Bács-Kiskun

2023.04.11. 11:23

Fejenként másfél millió forintot költöttünk el a boltokban tavaly

Bács-Kiskun vármegye lakossága félmillió alá csökkent. A vármegyében 18 százalékkal nőtt a bruttó bér. Tavaly fejenként másfél millió forintot hagytunk a boltokban. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Rövid áttekintést tett közzé a KSH Bács-Kiskun Vármegye 2022-es helyzetéről. Eszerint tavaly kevesebben születtek, mint az előző évben, összesen 4672 gyermek jött világra. Ez 206-tal kevesebb, mint a 2021-es adat. Ennek oka az lehet, hogy a Covid sok fiatal párt megijesztett. Gyakran volt hallható, hogy a biztonság kedvéért kivárják, hogy elvonuljon a járvány, ezt követően születhetnek meg a gyerekek. Illetve az is igaz, hogy a Covid miatt bizonytalanabbá vált a jövő, így talán sokan elhalasztották családbővítés időpontját. Emlékezhetünk rá, a vendéglátóipari helyek bezártak, a közösségi rendezvényeket hónapokra felfüggesztették, a turizmus is leállt. 

Tavaly kevesebben hunytak el, mint az azt megelőző évben. A 2021-es esztendőben 8658-an haltak meg, 2022-ben viszont 7496 személy hunyt el. Arra lehet ebből következtetni, hogy a 2021-es évben több mint ezer áldozatot szedhetett a világjárvány Bács-Kiskunban. Szerencsére tavaly sikerült visszaszorítani a pandémiát. A kedvezőtlen demográfiai adatoknak köszönhetően félmillió alá csökkent térségünk lakossága. Pontosabban 497 600-ra változott. A házasodási kedv is mérséklődött: 2022-ben 3326 pár kötött házasságot, ez 12 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. Ennek ellenére a frigyek száma az ötödik legtöbb volt 1989 óta. Az egybekeléseket jelentősen segítette a kormány babaváró hitelének azon feltétele, miszerint házaspárok juthatnak a nagyvonalú támogatáshoz.

A kormánytámogatások 2022-ben a választások előtt folytatódtak. Ezek már szélesebb rétegeket értek el, így a nyugdíjasokat és a gyermekeket nevelő családokat is. Sőt a fegyveres testületeknél jelentős – hat havi többletbért – folyósítottak. Ehhez járult még a 6 millió forintig adható lakásfelújítási támogatás is. Ha valaki ekkora összegben beruházott, akkor ennek a felét az állam visszatérítette. Ez meglátszik a megyei kiskereskedelmi forgalom alakulásánál. 

Tavaly áprilisban több mint 18 százalékkal többet költöttek az emberek a boltokban, mint egy évvel korábban. Azonban az infláció felerősödése következtében ez az arány jelentősen visszaesett, pont az ajándékozási hetek idejére. Hogy ennek mi is az oka? Addigra elfogyott az emberek tavasszal kapott plusz pénze, illetve az is a magyarázatok közé tartozik, hogy a közel 25 százalékos pénzromlás miatt sokan visszafogták a költéseiket. (Az infláció alakulásáról testvérlapunk, a Világgazdaság is tett közzé elemzést.) 

Ettől függetlenül jó volt a tavalyi év. Hogy mennyi pénzt hagytunk a boltokban tavaly? A KSH szerint fejenként másfél millió forintot. Vagyis egy klasszikus négy tagú család akár hatmilliót is kifizethetett a különböző boltokban a vármegyében. Bács-Kiskunban tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 18 százalékkal haladta meg az előző évit. Ez az összeg 440 ezer forint volt, amely nem érte el az országos 516 ezer forintos átlagot. Tavaly 656 új lakást vettek birtokba az építők, építtetők. Ennek közel fele Kecskeméten készült el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!