 

A felnőttek részére is örömmel állnak rendelkezésre, a közösségi portálokon vagy a vízisport centrumon keresztül. Lehet minket továbbá az MCC budapesti központjában és a bajai kórházban is keresni. Nem csak a sportolókat és a krízis helyzetben lévőket várják, hanem azokat is, akik kapcsolódni, közösséget alkotni szeretnének bizonyos témák mentén. Hal Melinda, aki a Bajai Ifjúsági Fórum vezetője hozzátette még, hogy a szervezet továbbra is működik, hamarosan egy városi programban is bemutatkoznak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában