bács-kiskun

2020.11.09. 07:00

Elmaradnak az országos átlagtól a megyei bérek

Az idei első félévében Bács-Kiskun megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 332 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 221 ezer forint volt.

Barta Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal erről számolt be egy szakmai összefoglalójában. Viszont közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset még több is, azaz bruttó 339 ezerre, a nettó átlagkereset 226 ezer forintra emelkedett. A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 8,6 százalékkal múlta felül a tavalyi hasonló időszak értékeit.

Az évek óta tartó bérnövekedés megyei üteme elmaradt azonban az országostól, ráadásul az alkalmazottak 15,9 százalékkal kevesebbet kerestek az országos átlagnál. Ez annyi, mintha kéthavi fizetéssel kevesebbet vinne haza egy olyan dolgozó, aki a Duna-Tisza közén lakik. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál átlagosan bruttó 277, az értelmiségieknél azonban bruttó 411 ezer forint.

Megnéztük, hogy a különböző szektorokban hogyan is alakul az átlagbér a megyében. Ha valaki diplomával rendelkezik, akkor például tisztán 359 ezer forintot vihet haza a feldolgozóiparban. Az építőipari szektorban ugyanez a szám kevesebb, ott 292 ezer a nettó átlagbér egy értelmiségi esetében. A kereskedelemben nettó 253 ezer, a vendéglátásban 180 ezer, a közigazgatásban pedig 255 ezer, az oktatásban 225 ezer forint az átlagbér. Más a helyzet az egészségügyben, itt az értelmiségi átlag 264 ezer forint.

A tizenkilenc megye közül a fizetések tekintetében Bács-Kiskun megye a kilencedik helyen áll. A fővárosban éppen nettó százezer forinttal keresnek többet, mint megyénkben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!