Kalocsa

2018.01.28. 16:07

Az influenzahullám februárban érkezhet meg

Jellemzően nem tapasztalnak influenzaszerű megbetegedéseket a kalocsai házi- és gyermekorvosok, ám a várókban sokan megfordulnak, leginkább felső légúti, megfázásos panaszokkal. A gyerekek kevésbé bírják, meglepő módon többeket kezelnek hányás-hasmenéssel járó fertőzésekkel is, ­pedig ez kevésbé jellemző a ­téli időszakra. A védőoltásokat egyébként jobban viszik az emberek, mint tavaly.

Gábor János

– Felső légúti betegségek vannak, de ezeknek nincs kimondottan influenzás ­jellege – mutatott rá dr. Hajdú Zoltán. A kalocsai háziorvos megjegyezte: a lakosság egész jól megúszta az ünnepi időszakot, ami az első nagyobb influenzás hullám szokott ­lenni, viszont ezúttal csak ­elvétve tapasztalták a betegeknél az erre a megbetegedésre jellemző tüneteket. Hozzátette: most leginkább az időjárás okozta meghűlések, melléküreg-gyulladások, esetenként tüdőgyulladások fordulnak elő. A városban jobban fogytak a védőoltások, mint tavaly: a betegek 40-45 százaléka élt vele eddig – összegezte.

Dr. Szeitz Klára rendelőjében ezekben a hetekben sok a kis beteg Fotó: Gábor János

A kicsiknél már árnyaltabb a kép. Dr. Szeitz Klára gyermekorvos elmondása szerint eléggé telítettek a várók, ami viszont nem érte váratlanul, hiszen jelen időjárási körülmények között és a légnyomásváltozás miatt borítékolható volt, hogy több náthás, köhögős betege lesz. Amire kevésbé számított az az, hogy a hányás-hasmenéses vírusfertőzések is felütik a fejüket, ez pedig kellemetlen, többhetes gyógyulási időszakot jelent a gyermekeknek, igaz, kiemelkedően sokan azért nem bajlódnak ilyen panaszokkal. Dr. Szeitz arra számít, hogy februárban lesz igazán sok az influenzás megbetegedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában