Bács-Kiskun

2024.05.17. 08:41

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében, a fiktív eladások hátterét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel.

Baon.hu

A NAV munkatársai nemzetközi megkeresés alapján indítottak adóellenőrzést egy társaságnál, amely belföldi eladásai mellett nagy összegben állított ki motorkerékpárok értékesítéséről szóló számlákat külföldi magánszemélyeknek. Az adóhatóság tájékoztatása szerint az Európai Közösségen belül, a határon átnyúló ügyleteknél, az eladott áruk bevételének áfáját a vevő szerinti tagállamban kell megfizetni, a cég pedig ezt a szabályt igyekezett jogtalanul kihasználni, amikor a külföldi eladásokat kiviteli nyilatkozattal, fuvarlevéllel és a külföldi vevők személyi igazolványának másolatával igazolta.
A társaság képviselője úgy írta le a történteket, mintha a román vevők személyesen jelentek volna meg az üzletben, ahol kipróbálás után meg is vették a motorkerékpárokat.

motor, motorkerékpár
Egy motorkerékpárokat értékesítő társaság bukott le Bács-Kiskunban
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A NAV közleménye szerint a tagállami információk ennek ellentmondtak, ugyanis a jelzés szerint a számlákon szereplő magánszemélyek nem ismerték el a motorkerékpár-vásárlást, elmondásuk szerint nem is jártak Magyarországon. A fuvarozó társaság sem állt kapcsolatban a vevőkkel, a fuvarlevelek szerinti szállítások nem történtek meg.

Az adatok és a társaság nyilatkozata közötti ellentmondás feloldásához a revizorok a tájékoztatás kiegészítését kérték a külföldi adóhatóságtól, a válaszból pedig az derült ki, hogy a valódi vevő mindig ugyanaz a román kirakodási címen lakó ember volt, aki végül elismerte, hogy az eladó cég székhelyén személyesen adta le az e-mailes megrendelést, és ő fizette ki a motorok ellenértékét is, készpénzben  – írta közleményében a NAV, hozzátéve, hogy ez az ügylet nem felel meg az említett közösségi szabálynak, ebben az esetben ugyanis az eladónak Magyarországon kell bevallania és megfizetnie az áfát.

Az adóhatóságok együttműködésével feltárt tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról a feltételes adóbírság kedvezményével élt és több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe – áll a NAV közleményében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában