Ítélet

2024.05.16. 19:44

Börtönbüntetést kapott a kétgyermekes édesanyát megölő kecskeméti gázoló

Egy év nyolc hónap fogházra ítélte és négy évre eltiltotta a vezetéstől a bíróság csütörtöki ítéletében azt a kecskeméti férfit, aki 2022. december 18-án halálra gázolt egy édesanyát a Vízmű utca és az Eper utca kereszteződésénél található zebrán. A nő szabályosan kelt át a gyalogátkelőn, amikor L. István vádlott 66–70 kilométeres sebességgel haladt és elütötte, amitől az áldozat a helyszínen meghalt. A férfi védője szerint az ügyben az MVM és az önkormányzat alkalmazottai bűnösek, mivel akkor üzemzavar miatt nem működött a közvilágítás azon a szakaszon, és az okoszebra sem funkcionált, illetve szerinte az áldozat is hibázott. A bíróság a vádirattal egyezően mondta ki a bűnösséget. Az ítélet nem jogerős.

Az áldozat férje és hozzátartozója megtörten érkezett a Kecskeméti Járásbíróságra, ahol ítéletet hirdettek a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében. A gázoló szemmel láthatóan feszülten ült a vádlottak padján. A folytatólagos tárgyalás perbeszédekkel kezdődött.

gázoló, tárgyalás, bíróság
Nem jogerősen fegyházbüntetést kapott a kecskeméti gázoló
Fotó: Horváth Péter

Gyorsan haladt, azért gázolt

Dr. Gaál Tibor ügyész tömören ismertette a vádiratot. A sofőr 50 helyett mintegy 66–70 kilométer/óra sebességgel vezette autóját. Az utcában üzemzavar miatt a közvilágítás nem működött, a látási viszonyok így korlátozottak voltak. Az utcában lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez érve a vádlott észlelte, hogy a zebrán egy nő gyalogol át, azonban sebességtúllépése miatt az elsőbbségadási kötelezettségének már nem tudott eleget tenni. Vészfékezett és az autóját balra kormányozta, ennek ellenére az ütközést nem tudta elkerülni, és mintegy 50–55 kilométer/óra sebességgel elütötte a gyalogost. A sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A vádlott vitatja felelősségét

Az ügyész elmondta, hogy a vádlott végig vitatta felelősségét. Szerinte 50-nel ment, észlelte az úttesten áthaladni szándékozó sértettet, aki nem a zebrán, hanem mellette srégen haladt. Azt is állítja a vádlott, hogy az áldozat két-három lépést visszalépett, ezért ütötte el az autó.

Az ügyész elmondta, hogy a szakértő a féknyom és lassulásmérés alapján megállapította a sebességtúllépést. Azt is megállapította, hogy az áldozat éppen balról jobbra haladt át a zebrán, amikor az autó érkezett, és nem lépett vissza, mint ahogy a védelem állítja. Ez a nyomokból egyértelműen kiderül.

Ha ötvennel megy a sofőr, az édesanya még ma is él

A vádhatóság álláspontja szerint ha L. István 50-nel ment volna, elháríthatta volna az ütközést. Nem tett eleget a KRESZ azon előírásának, miszerint 50 kilométer/órás sebességgel kell haladni lakott területen belül, valamint nem fokozott óvatossággal közelítette meg a gyalogátkelőt, ami alkalmassá tette volna arra, hogy időben megálljon.

A gázoló javára szólt a büntetlen és vezetés szempontjából kifogástalan előélet, valamint az idő múlása.

Az ügyész hozzátette: az áldozat hozzátartozói nehezményezik, hogy nem kereste őket a vádlott, nem kért bocsánatot, és megpróbált kibújni a felelősség alól.

A védelem vitatta a vádirat pontosságát

Dr. Zlatniczky Tamás, a vádlott ügyvédje perbeszédében a vádirat hiányosságait sorolta. Szerinte nem tartalmazza azt, hogy a közvilágítás nem működött, és az MVM napokig nem gondoskodott a javításról. Valamint az sincs benne, hogy nem működött a 2020 júniusa óta ott lévő okoszebra, aminek működtetése az önkormányzat felelőssége – álláspontja szerint ezek a külső körülmények okozták a balesetet: ha működnek, a baleset elkerülhető lett volna. Így viszont az áldozat úttestre lépése nem volt észlelhető. A védő szerint az áldozat felelősségére róható, hogy 0,6-os véralkoholszintje volt a baleset bekövetkezésekor (megjegyzés: ez rendkívül alacsony, körülbelül egy pohár sör alkoholtartalma), és fülhallgatót viselt, amiért nem észlelte a környezeti zajokat. Szerinte az MVM és az önkormányzat felelőseinek kellene a vádlottak padján ülnie.

– A balesetet a két szerv hanyag, nemtörődöm hozzáállása okozta – fogalmazott az ügyvéd. Azt is kifejtette, hogy elkerülte volna a balesetet az áldozat, ha nem lép vissza, amikor rádudált védence.  

Fegyházbüntetés, eltiltás és fizetési kötelezettség

Dr. Kovács-Pálvölgyi Tímea bírónő a váddal egyező tényállás alapján hozta meg ítéletét: 1 év 8 hónap fegyházbüntetés, és 4 év vezetéstől eltiltás, amibe beszámít a baleset ideje óta eltelt idő. A vádlott leghamarabb a büntetés felének letöltése után szabadulhat, valamint 731 ezer forint bűnügyi költség is terheli. A bírónő figyelembe vette a helyszíni jegyzőkönyveket és a szakértői vélemény megállapításait. Az ítélet szerint két KRESZ-szabályt is megszegett a sofőr: az egyik az 50 kilométeres sebességkorlátozás túllépése, a másik, hogy nem fokozott óvatossággal közelítette meg az átkelőt – amit egyébként ismert, így a világítás hiányáról is tudomása volt, mert rendszeresen arra járt.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és a védő fellebbezett elsődlegesen felmentésért, másodlagosan felfüggesztésért és enyhítésért, és az eltiltás időtartamának csökkentéséért.

Drámai pillanatok a bíróság folyosóján

Az ítélethirdetés után a megtört férj portálunknak elmondta, hogy hasonló ítéletre számított. Ekkor a vádlott kilépett a folyosóra a tárgyalóteremből és drámai pillanatok következtek. Az édesapa elmondta neki, hogy mit okozott: megölte a feleségét, és két gyermekét most már egyedül kényszerül nevelni. A vádlott az apa többszöri kérdése után kibökött egy bocsánatkérés-félét, de rögtön arról kezdett beszélni, hogy neki milyen nehéz az egész helyzet.  

Az ügy másodfokon a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!