ünnepség

2021.11.17. 19:12

Megemlékeztek a harctéren elesett katonákról Szabadszálláson

Szabadszálláson is csatlakoztak a Nemzetközi Gyertyagyújtási Akcióhoz, amelyen a csatában elesett hősökre emlékeznek.

Gulyás Sándor

Pipacs Nap Szabadszállás Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/11/13 Darabos József polgármester, Farkas Zoltán ny. alezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke

Fotó: Gulyás Sándor

A harctéren elesett katonák hősiességét és áldozatát idézte vissza a Honvéd Nyugdíjas Klub az emlékezés napján, csatlakozva a Nemzetközi Gyertyagyújtási Akcióhoz is.

A „Pipacs, a holtak vérvirága” című képet Csomák Lászlóné, Cserzsi, szabadszállási textilszobrász készítette (A fotón (balról-jobbra) Horváth Balázs ny. ezredes, Csomák Lászlóné, Cserzsi Fotó: Gulyás Sándor

Az emlékezés napja, vagyis a Poppy Day kialakulásának, tartalmának történetét Horváth Balázs nyugállományú ezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub hagyományőrző csoportjának vezetője foglalta össze. Elmondta, hogy éppen száz esztendeje vált a pipacs hivatalos jelképpé, bár már előtte is megjelent a megemlékezéseken. A szimbólumot John McCrae alezredesnek – egy katonatársa, bajtársa temetési szertartását követően megírt – verse, A flamand mezőkön, más fordításban a Flandria mezején című költemény tette világszerte ismertté.

A pipacs napja alkalmára rendezett megemlékezést egy alkotás, a Pipacs, a holtak vérvirága című kép bemutatása tette teljessé. A képet Csomák Lászlóné Cserzsi szabadszállási textilszobrász készítette paverpol technikával, a helyőrségi gyűjtemény In Memoriam szobájába. Az alkotás témája a sivár harcmező, a véráztatta csatatér, a katonatemető. Színében a komorság, az aknák felverte kormos föld porának sötétsége és a holtak vérének élénkpirosa a meghatározó.

Az emlékezés napja történetét Horváth Balázs foglalta össze
Fotó: Gulyás Sándor

A harcmező ezüstös csillogása felidézheti a nézőben a hóval borított orosz harcterek, jeges mezők fagyosságát, míg a vérvirágok a flamand csataterek túlélőit, a pipacsok rengetegét hozhatják a szem­lélő elé.

– Bár megfogja, irányítja a tekintetet az átlósan húzódó, a kép kereteiből kinyúló, a síkból kiemelkedő harcárok és mellvéd halomsora, de az alkotást néző szemét mégis egy esendő, de valójában erős jelkép vonzza a kép közepére, az egyszerű katonasír ezüstös, hevenyészett fejfája, s rajta az odavetett rohamsisak a maga élettelenségével. A katonavég a legszentebb áldozat, az életáldozat jelképe – fogalmazott Horváth Balázs.

Farkas Zoltán egyesületi elnök virágcsokorral köszöntötte az alkotót és alkotását. Ezt követően gyújtották meg az emlékezés tizenegy mécsesét a jelenlévők, és felzengett a „Magyar takarodó” kürtszava.

Az ünnepi rendezvény az első, majd a második emlékműnél folytatódott, ahol a résztvevők elhelyezték a kegyelet koszorúját, valamint mécseseket gyújtottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában